Podbudowa!

Moderator: peckiel

Podbudowa!

Postprzez marcinoscs » 01 Sie 2016 15:53

Witam. Mam do wykonania ok 10.000m2 podbudowy do wykonania z warstw:

-rozłożenie geowłókniny
-10cm Piasku
- 25-30 mieszanki 0-63 granitowej
Materiał na miejscu, walec inwestora, będę ładował kop-ład na 3-óske i rozgarniał kołówka ze skarpówką 2m.

marcinoscs
Pomocnik operatora

  • Posty: 57
  • Rejestracja: 20 Lut 2011 19:52
  • Miejscowość: Wrocław

Reklama

TRAXTAD Traxtad

Podbudowa!

Postprzez zakub » 01 Sie 2016 20:10

chcesz przewieźć ponad 10tyś ton jedną 3-oską i jeszcze ładować to kop-ład ? :bangin:

zakub
Fizol

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 29 Mar 2015 23:17
  • Miejscowość: Częstochowa

Maszyna: Volvo EC25

Firma: .


Podbudowa!

Postprzez marcinoscs » 01 Sie 2016 20:28

Nie wiem jak wyliczyłeś ponad 10tys ton, mi wychodzi materiału 7,500t , mam 2 3-ośki wiec luz tym bardziej ze trzeba z tym jechać max 300m. Termin mam do połowy września powinno się udać nawet te twoje ponad 10tys ton. Tylko interesuje mnie cena ile brać za m2. Pozdrawiam

marcinoscs
Pomocnik operatora

  • Posty: 57
  • Rejestracja: 20 Lut 2011 19:52
  • Miejscowość: Wrocław

Re: Podbudowa!

Postprzez gasior » 01 Sie 2016 20:29

Gdzie ta podbudowa droga ,plac?Rodzaj nawierzchni?
Jeżeli to jest górna warstwa podbudowy to zapomnij o tym że zrobisz ją łyżka przy kruszywie 0/63 takie rzeczy to tylko równiarka lub rozściełacz.

gasior
Młodszy operator

  • Posty: 164
  • Rejestracja: 11 Wrz 2007 18:44
  • Miejscowość: Gorzów Wlkp
  • Pochwały: 1

Re: Podbudowa!

Postprzez marcinoscs » 01 Sie 2016 20:39

Jest to plac pod wezel betoniarski, drogi itp. Nawierzchnia bedzie betonoWa. Chodzi ci ze bedzie ciezko lyzka wyjsc ze spadkami?

marcinoscs
Pomocnik operatora

  • Posty: 57
  • Rejestracja: 20 Lut 2011 19:52
  • Miejscowość: Wrocław

Podbudowa!

Postprzez dawidg2 » 01 Sie 2016 20:49

A ja byłem w betoniarni i kruszywa mówił nie dają pod beton, tylko sam piach bo idzie zagęścić i nie ma problemu że gdzieś kiedyś się zrobi poduszka powietrzna pod betonem jak wmyje piach w słabo zamulony gruz czy kruszywo. Wiem bo pytałem co pod beton na plac manewrowy.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 3942
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 68

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Re: Podbudowa!

Postprzez gasior » 01 Sie 2016 21:10

Chodzi o to że przy kruszywie 0/63 łyżką skarpową wyciągniesz grube kruszywo na górę i zrobią się góry i doliny ,a walec tego nie wyrówna.Weź pod uwagę to że przy włókninie i piasku będziesz musiał zrobić to w dwóch warstwach bo inaczej zmielisz wszystko razem.Pierwszą warstwę trzeba dogęścić i przeprofilować bo inaczej wszystko ci się odbije na górze.

Ceny w tych czasach to dramat;
Geowłóknina 1,2-2,0
piasek 10cm 3,00 -3,50
kamień 5,5-8,00

Pewnie znajdzie się ktoś kto zejdzie niżej .
Jak temat się rozwiąże to napisz za ile poszła robota.

gasior
Młodszy operator

  • Posty: 164
  • Rejestracja: 11 Wrz 2007 18:44
  • Miejscowość: Gorzów Wlkp
  • Pochwały: 1

Re: Podbudowa!

Postprzez marcinoscs » 02 Sie 2016 09:07

Czyli klade geo, pozniej piasek I leci walec, pozniej sypie ok 20 cm mieszanki nie dbajac bardzo dokladnie o profil pozniej gorna warstwe bedzie mi rozpychal spych z systemem gps (2,8zl m2) za tą robote powiem im 19zl netto m2.

marcinoscs
Pomocnik operatora

  • Posty: 57
  • Rejestracja: 20 Lut 2011 19:52
  • Miejscowość: Wrocław

Re: Podbudowa!

Postprzez gasior » 02 Sie 2016 18:36

Powodzenia ale myślę że kwota przesadzona . To twoja konkurencja powie sprawdzam i myślę iż będzie na poziomie 13-14 pln a inwestor i tak będzie ścinał w dół.

gasior
Młodszy operator

  • Posty: 164
  • Rejestracja: 11 Wrz 2007 18:44
  • Miejscowość: Gorzów Wlkp
  • Pochwały: 1

Re: Podbudowa!

Postprzez marcinoscs » 09 Sie 2016 20:46

Poszła za 17zł-netto, napisze jak skończę robotę napisze jak poszło :)

marcinoscs
Pomocnik operatora

  • Posty: 57
  • Rejestracja: 20 Lut 2011 19:52
  • Miejscowość: Wrocław

Podbudowa!

Postprzez Marcin1986 » 11 Lis 2016 08:38

Co do rozgarniania łyżką skarpową kamienia 0-63 to robiłem to kop-ład i wychodziło ładnie do czasu aż walec to ubił porobiły się jak wyżej pisał kolega góry i doliny. Jak nie poprawiasz 100 razy to nie ma problemu z grubym kamieniem.
Wielu wie dużo, nikt wszystkiego.

Awatar użytkownika
Marcin1986
Pomocnik operatora

  • Posty: 66
  • Rejestracja: 02 Lip 2016 19:08
  • Miejscowość: Poznań
  • Pochwały: 1

Maszyna: JCB 3CX Turbo Plus 2016r.

Firma: Zakład Robót Drogowych


Podbudowa!

Postprzez gabi1983 » 21 Lis 2016 19:18

A to ja powiem że lepiej rozgarnąć do oka i przelecieć to walcem a potem dopiero profilować skarpóweczką bo tam gdzie koła będzie wymiar zachowany w jakimś stopniu ale przy grubszej warstwie na raz zawsze wyjdą dziury tak jak i na betonie .

gabi1983
Fizol

  • Posty: 43
  • Rejestracja: 11 Cze 2016 12:15

Maszyna: cat428d

Firma: własna


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

tytul

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej