ketral
wibako
BSL TURBO
apteka



odwodnienie i studnia chłonna.

Moderator: peckiel

odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez auto_czescivag » 19 Gru 2017 18:29

Witam. koledzy w załączniku przesyłam dane z badania gruntu. Jestem ciekawy czy w tym miejscu można zamontować studnie chłonna ?? Na jakiej głębokości i jaką warstwę kamienia od nią? jakie stawki za montaż studni.(studnie chciałem zrobić z tuneli rozsączających) przed nią będzie zbiornik na wodę deszczową ok 1000l. Do zbiornika będzie podłączone odwodnienie wokół domu i woda z rynien w osobnych wężach. za metr drenażu myślę że 40 zł za mb? ( wykop,10cm kamienia wąż w otulinie zasypany 20 cm warstwą kamienia , geowłóknina przysypana warstwą piasku i zasypanie wykopu)jakie stawki u was.
Załączniki
IMG_20171218_195450.jpg

auto_czescivag
Fizol

  • Posty: 44
  • Rejestracja: 21 Maj 2017 07:29
  • Miejscowość: TUSZYN
  • Pochwały: 1

Maszyna: cat 301.8c CAT3018CKJSB06538
thwaites 1tonne

Firma: EMIDAR


Reklama

Re: odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez Pavlo1 » 20 Gru 2017 11:05

Zdecydowanie teren wodę weźmie. Ważne jest tutaj do jakiej wysokości został podniesiony budynek. Mnie trochę dziwi fakt, że woda występuje tak płytko. Po pierwsze to w piachu powinna się rozchodzić, chyba że działka gdzieś w zaniżeniu, a kolejna sprawa jest taka że ta glina raczej wody nie puszcza i ten poziom zaznaczony w środku gliny też dziwny.
Co do wysokości studni to aby przebić się przez glinę. Ale trzeba to robić tak żeby woda nie szła potem spowrotem w drenaż. Żeby to dokładniej ocenić trzeba wiedzieć ile podniesiono budynek, czy stoi na ławach czy na fundamentach itd. DO tego odnosisz się z drenem a od niego ze studnią.
W zależności od wielkości budynku i osuszanego terenu wielkość studni i ilość kamienia. Zależy to też od ukształtowania terenu i położenia na mapie (czytaj ilości opadów rocznie)

Pavlo1
Operator

Maszyna: jcb 803, 3cx

Firma: własna


odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez auto_czescivag » 20 Gru 2017 17:45

Dom jest postawiony na płycie,drzwi wejściowe są ok 30 cm nad poziomem. dren wokół domu jest poprowadzony i teoretycznie zakończony w jednym narożniku. Ja mam to odnaleźć i dalej podłączyć do zbiornika. Mam jeszcze położyć węża pełnego z rynien na długości domu a dalej przez ogródek zmienić go na rurę z otworami żeby przy okazji obsuszyć ogród. co do studni chłonnej bo to mój debiut to jak ją zamontować żeby odbierała wodę ? czy wystarczy że przekopię się przez glinę do piasku zasypie to kamieniem i na to tunel rozsączający.Załóżmy że ta glina kończy się na tych 150 cm tyle robię wykop daje kamień 30 cm na to tunel?

auto_czescivag
Fizol

  • Posty: 44
  • Rejestracja: 21 Maj 2017 07:29
  • Miejscowość: TUSZYN
  • Pochwały: 1

Maszyna: cat 301.8c CAT3018CKJSB06538
thwaites 1tonne

Firma: EMIDAR


odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez Pavlo1 » 21 Gru 2017 17:10

Jeżeli jest płyta to dren powinien być płytko.
Przebij się przez glinę i daj kamień. Ile? Raczej za dużo nie trzeba jak jest piach. Przelicz jaką masz powierzchnię do odwodnienia i ile tych tuneli będzie trzeba, od tego zależy cena roboty.
W przypadku drenażu zbierającego nie daję kamienia pod rurę bo jest tam niepotrzebny, tak jak w przypadku rozsączania nie trzeba go nad rurą.
Po co piasek na włókninę? też nic on nie wnosi jeśli nie będzie do samej góry tylko przysypany gliną.
40 zł? cena brutto/netto? za robotę czy kompleksowo?

Pavlo1
Operator

Maszyna: jcb 803, 3cx

Firma: własna


Re: odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez auto_czescivag » 21 Gru 2017 17:43

Cena za sama robotę brutto - nie jestem w vat. Z kamieniem pod wężem masz rację ale myślałem że może z rynien będzie odbierał wodę . Dom ma wymiary 11 na 8 dach dwuspadowy 4 rynny. Założę 2 tunele chłonne i do tego zbiornik na deszczówkę 1750 l bo najtaniej udało mi się załatwić.

auto_czescivag
Fizol

  • Posty: 44
  • Rejestracja: 21 Maj 2017 07:29
  • Miejscowość: TUSZYN
  • Pochwały: 1

Maszyna: cat 301.8c CAT3018CKJSB06538
thwaites 1tonne

Firma: EMIDAR


Re: odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez Pavlo1 » 21 Gru 2017 20:04

Zbiornik na wodę trochę mały jeśli ma być jakaś pompka do sys. nawadniania.
2 tunele też mało.
30 netto za dren do bardzo dobra cena była z tego co pamiętam. Tylko było wtedy dużo miejsca na podjazd itd. Ja dren kładę cały w geowłókninie razem z kamieniem a rurę w środku bez otuliny. Moim zdaniem niewiele drozej, więcej roboty ale za to żywotność większa przy zbierającym.
W jakiej konfiguracji chcesz ułożyć te tunele na studnię?

Pavlo1
Operator

Maszyna: jcb 803, 3cx

Firma: własna


Re: odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez auto_czescivag » 21 Gru 2017 20:31

Chcę zrobić ze zbiornika przelew do tuneli chlonnych. Jeśli zbiornik będzie pełny wtedy będzie się przelewała woda do tuneli.jak połącze dwa to będą miały 230dlugi na 80 szerokość wykop będzie ok 20 cm szerszy i dłuższy i pod spód ok 40 cm kamienia. To mało? Nie odbierze wody z ok 100mb odwodnienia plus te rynny.

auto_czescivag
Fizol

  • Posty: 44
  • Rejestracja: 21 Maj 2017 07:29
  • Miejscowość: TUSZYN
  • Pochwały: 1

Maszyna: cat 301.8c CAT3018CKJSB06538
thwaites 1tonne

Firma: EMIDAR


Re: odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez Pavlo1 » 21 Gru 2017 21:29

Wszystko zależy od tego jak głęboko jest dren i co będzie po przebiciu się przez glinę(czy woda nie wyjdzie wyżej).
Kiedyś zrobiłem wykop i na 3 metrach pokazały się warstwy przepuszczalne, woda nie nachodziła, zrobilismy studnię a potem poziom wody na 1,5 metra się zrobił stały.. Dlaczego tak było nie wiem, ale z racji tego ze są kręgi aż do poziomu zero to woda nachodzi pod wierzch i około 400 litrów spada w 10 minut.
Także mając kręgi woda od góry napiera i sie ładnie rozchodzi a jak się podniesie i zaleje tunele całe to będzie marnie szło.
Chyba że tunel wyjdzie dosyć wysoko. ???
Najlepiej zrobić wykop i sprawdzić co będzie.
No i w zalezności od głębokości drenu ilość kamienia też, przyjmując że jest na 50cm dodać trzeba ok. 10cm na zbiornik i 35 tunel wychodzi 95cm i wtedy kamień aż do 1,7 metra czyli 75 cm. No i Jak będzie dużo kamienia to automatycznie więcej wody na raz zmagazynujesz.
Ale nie zmienia to faktu że wolę teren wcześniej sprawdzić i wtedy mam odniesienie.

Pavlo1
Operator

Maszyna: jcb 803, 3cx

Firma: własna


Re: odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez auto_czescivag » 21 Gru 2017 21:48

Rozumiem że tunele założyć jak najwyżej się da oczywiście z zachowaniem spadków. A czy jak założę "kominek" w tunelu nad poziom gruntu to w razie gwałtownych ulew będzie służył jako przelew? (Woda nie powróci pod dom bo będzie w najniższym punkcie działki)po świętach tam będę zaczynał działać to się odezwę
.

auto_czescivag
Fizol

  • Posty: 44
  • Rejestracja: 21 Maj 2017 07:29
  • Miejscowość: TUSZYN
  • Pochwały: 1

Maszyna: cat 301.8c CAT3018CKJSB06538
thwaites 1tonne

Firma: EMIDAR


Re: odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez Pavlo1 » 22 Gru 2017 15:40

Jeżeli jest tam duży spadek naturalny to trzeba tak zrobić z rurą na powierzchnię. Co do spadku drenu to wystarczy 0,3%, bo i tak dren jest poniżej płyty(a przynajmniej być powinien).

Pavlo1
Operator

Maszyna: jcb 803, 3cx

Firma: własna


odwodnienie i studnia chłonna.

Postprzez maksyM » 09 Maj 2018 20:50

[quote="Pavlo1"]Kiedyś zrobiłem wykop i na 3 metrach pokazały się warstwy przepuszczalne, woda nie nachodziła, zrobilismy studnię a potem poziom wody na 1,5 metra się zrobił stały.. Dlaczego tak było nie wiem, ale z racji tego ze są kręgi aż do poziomu zero to woda nachodzi pod wierzch i około 400 litrów spada w 10 minut.[/quote
Ciśnienie gruntowe. Woda znajduje się na danej głębokości w gruncie. Grunt na nią ciśnie. Jak w tym gruncie zrobisz dziurkę to jakbyś przedziurawił oponę. Natura nie lubi próżni i różnicy ciśnień. Wszystko się musi wyrównać :idea:
Darowałbym sobie tunele, tylko dokopałbym się do grubszego żwiru i wrzucił kręgi betonowe. Mamy wtedy bufor w przypadku nawałnicy i możliwość zaglądnięcia do środka w celu sprawdzenia czy wszystko ok. Wrzucisz tunele i modlisz się żeby Twój pomysł zadziałał.

maksyM
Operator

  • Posty: 453
  • Rejestracja: 29 Lis 2009 13:27
  • Miejscowość: spod Krakowa
  • Pochwały: 9

Maszyna: Hidromek 102B,CAT305, Scania 113 , Midliner, Takeuchi TB 216

Firma: F.U.H.Wodren


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej