ketral
wibako
BSL TURBO
klinikamaszyn



GINAF błędy na komputerze

Moderator: peckiel

GINAF błędy na komputerze

Postprzez To Masz » 20 Lip 2012 12:26

Marka i model maszyny: Daf GINAF
Rok produkcji: 1998

witam,
posiadam takową wywrotkę - ale mam z nią poważne problemy - czy może znacie jakiegoś dobrego specjalistę - mechanika do tego typu sprzętów z okolic Poznania ... bo bez jego pomocy sobie raczej nie poradzę
Komputer ponoć pokazuje 25 błędów - które należy wykasować i sprawdzić

To Masz
Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 11 Lip 2012 07:06

Reklama

Re: GINAF bledy na komputerze

Postprzez GINAF » 02 Mar 2013 15:43

a w jaki sposob zczytales te bledy i co sie dzieje z wywrotka?

GINAF
Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 26 Sty 2012 17:06

Maszyna: zeppelin zm 13b


GINAF błędy na komputerze

Postprzez TRANSKOP81 » 02 Mar 2013 18:28

pewnie problemy z hydrauliką zawieszenia oraz skrętem ostatniej ośi

TRANSKOP81
Fachoperator

Maszyna: zeppelin 19 ,case1288,MAN 8x8,tatra 815 ,HANOMAG 60E

Firma: ROBOTY ZIEMNE I DROGOWE


GINAF błędy na komputerze

Postprzez witek_men » 10 Mar 2013 14:19

komputer pokazuje 25 błędów które powinno się najpierw sprawdzić a potem wykasować o ile dalej będą wyskakiwać :)
Profesjonalna firma świadczy usługi z zakresu: roboty ziemne Leszno oraz brukarstwo. Zapewnia najwyższą jakość w przystępnych cenach.

Awatar użytkownika
witek_men
Nowicjusz

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 10 Mar 2013 13:54
  • Miejscowość: Leszno

Maszyna: mecalac mxt


Re: GINAF błędy na komputerze

Postprzez GINAF » 10 Cze 2013 19:38

kolego rzadko bywam na forum bo nie mam czasu. co sie dzieje dokladnie z samochodem. czy kladzie sie na jedna strone? czy mozesz go wypoziomowac, czy tylna os nie skreca wcale czy czasami skreca i czy os sie podnosi jezeli masz podnoszona?

GINAF
Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 26 Sty 2012 17:06

Maszyna: zeppelin zm 13b


Re: GINAF błędy na komputerze

Postprzez puzon7 » 03 Mar 2016 07:07

Mam podobny problem a mianowicie zawieszenie dosłownie wariuje na drodze rano podnoszę zawieszenie a po przejechaniu paru metrów samochód sam podniesie prawą stronę do maximum a lewa leży i znowu muszę manualnie go podnieść.tylna oś skrętna raz działa raz nie działa.Komputer nie pokazuje żadnych błędów

puzon7
Nowicjusz

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 01 Lip 2013 00:55

Maszyna: jcb 145w komatsu P150es


Re: GINAF błędy na komputerze

Postprzez ghrabia » 25 Mar 2016 07:17

Witaj kolego. Powiedz czy kasowałeś/resetowałeś komputer?!

ghrabia
Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 25 Mar 2016 07:13

Maszyna: Ginaf 6x6

Firma: Własna działalność gospodarcza


Re: GINAF błędy na komputerze

Postprzez puzon7 » 29 Mar 2016 00:44

Jeśli sciągnięcie klemy pomaga zresetować kompa to jest na bieżąco bo autko jest rzadko używane i klema jest sciągana bo coś mu bardzo prąd kradnie. A zawieszenie wariuje ostatnnio nawet kumple widzieli że jak nagle opusciło jedną strone to koło przednie po drugiej w powietrzu .

puzon7
Nowicjusz

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 01 Lip 2013 00:55

Maszyna: jcb 145w komatsu P150es


Re: GINAF błędy na komputerze

Postprzez ghrabia » 29 Mar 2016 18:10

I zadnego bledu Ci nie pokazuje? takie pytanie - umiesz sprawdzac błędy na komputerze?

ghrabia
Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 25 Mar 2016 07:13

Maszyna: Ginaf 6x6

Firma: Własna działalność gospodarcza


Re: GINAF błędy na komputerze

Postprzez puzon7 » 01 Kwi 2016 01:49

Wchodzę w menu kompa -ostrzeżenia -pokaż ostrzeżenia, do WAG nie był podłączony a znasz jakąś inną metodę odczytania błędów ?

puzon7
Nowicjusz

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 01 Lip 2013 00:55

Maszyna: jcb 145w komatsu P150es


Re: GINAF błędy na komputerze

Postprzez ghrabia » 01 Kwi 2016 07:09

To ja mam trochę inaczej tzn na panelu sterowania zawieszeniem i osia skrętna przyciskam guziki dwa i trdymsm aż do sygnału dzwiekowego. Jesli sa błedy to zaczyna klikać (odliczam ilosc klikniec) z przerwa dzwiekowa na kazdy nastepny błąd i sprawdzam te bledy później w ksiażce dtr. Na końcu je kasuje. Ale widzę że Ty masz albo zewnetrzny komputer który się podłancza-a maja go tylko nieliczne servisy albo inny model mi nie znany.

ghrabia
Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 25 Mar 2016 07:13

Maszyna: Ginaf 6x6

Firma: Własna działalność gospodarcza


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej