ketral
wibako
BSL TURBO
apteka



Actros '00 Led pod światło wsteczne

Moderator: peckiel

Actros '00 Led pod światło wsteczne

Postprzez Pisak312 » 18 Sty 2017 19:21

Rok produkcji: 2000

Witam, sprawa wygląda tak. Rozkręciłem tylna lampę, wpiąlem się we wsuwkę od żarówki wstecznego, wypuscilem kabel, podpiąłem pod niego lampę LED taka robocza i tak wsteczne bez zmian świeci ok! LED bardzo słabo... O dziwo w pozostałych autach są lampy na zwykłą żarówkę i jest ok. Dupa mi z takich ledów skoro nic nie pomagają gdzie jest problem? Bo na pewno coś robię źle.

Pisak312
Młodszy operator

Maszyna: Liebherr 316

Firma: usługi sprzętowe


Reklama

Re: Światło wsteczne actros

Postprzez zeppelin zm 15 » 18 Sty 2017 20:01

Jaką masz lampę led? Ile led? Masz może słabą masę. Daj oczko i przykręć gdzieś do ramy.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Światło wsteczne actros

Postprzez Pisak312 » 18 Sty 2017 20:46

Mam 9sporych diod no jutro sprawdzę ... A nie jest tak że żarówka pobiera więcej prądu i to jest powodem bo z takimi sugestiami się spotkałem "mam szwagra " ;D

Pisak312
Młodszy operator

Maszyna: Liebherr 316

Firma: usługi sprzętowe


Re: Światło wsteczne actros

Postprzez zeppelin zm 15 » 18 Sty 2017 20:52

My mamy takie co ma 16 diód i to dopiero świeci. . . Miałem podobny problem i u mnie był brak porządnej masy.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Actros '00 Led pod światło wsteczne

Postprzez Piotr mc 85 » 24 Sty 2017 14:14

Może trafiłeś na wadliwą sztukę. Co do podłączenia w Actrosie, to ja bym to zrobił na przekaźniku z lampy weź tylko sygnał. Może faktycznie będzie świecić nie prawidłowo, Actros na pewno ma dodatkową elektronikę w obwodach prawie wszystkich świateł - bez włączania świateł wskaże Ci, która żarówka jest do wymiany.

zeppelin zm 15 napisał(a):My mamy takie co ma 16 diód i to dopiero świeci. .

Wszystko zależy od technologii i/lub producenta, czasem 6 będzie świecić mocniej od 20-stu.
Ja też kupiłem do XCMG jako światła robocze, no name 9-diodowe i dają radę, są mocniejsze od halogenów H3.
Trzeba dobrze trafić bo są różne wersje, najpierw kupiłem 2 szt. specjalnie dobrze terenu przed ładowarką nie oświetlały (soczewki diód takie matowy były i prostymi żebrami chłodzącymi, później kupiłem 4 szt. z przezroczystymi soczewkami i łukowatym użebrowaniem chłodzącym, to świeciły wyraźnie lepiej. Z wyglądu ogólnie takie same.
Pobór mocy 27W, napięcie uniwersalne 12-24V, strumień światła 2200 lumenów, choć nie wiem czy tyle jest (halogen ok 950lm).
Masę podłączyłem bezpośrednio do kabiny i jest ok.

Te świecą jakby słabiej
Image
Image

A takie dają mocniejsze światło, a niby to samo
Image
Image
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1181
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 29

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Re: Actros '00 Led pod światło wsteczne

Postprzez dawidg2 » 24 Sty 2017 17:18

Najlepiej kupić nasze polskie wesem. One dobrze świecą. Ale kosztuje koło 130 zł/szt.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4290
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 80

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Re: Actros '00 Led pod światło wsteczne

Postprzez Pisak312 » 24 Sty 2017 18:02

W actrosie fakt problemem była masa światła są takie jak jak na zdjęciach u kolegi wyżej do koparki kupiłem takie po 120pln małe 5led i robią niesamowita robotę ale coś za coś cena nie jest przypadkiem

Pisak312
Młodszy operator

Maszyna: Liebherr 316

Firma: usługi sprzętowe


Re: Actros '00 Led pod światło wsteczne

Postprzez Pisak312 » 24 Sty 2017 18:28

A jakie panowie polecacie pokrowce do actros bo jest tego full w internecie ale zdjęcia a rzeczywistość to dwie różne sprawy może ktoś ma sprawdzony model z grubego materiału

Pisak312
Młodszy operator

Maszyna: Liebherr 316

Firma: usługi sprzętowe


Re: Actros '00 Led pod światło wsteczne

Postprzez Piotr mc 85 » 26 Sty 2017 08:22

Nie mamy pokrowców w żadnym z trzech Actrosów. Fabryczne chyba porządne materiały są, bo najstarszy ma 17 lat i 0,5 bańki przebiegu i nie ma mowy o jakimkolwiek zużyciu. Czteroośki mają po 370 i 270 przelotu 2008 i 2007r. i też bez zastrzeżeń. Jeżeli ktoś wsiada w mocno zabrudzonym ubraniu to pokrowce mogą się przydać, przy normalnym użytkowaniu nie ma takiej potrzeby.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1181
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 29

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej