ketral
wibako
BSL TURBO
apteka



Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Koparko-ładowarki JCB

Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez Gonzalez » 13 Cze 2018 21:28

Marka i model maszyny: JCB 3CX Super
Rok produkcji: 2005

Panowie podpowiedzcie, które konkretnie elementy są odpowiedzialne za działanie funkcji wspomagania hamowania na 4 biegu po przez załączanie przedniego napędu, oraz, automatyczne rozłączanie przedniego napędu po włączeniu 4 biegu.
Chce całkowicie odłączyć te ustrojstwa. Skrzynia powershift, więc nie mam pokrętła przy kierownicy, wszystko dzieje się z automatu.

Awatar użytkownika
Gonzalez
Pomocnik operatora

  • Posty: 92
  • Rejestracja: 23 Sie 2009 18:38

Reklama

Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez dawidg2 » 13 Cze 2018 21:38

Gonzalez napisał(a):automatyczne rozłączanie przedniego napędu po włączeniu 4 biegu.

a jest takie coś? W teleskopie tego nie było, pędził i na 6 biegu z włączonymi oba mostami.

Od włączenia 4x4 masz przekaźnik który się załącza jak naciśniesz hamulec. Powinny być chyba dwa wyłączniki nad pedałem.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4288
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 80

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Re: Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez gruszon18 » 14 Cze 2018 09:03

A mogę wiedzieć czemu się skłaniasz ku czemuś takiemu? To raczej pogorszy hamowanie. U mnie w 4cx jak nie działał przód przy hamowaniu to miałem trzy sytuacje niebezpieczne przy czym ostatni raz skończył się w rowie.. Hamowanie jest o wiele gorsze a przedni most jest faktycznie tym co podnosi skuteczność hamowania..

Awatar użytkownika
gruszon18
Pomocnik operatora

  • Posty: 97
  • Rejestracja: 26 Cze 2017 15:47
  • Miejscowość: Świdnik
  • Pochwały: 1

Maszyna: Jcb 4cx super

Firma: Gpk Mełgiew


Re: Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez Jarewa » 14 Cze 2018 12:45

Kup sobie pokrętło jak w site wtyczka wisi a będziesz miał wybór i podejrzewam że w tej wtyczce wystarczy wyciągnąć mostki z diodami. Osobiście nigdy nie używam do hamowania przedniego napędu mimo że moja zapierdala po ulicach.,
ZOBACZ temat na KOPACZKA.PL : POTRZEBNA POMOC

Jarewa
Fachoperator

  • Posty: 2453
  • Rejestracja: 09 Sie 2006 21:04
  • Miejscowość: DOLNOSLASKIE
  • Pochwały: 38

Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez Gonzalez » 14 Cze 2018 17:05

Które z przekaźników odpowiedzialne są za włączanie i wyłączanie przedniego napędu, oraz automatyczne włączanie napędy podczas hamowania na 4 biegu ? Image

Awatar użytkownika
Gonzalez
Pomocnik operatora

  • Posty: 92
  • Rejestracja: 23 Sie 2009 18:38

Re: Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez Jarewa » 14 Cze 2018 21:40

Nie ma takiego, musisz usunąć diodę między 933 a 854. Wyciągnięcie przekaźnika czy kabla z włącznika spowoduje całkowity brak przedniego napędu.. Ale jest jeszcze opcja czy czasem nie posiadasz TORQUELOCK? bo jak tak to tym zajmuje się sterownik skrzyni. Bo w przypadku skrzyń 6 biegowych i z TORQUELOCK przednim napędem steruje sterownik i jest inna bajka.
ZOBACZ temat na KOPACZKA.PL : POTRZEBNA POMOC

Jarewa
Fachoperator

  • Posty: 2453
  • Rejestracja: 09 Sie 2006 21:04
  • Miejscowość: DOLNOSLASKIE
  • Pochwały: 38

Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez scuaz » 15 Cze 2018 01:07

a z pod pokrywy c nr 10 nie odpowiada za dołączanie napędu?

scuaz
Młodszy operator

  • Posty: 158
  • Rejestracja: 07 Lut 2010 10:21
  • Miejscowość: chełm
  • Pochwały: 3

Re: Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez Gonzalez » 15 Cze 2018 10:11

[quote="Jarewa"] Nie posiadam torquelock, usunąć diodę między 933 a 854, czyli ? :) Rozumiem, ze wtedy nie będzie załączał się napęd przy hamowaniu na 4 biegu ?

Awatar użytkownika
Gonzalez
Pomocnik operatora

  • Posty: 92
  • Rejestracja: 23 Sie 2009 18:38

Hamowanie przednim napędem na 4 biegu

Postprzez Jarewa » 15 Cze 2018 16:17

Te numery to numery kabli jak widziałeś instalacje każdy kabelek jest numerowany co ileś tam. 933- to kabel plus po przekaźniku na światła hamulca a 854- to obwód przedniego napędu u ciebie włącznik przedniego napędu pin 5 a przekaźnik nr 6 te dwa obwody są połączone diodą wystarczy że ja usuniesz a-
Gonzalez napisał(a):Rozumiem, ze wtedy nie będzie załączał się napęd przy hamowaniu na 4 biegu ?
będzie to co oczekujesz. Niestety do tej operacji musisz sciągnąć cały przedni pulpit. Podejrzewam a nie jestem pewny znajdziesz po prawej kilka wtyczek z mostkami diodowymi pewnie to będzie któryś mostek znasz numeracje kabli to powinieneś dojść która dioda.
ZOBACZ temat na KOPACZKA.PL : POTRZEBNA POMOC

Jarewa
Fachoperator

  • Posty: 2453
  • Rejestracja: 09 Sie 2006 21:04
  • Miejscowość: DOLNOSLASKIE
  • Pochwały: 38

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej