ketral
BSL TURBO
sunward
apteka

Uruchomienie Interfejsu JCB

Koparko-ładowarki JCB

Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez krzysiek1984 » 01 Mar 2015 19:24

Witam czy jest ktos z podkarpacia kto sprawdzi czy dziala moj tester do diagnostyki JCB. Posiadam Fejs lecz nie mam programu servicemaster na ktorym to ma pracowac i potrzeba mi osoby ktora mi to zainstaluje na kompa i zgra z tym fejsem i sprawdzi czy on dziala. Fejs to Electronic Service Tool JCB. Moze tez ktos byc z malopolskiego lubelskiego. Dojade i oczywiscie odwdzięczę sie za pomoc.pozdrawiam Krzysiek
Ostatnio edytowany przez rudesmen, 02 Mar 2015 22:11, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat przeniesiony

krzysiek1984
Nowicjusz

  • Posty: 16
  • Rejestracja: 09 Mar 2014 20:46
  • Miejscowość: Łukawiec

Maszyna: Koparka gąsienicowa JS130

Firma: Zakład Usług Melioracyjno-Leśnych


Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez mechanior » 03 Mar 2015 12:11

Kupiłeś interfejs bez programu?
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17056
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 676

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez krzysiek1984 » 03 Mar 2015 12:26

Witam.kupilem z plytka ale pekla podczas transportu i jakos nie moge sie doprosic sprzedawcy o oprogramowanie.Fejs kupilem do wlasnego uzytku gdyz posiadam kilka maszyn Jcb i czasem sie to moze przydac.Dlatego szukam kogos kto jest zorientowany w temacie i moze pomoc.Z góry dziekuje za zainteresowanie i pomoc

krzysiek1984
Nowicjusz

  • Posty: 16
  • Rejestracja: 09 Mar 2014 20:46
  • Miejscowość: Łukawiec

Maszyna: Koparka gąsienicowa JS130

Firma: Zakład Usług Melioracyjno-Leśnych


Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez mechanior » 03 Mar 2015 21:46

Radom JCC-Serwis, Łukasz, zajmuje się JCB - zapytaj, może ci to uruchomi.
Znasz dobrze techniczny angielski?
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17056
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 676

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Re: Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez krzysiek1984 » 10 Mar 2015 18:57

Dzieki kolego za namiary.A moze wiesz czy jakas dioda po podlaczeniu fejsa do kompa powinna swiecic w interfejsie czy dopiero jak polacze go z maszyna?Bo moze jest opcja ze kupilem uszkodzony interfejs.

krzysiek1984
Nowicjusz

  • Posty: 16
  • Rejestracja: 09 Mar 2014 20:46
  • Miejscowość: Łukawiec

Maszyna: Koparka gąsienicowa JS130

Firma: Zakład Usług Melioracyjno-Leśnych


Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez mechanior » 10 Mar 2015 20:35

Ten interfejs jest ponoć identyczny konstrukcyjnie jak mój stary do CATa tylko posiada inne oprogramowanie i inne tryby komunikacji, w moim przypadku MUSIAŁ BYĆ PODŁĄCZONY do instalacji maszyny by się włączył i by zaistniała komunikacja między nim a komputerem. Oczywiście można zasymulować podpięcie podając prąd na odpowiednie piny wtyczki (robiłem to z moimi interfejsami) ale nie mam pojęcia na które w twoim przypadku...

Pytałem o techniczny angielski bo jeśli nie znasz dobrze języka to interfejs nic ci nie pomoże...

PROSZĘ PISAĆ UŻYWAJĄC POLSKICH LITER I ZASAD PISOWNI.
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17056
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 676

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez krzysiek1984 » 11 Maj 2015 17:55

Dzieki za zainteresowanie.Z technicznym angielskim sobie radze w miare dobrze. interfejs akupilem dl celow prywatnych bo posiadam koparki JCB i ogolnie sam przy nich wszystko to co moge robie a fejs kupilem z ciekawosci i checi tez nauki w pewnym stopniu,jeszcze go nie uruchomilem bo i nie mam takiej potrzeby i czasu ale za wskazowki dziekuje.Mozesz mi powiedziec czy podpinac go bezposrednio przez port Com czy moze dac przejsciowke z com na usb?Tez tak mi sie wydaje ze moze potrzeba podpiac go pod maszyne i wtedy uruchamiac.Program mam zainstalowany ale fejs nie chce ruszyc byc moze czegos nie poustawialem sam nie wiem,.

krzysiek1984
Nowicjusz

  • Posty: 16
  • Rejestracja: 09 Mar 2014 20:46
  • Miejscowość: Łukawiec

Maszyna: Koparka gąsienicowa JS130

Firma: Zakład Usług Melioracyjno-Leśnych


Re: Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez Jarewa » 12 Maj 2015 04:48

Przeważnie fejsy na rs232 nie chcą działać na przejściówkach usb-rs232 i na nowych systemach w sumie się nie dziwie bo to emulacja portu rs a nowe systemy maja blokady bezpośredniego dostępu do portów a programy przeważnie dosowe gdzie w najnowszych systemach brak obsługi dosa.
ZOBACZ temat na KOPACZKA.PL : POTRZEBNA POMOC

Jarewa
Fachoperator

  • Posty: 2364
  • Rejestracja: 09 Sie 2006 21:04
  • Miejscowość: DOLNOSLASKIE
  • Pochwały: 37

Uruchomienie Interfejsu JCB

Postprzez mechanior » 12 Maj 2015 09:52

Wystarczy wejść w ustawienia portów COM i wybrać odpowiedni numer wymagany przez konkretny port USB i interfejs oraz prędkość transmisji (zazwyczaj nie ma z tym problemów wystarczy zostawić domyślne ustawienia).
Trzeba przede wszystkim kupić DZIAŁAJĄCY emulator bo nie wszystkie funkcjonują równie sprawnie, ja mam przetestowany LogiLink UA0042, stabilny i nie zrywa łączności jak poprzedniki. Działa na XP, Vista i 7.
Programy diagnostyczne które znam są pisane pod XP nie pod DOS bo to najpopularniejsza platforma.
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17056
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 676

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 1 gość

cron

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej