ketral
BSL TURBO
sunward
apteka

Kret polskiej produkcji

HDD, kraking, pipebursting, przewierty, przeciski, renowacje

Re: Kret polskiej produkcji

Postprzez synio77 » 09 Gru 2012 21:47

Witam, mam co ciebie pytanie kolego CASEWIESIEK. Może podpowiesz mi kilka sposobów na pozbycie się gruntu z wbijanej rury stalowej 273 mm o długości ok. 9 m. Próbowałem wydmuchać moją sprężarką 4,2 m3/min i nie poszło. Dodam że grunt był gliniasty w 80% z przewarstwieniami. Ostanio jak wbijałem rurę to wysmarowałem ją w środku rozrobionym bentonitem (środek używany do przewiertów sterowanych dający poślizg i zmniejszający tarcie między gruntem a powierzchnią rury) wydmuch poszedł ok, rura czysta tylko na końcu trochę ziemi zostało i szpadelkiem się wybrało. Teraz są mrozy i nie da się zastosować bentonitu. Jeśli możesz to proszę o wskazówki.

synio77
Pomocnik operatora

  • Posty: 59
  • Rejestracja: 29 Wrz 2011 10:12

Maszyna: Kret HP130L Hercu Pneumatic


Kret polskiej produkcji

Postprzez CASEWIESIEK » 09 Gru 2012 23:00

Na takie sprawy nie ma pewnych rzeczy ani porad. Warto zastosować borygo, może się udać. Generalnie powinno pomóc. Nieraz trzeba rozwiercić i wybrać. Nieraz warto od wewnątrz rury na końcu wspawać drut np. fi 6-8 potem ucinasz koniec. Grunt jest wtedy luźniejszy. Pamiętaj, żeby zawsze spawać taki drut na zewnątrz na końcu, Rura lepiej wchodzi.

CASEWIESIEK
Operator

Maszyna: CASE 580SLE,KUBOTA


Kret polskiej produkcji

Postprzez KRET-KOP » 10 Gru 2012 18:58

Pierwsze co możesz spróbować to podkręcić nieco ciśnienie w sprężarce (chyba że juz to zrobiłeś), zawór bezpieczeństwa w sprężarkach jest ustawiony o 2,5 bara powyżej cisnienia roboczego, więc jak masz sprężarkę 7-barową to do 9 możesz ją pokręcić, jej na krótką metę to nie zaszkodzi, tylko pamiętaj żeby po wydmychu spowrotem ciśnienie zmniejszyć. Ponadto czasem nalewam wody w rurę (do węża) zanim podłączę go do sprężarki, ale jak duże mrozy to nie wypali. Oczywiście druty wspawane w rurę na początku to podstawa, ale jak tego nie zrobiłeś, a rura już wbita to ...... sam wiesz :wink:

KRET-KOP
Nowicjusz

  • Posty: 18
  • Rejestracja: 25 Sie 2010 12:51
  • Miejscowość: Polska półn.

Kret polskiej produkcji

Postprzez CASEWIESIEK » 10 Gru 2012 19:11

CASEWIESIEK napisał(a):Warto zastosować borygo,

KRET-KOP napisał(a):Ponadto czasem nalewam wody w rurę (do węża) zanim podłączę go do sprężarki


Wody w mrozy nie lej. Jak nie chcesz borygo, to wlej glikolu, takiego jak do instalacji grzewczych w kaloryferów.

CASEWIESIEK
Operator

Maszyna: CASE 580SLE,KUBOTA


Kret polskiej produkcji

Postprzez Markus17 » 29 Sty 2013 15:04

Witam!
Zdecydowanie nie polecam polskiego kreta, ponieważ znajduję się w nich wcześniej wspomniany czujnik ciśnienia. Pękł mi tłok po 3 miesiącach i gwarancja nie została uznana, ponieważ zarzucili mi, że ciśnienie kompresora zostało przekroczone - co jest nie prawdą!Dodatkowo urządzenie ma problem z celnością!Z pewnością mogę polecić nową wersję niemieckiego kreta - kolega z Nowej Soli ma i jest super zadowolony.

PO ZA WSZYSTKIM NA TYM FORUM ZACZĘLI SIĘ WYPOWIADAĆ PRODUCENCI (m.in. MAX), dlatego opinie na forum już nie są obiektywne. Trzeba uważać co się czyta

Jeszcze jedno odnośnie kolegi KRET-KOP (Proszę poczytać jego posty. Jest to z pewnością ktoś z TERMY). Widocznie nawet producent termy zakłada konto na kopaczce i pisze o sobie opinie - totalny bezsens...

Pozdrawiam

Markus17
Nowicjusz

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 06 Lis 2012 15:45

Maszyna: hanix, hercu, Tracto-Technik


Kret polskiej produkcji

Postprzez stefan450 » 06 Lut 2013 14:18

Wychodzi na to, że jak masz kiepski produkt to najlepiej oczernić konkurencję wymyślając niestworzone rzeczy i w ten sposób więcej sprzedać. A to szelmy Gdańskie.

stefan450
Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 09 Lis 2011 09:01

Kret polskiej produkcji

Postprzez przeciski » 07 Lut 2013 13:39

Ja mysle, że nie tylko Kret-kop jest z Termy ale też Natel-com, Lukaszzbro i pirsnet a Krzysiek01 sprzedaje grundomaty :)

przeciski
Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 30 Wrz 2011 21:54

Kret polskiej produkcji

Postprzez lukaszzbro » 07 Lut 2013 20:31

Jak ktoś taki śmie mi pisać, że jestem z termy. Użytkownik, który ma 7 postów jest użytkownikiem w 100 % nie wiarygodnym i próbuje obrażać kogoś kto jest na forum od 6 lat.
Więc Człowieku źle myślisz...

Takie moje spostrzeżenie:
Pisze, że oliwiarka ma rejestrator, kto wysyła kreta do naprawy z oliwiarką. Ja mam kreta 75 i jakoś nie mam rejestratora.

O kretach już nigdy nic nie będą pisał, bo po co. Przecież jest tu tyle fachowców jedno postowych.

lukaszzbro
Operator

  • Posty: 490
  • Rejestracja: 02 Lut 2007 19:00
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 9

Maszyna: CAT 428C, Kubota kx 41-3V, kx 019-4, Hanix H15B plus-2.

Firma: .


Re: Kret polskiej produkcji

Postprzez Krzysiek01 » 08 Lut 2013 19:37

przeciski napisał(a):Ja mysle, że nie tylko Kret-kop jest z Termy ale też Natel-com, Lukaszzbro i pirsnet a Krzysiek01 sprzedaje grundomaty :)


Tak, mojego grundomata starego mogę Ci sprzedać ;)

Pozdrawiam..

Krzysiek01
Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 06 Lis 2012 15:35

Maszyna: Tracto-Technik, Bortec


Kret polskiej produkcji

Postprzez KRET-KOP » 08 Mar 2013 10:16

Jak przeczytam posty MARKUS17 (szt. 3) to dochodzę do wniosku że to on chyba jest z konkurencji Termy, albo jest jakimś nieudolnym naśladowcą detektywa Rutkowskiego.
Cóż, jestem z Pomorskiego, tak samo jak Terma, i wszystkie moje posty dotyczą polskich kretów (bo tylko takie mam w tej chwili), ale to za mało żeby stwierdzać że jestem z Termy, musi Pan jeszcze trochę pochodzić do szkoły detektywów bo na razie słabo Panu idzie ;-)
Nie jestem z Termy, zresztą manadżer z Termy jest również zalogowany na tym forum i otwarcie sie podpisuje pod swoimi postami. Ale ostatnio jak tam byłem na serwisie podpytałem mechaników o ten rejestrator na który powołuje się MARKUS17, i powiedzieli mi że żaden kret nie jest w to wyposażony standardowo, jest to wyposażenie dodatkowe i trzeba za to dopłacić! I chyba do tej pory żadnego nie sprzedali. A powiedzieli mi to swrwisanci a nie sprzedawcy czy menadżerowie, wiec im wierzę. Wiec te brednie o nieuznawaniu gwarancji bo ciśnienie było przewalone to zwykłe bajki, i Ci którzy to piszą zapewne są konkurencją Termy. Ja sam mam kilka kretów MAX, i mam kilku znajomych którzy też je mają, i nikt nie ma rejestratora. Jeżeli ktoś na tym forum ma MAX-a z rejestratorem niech napisze i mnie poprawi, ale mnie sie wydaje że to tylko bajki wymyślone przez konkurencję.

KRET-KOP
Nowicjusz

  • Posty: 18
  • Rejestracja: 25 Sie 2010 12:51
  • Miejscowość: Polska półn.

Kret polskiej produkcji

Postprzez kurrr » 25 Mar 2013 20:54

Miałem do czynienia w trakcie kariery z wieloma maszynami.. zarówno z Vermeer-ami, Max-ami jak i Ukraińcami.
I z własnych obserwacji na budowach i zachowań sprzętu zdecydowałem że wybieram MAX-a.
Dlaczego?; z moich spostrzeżeń MAX wykazywał się najlepszą kulturą pracy i celnością.
Była taka sytuacja że Ukrainiec z poszerzaną pupką na 4 metrach z wykopu startowego 1,2m;zszedł na 3,5 m w glinie
zresztą bez przeszkody bo i tak musieliśmy przekopać drogę!!
To to nie pierwsza taka akcja jak widziałem z jego udziałem, wykonawca z którym współpracowaliśmy posiada własnie te krety, woli bić stalówki i wyciągać je potem niż samego kreta puszczać ....
Jak czytam że Max jest wyposażony w standardzie w rejestrator to mnie krew zalewa...
Mój w standardzie nie ma takiego wynalazku o nazwie rejestrator i w żadnym tego nie widziałem.
Jeśli ktoś nie wierzy to zapraszam do Mnie na pokaz w wykonaniu Maxa.

kurrr
Pomocnik operatora

  • Posty: 68
  • Rejestracja: 06 Sty 2010 11:38
  • Miejscowość: Lublin

Maszyna: Volvo

Firma: T-M


Poprzednia Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej