BSL TURBO

Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez milimetr01 » 26 Sty 2017 13:40

Witam. Planuję zamontować na koparce oświetlenie robocze. Niestety muszę zrobić nową instalację bo fabryczna jest uszkodzona i częściowo zdemontowana a ja nie potrafię jej naprawić. Na agrofoto znalazłem prosty schemat takiej instalacji do instalacji 12v a koparka ma 24v. Chcę podłączyć dwie lampy 42W pod jeden włącznik i dwie lampy 27W pod drugi. Jakie zastosować przekaźniki? Jaki bezpiecznik na kablu doprowadzającym prąd z akumulatora a jakie bezpieczniki na wyjściu do lamp? Z góry dziękuje za kazdą podpowiedź.
1135aa19002c744f496211dd.jpg

milimetr01
Pomocnik operatora

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 04 Sty 2013 18:34

Maszyna: atlas 1404

Firma: PSP


Reklama

Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Atl » 26 Sty 2017 15:19

Przekaźniki 24v 20A
Bezpiecznik wystarczy 20A
w sumie to 15A też będzie ok
Zsumuj moc wszystkich żarówek i podziel przez 24V to otrzymasz prąd jaki będzie w obwodzie.

Autor postu otrzymał pochwałę
Ostatnio edytowany przez Atl 26 Sty 2017 15:37, edytowano w sumie 2 razy
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem SKUP MASZYN.
Tel +48 796222990
Po godzinach:
hilevel.pl
9mm.com.pl

Atl
Fachoperator

  • Posty: 3045
  • Rejestracja: 13 Lis 2008 16:04
  • Miejscowość: Polska
  • Pochwały: 121

Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez milimetr01 » 26 Sty 2017 15:24

Dzięki :-)

milimetr01
Pomocnik operatora

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 04 Sty 2013 18:34

Maszyna: atlas 1404

Firma: PSP


Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Atl » 26 Sty 2017 15:24

Nie ma za co.
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem SKUP MASZYN.
Tel +48 796222990
Po godzinach:
hilevel.pl
9mm.com.pl

Atl
Fachoperator

  • Posty: 3045
  • Rejestracja: 13 Lis 2008 16:04
  • Miejscowość: Polska
  • Pochwały: 121

Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Atl » 27 Sty 2017 09:52

Jedna uwaga. Plus weź raczej z innego miejsca. Najlepiej po zapłonie. Masz sporo gniazd na płycie z których możesz skorzystać.
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem SKUP MASZYN.
Tel +48 796222990
Po godzinach:
hilevel.pl
9mm.com.pl

Atl
Fachoperator

  • Posty: 3045
  • Rejestracja: 13 Lis 2008 16:04
  • Miejscowość: Polska
  • Pochwały: 121

Re: Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez milimetr01 » 27 Sty 2017 17:17

Przy płycie wolę nie kombinować,za droga zabawa w razie pomyłki.chyba że wiedziałbym dokładnie który przekaźnik obsługiwał fabryczne oświetlenie wtedy w niego bym się podłączył

milimetr01
Pomocnik operatora

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 04 Sty 2013 18:34

Maszyna: atlas 1404

Firma: PSP


Re: Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Atl » 27 Sty 2017 23:05

Fabryczne oświetlenie obsługuje mała płytka przypięta z boku dużej. Trzeba się zaopatrzyć w oryginalne włączniki dodatkowego oświetlenia, wtyczki pasujące do gniazd na kabinie, trzy przekaźniki no i płytkę.
Plus po zapłonie można wziąć nawet z żółtego przewodu zapalniczki. Ten obwód już jest zabezpieczony bezpiecznikiem.
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem SKUP MASZYN.
Tel +48 796222990
Po godzinach:
hilevel.pl
9mm.com.pl

Atl
Fachoperator

  • Posty: 3045
  • Rejestracja: 13 Lis 2008 16:04
  • Miejscowość: Polska
  • Pochwały: 121

Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Kamal » 29 Sty 2017 01:10

Możesz dać bezpośrednio bez przekaźników. Moc niską za niski by bawić się w przekaźniki. Bezpiecznik jak płytkowy to do 5A są robione co 1A. Co prawda ciężko w większości sklepów dostępne. Ale są, idąc na łatwiznę możesz dać na każdym obwodzie 5A. Całkowicie wystarczą.
Wszystko liczysz z prawa Ohma.
Dziwne moce masz tych lamp. Do żarówek nie pasują do LED też nie bardzo bo tam są okrągłe liczby co 5W.
Co do pokazanego schematu mam parę zastrzeżeń

Awatar użytkownika
Kamal
Fachoperator

Maszyna: Atlas 65 x5


Re: Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez milimetr01 » 29 Sty 2017 20:06

Jesli chodzi o lampy kupiłem w sklepie FEBIX i faktycznie mają tyle W.Co w schemacie jest nie tak Twoim zdaniem?Jeszcze nie zmontowalem więc mogę coś zmienić.

milimetr01
Pomocnik operatora

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 04 Sty 2013 18:34

Maszyna: atlas 1404

Firma: PSP


Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Kamal » 29 Sty 2017 22:21

Wyłączniki nie są zabezpieczone bezpiecznikami. I sam dobór bezpieczników. 16A na koguta niezły żart. Dla układu pobierającego 4A.
Co prawda u nas bezpiecznik ceramiczne były robione tylko w wymiarze 8 i 16A. Więc czemu nie dać tam 8A. Ale na zachodzie były robione w różnych wymiarach obciążenia.

Awatar użytkownika
Kamal
Fachoperator

Maszyna: Atlas 65 x5


Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez milimetr01 » 29 Sty 2017 22:50

Akurat kogut nie będzie tu podłączony tylko oświetlenie.Schemat był robiony chyba pod oświetlenie ciągnika więc nie sugerujemy się parametrami na nim przedstawionymi tylko dobierzmy odpowiednie dla instalacji koparki i mocy lamp.Skupmy się na tym czy schemat jest dobrze narysowany.Jeśli dobrze zrozumiałem to przed wlacznikami też mają być bezpieczniki?

milimetr01
Pomocnik operatora

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 04 Sty 2013 18:34

Maszyna: atlas 1404

Firma: PSP


Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Kamal » 29 Sty 2017 23:29

Zwyczajowo daje się z obwodu zabezpieczonego.

Awatar użytkownika
Kamal
Fachoperator

Maszyna: Atlas 65 x5


Re: Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez dawidg2 » 29 Sty 2017 23:32

Zależy jak zrobisz. Czy z przekaźnikami czy bez to będą różne wersje schematu.

Przy takich lampach to można dac bez przekaźników, ale montując dobre włączniki i odpowiednie przekroje kabli.

I radziłbym puścić 2-żyłowy przewód do każdej lampy. Ograniczy to spadki napięcia i problemy z masą.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4816
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 100

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Kamal » 30 Sty 2017 00:17

Małe miniaturowe wyłącznik przenoszą 2A więc prawie dowolne. Typowe w samochodów elektrycznych łączą więcej. Przewód przy tej mocy i długości to 1mm² wystarczy. Jak to jeszcze uniwersalne LED z przetwornicą to może być jeszcze mniej.
http://www.tme.eu/pl/katalog/przelaczni ... ki_100232/

Awatar użytkownika
Kamal
Fachoperator

Maszyna: Atlas 65 x5


Re: Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez dawidg2 » 30 Sty 2017 01:03

http://allegro.pl/wlacznik-swiatel-robo ... 96552.html tego typu są mocne i chyba takie same jak w atlasie. Raz byłem na szrocie z ciężarówkami i kupiłem za grosze stare dobre. Spokojnie dwa żarówkowe halogeny wytrzymuje bez przekaźnika.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4816
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 100

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Atl » 30 Sty 2017 09:43

Ja zrobiłbym z przekaźnikami bo zawsze można dołączyć później dodatkowe lampy. Bezpiecznik na plusie zasilającym cały układ i można też dodatkowe obwodach poszczególnych lamp.
Druga sprawa, jeżeli masz dodatkową płytkę dopiętą z lewej strony dużej płyty to czemu nie wykorzystać ?
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem SKUP MASZYN.
Tel +48 796222990
Po godzinach:
hilevel.pl
9mm.com.pl

Atl
Fachoperator

  • Posty: 3045
  • Rejestracja: 13 Lis 2008 16:04
  • Miejscowość: Polska
  • Pochwały: 121

Re: Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez milimetr01 » 31 Sty 2017 20:34

Niestety nie ma tej płytki o której piszesz.jak wspominałem na początku fabryczna instalacja jest częściowo zdemontowana

milimetr01
Pomocnik operatora

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 04 Sty 2013 18:34

Maszyna: atlas 1404

Firma: PSP


Jaki przekaźnik do oświetlenia roboczego

Postprzez Atl » 31 Sty 2017 21:00

Rozumiem, w takim razie pozostaje opcja z przekaźnikami.
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem SKUP MASZYN.
Tel +48 796222990
Po godzinach:
hilevel.pl
9mm.com.pl

Atl
Fachoperator

  • Posty: 3045
  • Rejestracja: 13 Lis 2008 16:04
  • Miejscowość: Polska
  • Pochwały: 121

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej