ketral
wibako
BSL TURBO
apteka



Brak jazdy

Moderator: mechanior

Brak jazdy

Postprzez lukaszmarkus » 09 Lut 2018 14:26

Marka i model maszyny: Daweoo Mega 400 III plus
Rok produkcji: 1998

Witam moja maszyna nagle zatrzymała . Błąd na wyświetlaczu D5-D6 . Ładowarka nie jedzie ani do przodu ani do tyłu. Po zmianie biegu na manetce z pierwszego na drugi na wyświetlaczu pojawia się że bieg został przełączony ale maszyna nie rusza. Błąd cały czas się wyświetla.

lukaszmarkus
Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 18 Paź 2013 20:47

Reklama

Re: Brak jazdy

Postprzez Jamar » 09 Lut 2018 19:57

Najprawdopodobniej uszkodzona wiązka, w skrajnych przypadkach sterownik. Baterie zdrowe? Nie odpalaliście może z matki?
Serwis Maszyn Budowlanych
tel. 788 685 633

Jamar
Operator

  • Posty: 466
  • Rejestracja: 01 Mar 2013 18:00
  • Miejscowość: Skarżysko Kamienna
  • Pochwały: 47

Re: Brak jazdy

Postprzez lukaszmarkus » 12 Lut 2018 15:21

Tak baterie zdrowe problem cały czas jest maszyna unieruchomiona

lukaszmarkus
Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 18 Paź 2013 20:47

Brak jazdy

Postprzez mechanior » 13 Lut 2018 00:14

A tam nie gniją te całe SAFE LINKi przy akumulatorach?
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17472
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 697

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


Re: Brak jazdy

Postprzez Jamar » 14 Lut 2018 23:00

mechanior napisał(a):A tam nie gniją te całe SAFE LINKi przy akumulatorach?

Zakładam że bezpieczniki zostały sprawdzone, jeśli sterownik się diagnozuje oraz widzi manetkę zmiany biegów to raczej ma wszystkie "+". Awaria raczej tkwi w wiązce sterownik - regulator, zasilającej cewki lub w samym wyjściu sterownika.
"Error at switch 1 for valve power supply VPS1", "Error at switch 2 for valve power supply VPS2".
Serwis Maszyn Budowlanych
tel. 788 685 633

Jamar
Operator

  • Posty: 466
  • Rejestracja: 01 Mar 2013 18:00
  • Miejscowość: Skarżysko Kamienna
  • Pochwały: 47

Re: Brak jazdy

Postprzez lukaszmarkus » 22 Lut 2018 15:37

Cała instalacja została właśnie przejrzana wszystko z instalacją jest ok wszystkie kostki złączki itp. Od sterownika do skrzyni od manetki do sterownika kabel po kablu wszystko przeglądane. Błąd cały czas się wyświetla. Czy może to być uszkodzenie w samym już sterowniku?

-- 22 Lut 2018 16:37 --

mechanior napisał(a):A tam nie gniją te całe SAFE LINKi przy akumulatorach?

A co to te całe SAFE LINKi?

lukaszmarkus
Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 18 Paź 2013 20:47

Brak jazdy

Postprzez mechanior » 22 Lut 2018 17:26

Zamiast bezpieczników o dużym amperażu niektóre firmy stosują kawałki instalacji elektrycznej o określonej wytrzymałości, mają się przepalić w przypadku przeciążenia.
Takie zabezpieczenia są montowane w miejscach gdzie nie narobią bajzlu tzn np w skrzyni akumulatorów, spotkałem się z tym rozwiązaniem w kilku maszynach np kołówkach Hyundaia czy ładowarkach Doosan, w tych ostatnich ze względu na umiejscowienie blisko aku (za kołem- wiadomo, błoto i woda )często ulegają korozji, wtedy napięcie w instalacji niby jest ale albo za niskie albo pod obciążeniem zanika...
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17472
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 697

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej