Staliniec nie pali - zapowietrza się

Staliniec nie pali - zapowietrza się

Postprzez weynrob » 22 Lis 2016 16:56

Marka i model maszyny: staliniec 170

Witam
Może znajde tu kogos kto mi pomoze bo ja już jestem załamany
pierwsza akcja była wczoraj chodzil zgasł zapowietrzony odpowietrzony zapalil - dzisiaj druga taka akcja podobna i jw. i trzecia jw. odpowietrzony na filtrze na pompie leci paliwo z tych odpowietrznikow z tylu pompy paliwo leci a zapalić nie chce. Odkrecilem pokrywe pompy gdzie lata taka listwa - chodzi jak rusza się recznym gazem - mysle ze to jest od dodawania gazu i gaszenia - co mnie zmartwilo najbardziej to fakt ze po poluzowaniu nakrętek od przewodow co ida do wtryskow nie leciało paliwo jak krecilem rozrusznikiem ani jak pompowałem gruszka.
Pytanie czy mogla pasc pompa wtryskowa i ew jak sprawdzić czy ona jest sprawna czy padnieta?
orientuje się ktoś czy w zbiorniku przy poborze paliwa jest jakies sitko? czy tylko rurka bo mam wrazenie ze problem gasniecia polegal na niemoznosci zassania paliwa z baku:/
Czekam na konstruktywne rady bo mam tego stalinca na malej robocie :)
Pozdrawiam

weynrob
Pomocnik operatora

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 14 Wrz 2012 07:19

Reklama

TRAXTAD Traxtad

Staliniec nie pali pomocy

Postprzez zeppelin zm 15 » 22 Lis 2016 18:34

Weź bańkę z paliwem bezpośrednio do pompy i zobacz czy będzie poprawa. Jeśli nie to pompa na stół jesli wszystko będzie ok to szukaj przyczyny w układzie paliwowym.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Staliniec nie pali pomocy

Postprzez weynrob » 22 Lis 2016 18:52

Nie wiem czy da rade tak podlaczyc pompe bezpośrednio z banki bo to jakas dziwna konstrukcja :/

weynrob
Pomocnik operatora

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 14 Wrz 2012 07:19

Staliniec nie pali pomocy

Postprzez zeppelin zm 15 » 22 Lis 2016 19:43

Nie znam akurat budowy stalińca. Wrzuć zdjęcia to coś się poradzi. Nie możesz wyczaić który przewód na pompie jest zasilaniem?

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Staliniec nie pali pomocy

Postprzez weynrob » 22 Lis 2016 20:40

tam zasilanie wg mnie idzie z takiej dziwnej kolumny obok pompy :/

weynrob
Pomocnik operatora

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 14 Wrz 2012 07:19

Staliniec nie pali pomocy

Postprzez zeppelin zm 15 » 22 Lis 2016 21:04

Jesteś w stanie zrobić fotki?

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Staliniec nie pali pomocy

Postprzez weynrob » 23 Lis 2016 05:48

Nie za bardzo mam jak i czym :)

weynrob
Pomocnik operatora

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 14 Wrz 2012 07:19

Staliniec nie pali pomocy

Postprzez zeppelin zm 15 » 23 Lis 2016 07:45

Nie masz w telefonie aparatu?

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Staliniec nie pali pomocy

Postprzez peckiel » 23 Lis 2016 16:36

Ta dziwna kolumna obok pompy to jest regulator obrotów. Ja bym na twoim miejscu sprawdził pompkę ręczną. Miałem podobną sytuację w swoim. Przejrzane było wszystko a okazało się, że pompka była padnięta.
Roboty ziemne i drogowe, sprzedaż kruszyw, wynajem maszyn


Zapraszam na mój kanał na Youtube

Awatar użytkownika
peckiel
Fachoperator

  • Posty: 4336
  • Rejestracja: 05 Mar 2009 21:55
  • Miejscowość: Podlaskie
  • Pochwały: 92

Maszyna: Liebherr A904, JCB JS220LC

Firma: Roboty Ziemne i Drogowe


Re: Staliniec nie pali pomocy

Postprzez weynrob » 23 Lis 2016 21:40

Nie mam aparatu w tel :D wiem wiem ze to niemożliwe ale jednak :) jade na 6310 :)
Poza tym temat dzisiaj ogarnięty - wyczyscilem caly układ paliwowy zmieniłem filtry 4 szt :) odpowietrzyłem wszystko i pali na dotyk - wiec od jutra do roboty
pozdrawiam wszystkich

weynrob
Pomocnik operatora

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 14 Wrz 2012 07:19

Staliniec nie pali pomocy

Postprzez Piotr mc 85 » 29 Lis 2016 10:15

zeppelin zm 15 napisał(a): Nie możesz wyczaić który przewód na pompie jest zasilaniem?

Tam nie ma 2 przewodów jak to zwykle bywa, jest jeden zasilający bez powrotu. Tzw. zasilanie opadowe, a powrót z pompki z powrotem do filtra, bo do zbiornika nic nie wraca.

Autor postu otrzymał pochwałę
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Staliniec nie pali pomocy

Postprzez mechanior » 02 Sty 2017 21:36

Zasilanie opadowe jest wtedy kiedy nie ma pompki wstępnej bo zbiornik jest powyżej pompy wtryskowej (czy gaźnika jak było we wszystkich motocyklach, motorowerach oraz samochodzie TRABANT). Paliwo wtedy OPADA pod wpływem grawitacji i pompka jest zbędna.
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 16564
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 644

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Re: Staliniec nie pali pomocy

Postprzez dawidg2 » 02 Sty 2017 23:10

I w starych Ursusach. Też bak powyżej silnika. :)

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 3946
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 68

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Staliniec nie pali pomocy

Postprzez zeppelin zm 15 » 02 Sty 2017 23:20

Niektóre ursusy te z przednim napędem miały opcje zbiornika pod kabiną z prawej strony obok stopnia także wtedy raczej nie było opadowe.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Staliniec nie pali pomocy

Postprzez dawidg2 » 02 Sty 2017 23:44

Ale 30tka, 60tka, 385, 902 mają opadowe.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 3946
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 68

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Staliniec nie pali pomocy

Postprzez zeppelin zm 15 » 03 Sty 2017 00:22

Przecież napisałem że te z przednim napędem czyli tzw "ciężka seria ursusa"

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Staliniec nie pali - zapowietrza się

Postprzez Piotr mc 85 » 05 Sty 2017 12:07

mechanior napisał(a):Paliwo wtedy OPADA pod wpływem grawitacji i pompka jest zbędna.

Masz rację, tak czy siak powrotu do zbiornika niema, chyba nadmiar z pompki do filtrów wraca, chyba że jest inna możliwość.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Staliniec nie pali - zapowietrza się

Postprzez mechanior » 05 Sty 2017 23:35

Tu masz racje, nadmiar idzie na filtr.
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 16564
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 644

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

tytul

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej