ketral
BSL TURBO
sunward
apteka
anmar
serwiskop

Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Moderator: peckiel

Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 12 Lut 2014 00:46

Marka i model maszyny: JS 130W
Numer seryjny: SLPJS13WE0T716173

Witam.
1. W koparce zginęło sterowanie obrotami silnika - nie reaguje na potencjometr. Można zwiększyć obroty tylko wyłączając przełącznikiem tryb AUTO na MANUAL ( gaśnie wtedy konsola z wskazaniami ) i obok przełącznikiem H/L można dodać lub ująć obrotów. - na końcu podłokietnika z prawej.
2. Teraz zginęło jeszcze załączanie funkcji przyciskami ( konsola pozioma pod podszybiem z prawej strony ) Niby podświetlają się wskaźniki: (paliwa, temp ) ale z przycisków nic nie działa - a działało.
Bezpieczniki sprawdziłem - jedyne jakie znalazłem to w prawym podłokietniku chyba 8 szt za plastikową zaślepką.
Może ktoś pomóc co sprawdzić jeszcze i gdzie szukać.
Dziękuję.
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Reklama

TRAXTAD Traxtad

Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez Ambrozy » 13 Lut 2014 07:45

Czy to jest CAPS II, wyświetla może "ELECTRIC PROBLEM"?
Jeśli pomogłem kliknij pochwała

ıɯɐƃou ʎɹoƃ op ɹoʇıuoɯ zsɐɯ ǝz ʎzɔɐuz oʇ ɔɐʇʎzɔǝzɹd oʇ ǝıuɐʇs ʍ sǝʇsǝɾ ılǝzǝɾ

Awatar użytkownika
Ambrozy
Operator

  • Posty: 232
  • Rejestracja: 11 Mar 2007 16:37
  • Miejscowość: google
  • Pochwały: 14

Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 14 Lut 2014 00:11

Witam.
Tu nie ma wyświetlacza który by wyświetlał komunikaty. To starsza maszyna. jest tylko zestaw kontrolek i przycisków pod szybą z prawej strony taki podłużny na długości prawie całej szyby. Od góry są przyciski i kilka kontrolek, na pionowej ściance reszta kontrolek i wskaźniki np. paliwa, temperatury ...umieszczonych po skosie aby operator mógł lepiej widzieć i to koniec. Prawy podłokietnik jest otwierany i tu jest potencjometr obrotów, engine stop, przełącznik Auto/manual, obroty H/L, światła i jeszcze ze 4 inne. Za siedzeniem znalazłem tylko plastikową skrzynkę a w niej ze 20 przekaźników. Nie znalazłem żadnej elektroniki.
Sprawdzę jeszcze rok produkcji jutro.
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez Ambrozy » 14 Lut 2014 08:44

To jest R3, pierwszy model. Na pewno jest sterownik od serwomotoru linki gazu. Czy działa panel na podszybiu, przyciski zmieniają podświetlenie po wciśnięciu, słychać klik. Za siedzeniem w dużej puszce znajdują się przekaźniki wykonawcze, steruje nimi panel na podszybiu.
Jeśli pomogłem kliknij pochwała

ıɯɐƃou ʎɹoƃ op ɹoʇıuoɯ zsɐɯ ǝz ʎzɔɐuz oʇ ɔɐʇʎzɔǝzɹd oʇ ǝıuɐʇs ʍ sǝʇsǝɾ ılǝzǝɾ

Awatar użytkownika
Ambrozy
Operator

  • Posty: 232
  • Rejestracja: 11 Mar 2007 16:37
  • Miejscowość: google
  • Pochwały: 14

Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 14 Lut 2014 23:59

Witam.
Przecież napisałem w pierwszym poście.

Najpierw zginęło sterowanie obrotami - panel z przyciskami działał jeszcze przez 2-3 tygodnie.

Teraz panel też przestał działać - przyciski nie reagują, nie można nic załączyć. (działają tylko funkcje manetki i jazda.) Jedynie co działa na panelu to podświetlenie panelu, + pokazuje wskazania: paliwa, temperatury i kontrolka od kierunków ).
Bezpieczniki w prawym podłokietniku są dobre
Przekaźniki za siedzeniem w skrzynce sprawdziłem i pozamieniałem miejscami - jeśli panel nie załącza żadnej funkcji przekaźnikami to raczej zginęło wspólne zasilanie od załączania z przycisków (??????)
Gdzie znajdę sterownik od serwomotoru?
Jakieś sugestie co i gdzie sprawdzać ?
Może da rade chociaż kawałek skanu schematu użyczyć: panel-skrzynka z przekaźnikami-sterownik serwomotoru ????????

Proszę o jakąkolwiek pomoc i poradę.
Dziękuję
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez Jamar » 16 Lut 2014 18:59

Kolego dokładnie nie pamiętam aczkolwiek gdzieś za fotelem jest pokrywa na śruby, a pod nią kolejne 24 bezpieczniki. Dwa z nich odpowiadają za panel.
Co ciekawe, w-g numeru seryjnego który podałeś wychodzi mi że jest to CAPS II, natomiast twoja maszyna ma jeszcze stare rozwiązanie.
Serwis Maszyn Budowlanych
tel. 788 685 633

Jamar
Operator

  • Posty: 410
  • Rejestracja: 01 Mar 2013 18:00
  • Miejscowość: Skarżysko Kamienna
  • Pochwały: 44

Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 18 Lut 2014 00:22

Dzięki za podpowiedź
Sprawdzę i poszukam tych bezpieczników za fotelem.

Jeśli do czegoś dojdę to napiszę.
Pzdr.
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 19 Lut 2014 09:31

Bezpieczniki sprawdzone - wszystkie dobre ( są przy podłodze od przodu prawego podłokietnika )
Na płycie komputera przepalona była jedna ścieżka - po zlutowaniu zaczął działać pulpit - przyciski
dziś podmienię jeszcze potencjometr (1KohmK)
co jeszcze spr? czujnik obrotów silnika, jeszcze jakiś czujnik jest odpowiedzialny za poprawną pracę obrotami ????
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez Jamar » 19 Lut 2014 18:37

Kości na płycie sterującej:
CN1 (17 pinów):
- pin 1 - zasilanie na potencjometr
- pin 2 - sygnał powrotny z potencjometru
- pin 3 - masa na potencjometr
- pin 10 - zasilanie silnika elektrycznego (lewo)
- pin 11 - zasilanie silnika elektrycznego (prawo)
W silniku elektrycznym jest czujnik czytający jego położenie.
CN3 (9 pinów):
- pin 7 - zasilanie na czujnik położenia
- pin 8 - sygnał powrotny
- pin 9 - masa
Sprawdź czy to się zgadza.
Serwis Maszyn Budowlanych
tel. 788 685 633

Jamar
Operator

  • Posty: 410
  • Rejestracja: 01 Mar 2013 18:00
  • Miejscowość: Skarżysko Kamienna
  • Pochwały: 44

Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 19 Lut 2014 22:47

Witam.
Potencjometr podmieniłem na drugi - 1KohmK - chociaż w innych postach widziałem że ma mieć 10Kohm/5Kohm (????) - może w tej koparce ma 1Kochm, nie wiem taki jest założony i wygląda na oryginał.
Mam schemat ale nie mam lokalizacji elementów ( czujników, elektrozaworów ) na koparce fizycznie.
Jamar:

Wyniki pomiarów:
CN1
Zasilanie potencjometru:
pomiędzy pin 1-3: 4,9V
W zależności od położeń skrajnych (min i max)
pomiędzy pin 1-2: od 0,0V do 2,0V: 0,43Kohm - 0 Kohm
pomiędzy pin 2-3: od 2,8V do 4,9V: 0,58Kohm - 1,1 Kohm

CN1
pin 10,11 - Zasilanie silnika - BRAK

CN3
Zasilanie czujnika:
pin 7-9: 4,9V
W zależności od położeń skrajnych (min i max)
pin 7-8: 0,208Kohm - 0,052Kohm, 4,9v - 0,4v
pin 8-9: 0,052Kohm - 0,208Kohm

Więc teoretycznie wszystko jest poza zasilaniem silnika lewo/prawo ze strownika

A teraz pytanie powtarzam z poprzedniego postu.
Od których czujników zależy i czy w ogóle faktycznie zależy prawidłowa praca regulacji obrotów przy załączonym komputerze.
Pytam bo w innych postach, dotyczący np: JS220 problem z regulacją był przy:
uszkodzony czujnik ciśnienia oleju - jako zabezpieczenie ?????
Uszkodzony czujnik obrotów silnika/położenia wału
Cewka gaszenia - ( nie wiem jak to się ma do regulacji obrotów ????)
Jeśli któryś z powyższych wpływ, to proszę powiedzieć mi gdzie on jest fizycznie na koparce i na schemacie jak się nazywa.

Chciał bym rozwiązać problem bo trochę już przegrzebałem i nie chciał bym się poddać.
Za wszelką pomoc dziękuję.

Pozdrawiam
Maciek
Ostatnio edytowany przez PiatyElement, 20 Lut 2014 17:54, edytowano w sumie 1 raz
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 20 Lut 2014 17:54

Czy któryś z Kolegów od JCB mógłby wypowiedzieć się w sprawie w/w pomiarów i braku napięcia na silnik ????
Uszkodzona elektronika, czy komputer nie daje sterować silnikiem bo coś mu jeszcze może nie pasować np z odczytu czujników?
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez Jamar » 21 Lut 2014 20:52

Napięcie na silnik powinieneś mierzyć w momencie gdy zmieniasz położenie potencjometru zadającego obroty. Jeśli masz masę na czujnik, a sygnał z czujnika zmienia się w zależności od ustawienia potencjometru to wychodziło by że sam silnik działa. Może po prostu zerwała się linka lub ukręcił się napęd w silniku.
Serwis Maszyn Budowlanych
tel. 788 685 633

Jamar
Operator

  • Posty: 410
  • Rejestracja: 01 Mar 2013 18:00
  • Miejscowość: Skarżysko Kamienna
  • Pochwały: 44

Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez PiatyElement » 22 Lut 2014 01:00

Witam.
Pisałem w pierwszym poście:
"...W koparce zginęło sterowanie obrotami silnika - nie reaguje na potencjometr. Można zwiększyć obroty tylko wyłączając przełącznikiem tryb AUTO na MANUAL ( gaśnie wtedy konsola z wskazaniami ) i obok przełącznikiem H/L można dodać lub ująć obrotów. - na końcu podłokietnika z prawej..."

Tak więc:
skrajne położenie czujnika zmierzyłem dodając gazu i ujmując do zera na wyłączonym automacie w trybie MANUAL. Przełącznikiem H/L - dodaję gazu i go ujmuję i silnik zwalnia lub wchodzi na obroty czyli mechanizm fizycznie działa. Widzę jak cięgno się porusza więc na MANUAL jest ok, i linka się nie zerwała. I wtedy właśnie w skrajnych położeniach min/max dokonałem pomiarów, a nie jak kolega napisał że robię to regulując potencjometrem - to właśnie jest problem że w trybie AUTO przez potencjometr nie działa.

Napięcie na silnik mierzyłem na podpiętych sądach do najpierw pin10 + masa a później Pin11+ masa, w tym czasie kręcąc potencjometrem powoli w obje strony - oczywiście tym razem w trybie auto aby zasilanie było z komputera. ( w trybie manual, zasilanie na silnik idzie przez przełącznik H/L bezpośrednio ze skrzynki z bezpiecznikami)

Napięcie na potencjometrze mierzyłem w trybie auto aby komputer te napięcie podał - było 4,9V.
Rezystancje zmierzyłem odpinając potencjometr na kostce aby nie było przekłamań w pomiarze od elementów na płycie sterownika.

Czyli wszystko raczej jak widać pomierzyłem dobrze.
Wniosek napięcia są na czujniku i potencjometrze, rezystancja obu elementów się zmienia w zależności od położenia, a sterownik nie podaje napięcia do silnika - oczywiście w trybie auto, regulując potencjometrem.
tel 502-273-455, e-mail: piaty.element@poczta.onet.pl
Pomogłem? Wciśnij POCHWAŁA. To nie boli.
Obsługuję i naprawiam WMB: AMMAN SIM, MARINI - składałem. Elektronika Maszyn Budowlanych. HOBBY Szturanie różnych rzeczy patykiem :patyk:

Awatar użytkownika
PiatyElement
Fachoperator

  • Posty: 679
  • Rejestracja: 20 Lut 2009 16:10
  • Miejscowość: Płock
  • Pochwały: 39

Maszyna: Żółta

Firma: .


Re: Brak sterowana obrotami - potencjometrem, brak funkcji

Postprzez tolo78 » 16 Cze 2017 20:12

Czy kolega rozwiązał problem z brakiem regulacji obrotów potencjometrem i nie działających wskaźników, mam ten sam problem. W sterowniku uszkodzony był rezystor 0.1 oma i dwa warystory, po wymianie dalej nie działa.

-- 16 Cze 2017 20:12 --

Problem rozwiązany, maszyna pracuje.

tolo78
Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 03 Gru 2016 11:49

Maszyna: Volvo

Firma: Bud


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej