ketral
wibako
BSL TURBO
klinikamaszyn



gubi ciśnienie sterowania

Moderator: mechanior

gubi ciśnienie sterowania

Postprzez paulo309 » 31 Maj 2018 08:42

Marka i model maszyny: CAT 313C
Rok produkcji: 2004

witam ,problem z wygląda następująco zanikają ruchy jakby na chwile spadało cisnienie sterowania pare dni temu po prostu sie zatrzymała po zgaszeniu i odpaleniu ruchy wróciły ale wygląda to jakby falowały obroty, chociaż silnik pracuje równo pompa i wtryski robione w styczniu tego roku

paulo309
Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 30 Maj 2018 14:35

Maszyna: CAT 31C

Firma: PUH KOP-MAR BISKUP PAWEŁ


Reklama

problem ze sterowaniem

Postprzez mechanior » 31 Maj 2018 14:20

Trzeba zmierzyć co się dzieje z ciśnieniem PILOTa
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17819
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 714

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


Re: gubi ciśnienie sterowania

Postprzez paulo309 » 31 Maj 2018 17:36

Chodzi o pomiar na konrolkach obok tablicy bezpiecznikow?czy diagnostyka komputerowa coś pomoże?A właściwe ciśnienie jakie powinno być?

paulo309
Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 30 Maj 2018 14:35

Maszyna: CAT 31C

Firma: PUH KOP-MAR BISKUP PAWEŁ


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez mechanior » 31 Maj 2018 23:06

Łatwiej zmierzyć ciśnienie na porcie pomiarowym (pod klapą) niż robić diagnostykę komputerową (w systemie maszyny jest czujnik ciśnienia pilota więc wyjdą wartości). Za zegary i złączki zapłacisz z 500 pln, CATowski interfejs kosztuje co najmniej 5000, do tego laptop i program... i ktoś kto to wszystko rozumie :mrgreen:
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17819
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 714

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez paulo309 » 01 Cze 2018 11:13

jakie powinno byc właściwe ciśnienie,gdzie znajduje się pompa pilota przy rozrządzie??

-- 01 Cze 2018 11:13 --

diagnostyka komputerem pokazała taki błąd "krzywka tarczowa skośna pompy głownej czujnik kąta" gdzie znajduje sie ten czujnik i czy to mozliweze przez niego tak zachowuje sie maszyna??

paulo309
Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 30 Maj 2018 14:35

Maszyna: CAT 31C

Firma: PUH KOP-MAR BISKUP PAWEŁ


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez mechanior » 01 Cze 2018 11:23

Ojapierd.... kto tłumaczył ten błąd? :lol: :wall:
I co dalej bo to pierwsza cześć komunikatu która mówi o miejscu problemu, druga część określa rodzaj usterki - zwarcie, przerwa, nieprawidłowe dane, przerwy w sygnale, odczyt poza zakresem itepe...

Czujnik położenia płyty wychylnej pompy głównej....
Jak otworzysz klapę silnika i spojrzysz na pompę hydrauliczną to zobaczysz czarne COŚ z przewodem trójżyłowym przykręcone do pompy imbusikami... sprawdź wtyczkę...

Jeśli była robiona diagnostyka komputerowa to po takim komunikacie wypadało by sprawdzić wartości odczytu kąta bo może czujnik przekłamuje...

-- 1 Cze 2018, o 11:23 --

Ciśnienie pilota ma mieć wartość 30-35 bar.
Pompa pilota znajduje się w rozrządzie ale zasila również układ kierowniczy, hamulce i skarpówkę które wymagają znacznie wyższych ciśnień więc jeśli działają to znaczy że pompa jest OK
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17819
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 714

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez paulo309 » 01 Cze 2018 17:29

to cały komunikat,fakt jest że diagnostyka była lipna tylko cena z kosmosu niestety nigdy nie wiadomo kto przyjedzie okazało się ze gość umie tylko laptopa podłączyć i nic poza tym. kostkę zdejmowałem reakcja taka ze nie zdejmuje obrotów silnika w trybie auto

-- 01 Cze 2018 14:08 --

oprócz tamtego komunikatu sa jeszcze takie
niskie ciśnienie oleju przekładniowego,nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale tydzień temu była wymieniana tarcza napędowa pompy głównej i rozłączone były napędy,trzeba to odpowietrzać?

paulo309
Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 30 Maj 2018 14:35

Maszyna: CAT 31C

Firma: PUH KOP-MAR BISKUP PAWEŁ


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez mechanior » 03 Cze 2018 19:54

Coś skopane zostało przy składaniu pompy po wymianie sprzęgła, przycięta wiązka albo sam nie wiem.
Czy komunikat niskiego ciśnienia przekładni wyświetla się cały czas?
Gdzie kupowaliście sprzęgło i czy wymieniliście też metalową piastę/zębatkę?
Jeśli można wiedzieć to za jakie pieniądze?
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17819
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 714

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez paulo309 » 03 Cze 2018 21:02

tarcza zakupiona w sklepie AGROMAJ oryginał nr takie same jak na starej tarczy piasta nie zmieniana(wyglądała całkiem dobrze) cena tarczy ok 700 zł , błąd w tym badziewnym komputerze na zółto się świeci,

paulo309
Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 30 Maj 2018 14:35

Maszyna: CAT 31C

Firma: PUH KOP-MAR BISKUP PAWEŁ


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez mechanior » 04 Cze 2018 21:44

Powiedz mi konkretnie czy błąd NISKIE CIŚNIENIE PRZEKŁADNI/TRANSMISJI wyświetla się cały czas a jeśli nie ciągle to kiedy się pojawia.
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17819
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 714

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez paulo309 » 05 Cze 2018 08:22

https://naforum.zapodaj.net/137bbe54cd6c.jpg.html,
takie komunikaty były nie wiem czy cały czas czy ciągle czy nie gość od diagnostyki też nie umiał powiedziec :roll:

paulo309
Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 30 Maj 2018 14:35

Maszyna: CAT 31C

Firma: PUH KOP-MAR BISKUP PAWEŁ


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez mechanior » 05 Cze 2018 23:48

Kto ci robił diagnostykę? Bo to nie wygląda na standardowy sprzęt do CATa...

Komputer jest tylko narzędziem, kluczem płaskim też trzeba potrafić kręcić - sam nie naprawi a nawet nie znajdzie przyczyny... Przepraszam ale musiałem a teraz dosyć negatywnych emocji i do rzeczy :mrgreen:

Z tego zdjęcia nie wiadomo czy błędy są aktywne czy zapisane w logu... nie ma ich kodów cyfrowych do zweryfikowania a opisy są tłumaczone... no powiedzmy słabo, zdecydowanie wolę wersję oryginalną...

Ja się pytam po prostu czy jak usiądziesz w siedzeniu operatora i przekręcisz kluczyk w stacyjce, odpalisz silnik, opuścisz lewą konsolę i zaczniesz pracować to TO POJAWIA SIĘ BŁĄD na monitorze ??? Kiedykolwiek? Jeśli tak to jaki? Co jest napisane? W dowolnym języku...

Autor postu otrzymał pochwałę
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17819
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 714

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez paulo309 » 06 Cze 2018 16:55

zgadzam sie w 100% z tą diagnostyką straszna lipa niestety chłopaki z serwisu są tak zawaleni robotą ze perspektywa 3 tygodni czekania nie wyglądała za dobrze więc była sprawdzenia z innego źródła ale nigdy więcej takich fachowców,

żadne błędy się nie wyświetlają, dzisiaj przeczyściłem tą kostkę na pompie także dzieki za wskazówkę bo pomogło

paulo309
Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 30 Maj 2018 14:35

Maszyna: CAT 31C

Firma: PUH KOP-MAR BISKUP PAWEŁ


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez mechanior » 06 Cze 2018 23:15

W razie problemów dzwoń i pisz od nas...
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 17819
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 714

Maszyna: Caterpillar Yanmar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT i Yanmar


gubi ciśnienie sterowania

Postprzez soltys_2011 » 23 Cze 2018 08:58

Witam. Znalazłem wasze przydatne informacje na temat pompy sterowania. Mam chyba problem z pompą bo po odkręceniu krócca widać było że pompa się nie obraca i nie podaję ciśnienia. Mam jednak problem z wyjęciem całej pompy. Z przystawką ani drgnie po odkręceniu śrub a żeby oddzielić pompę od przystawki nie mogę dostać się do śruby pod pompą wtryskową. Co robić? Zdjąć pompę i odkręcić śrubę? Czy będę musiał dobierać się od rozrządu aby coś odręcić? Pomóżcie proszę bo maszyna stoi na budowie w polu w połowie robotyny nawet nie mogę jej ruszyć. Maszyna to cat 315 rok 2000(kołówka)

soltys_2011
Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 23 Cze 2018 08:37

Maszyna: cat 315, jcb 3cx, atlas 52E

Firma: ZUB


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej