Schemat wtyczki diagnostycznej Cat M312

Moderator: mechanior

Schemat wtyczki diagnostycznej Cat M312

Postprzez JCC-SERWIS » 04 Lut 2010 15:01

Witam wszystkich. Ma ktoś może schemat wtyczki diagnostycznej w Cat M312? Jest to wtyczka 8 pinowa, wykorzystywane jest prawdopodobnie 5 pinów, bo w nich są tylko styki. Potrzebuję dostosować adapter Noregon JPRO, który standardowo ma wtyczkę DEUTSCH 9 pin. Poniżej link do zdjęcia wtyczki:

A ewentualnie pytanko: czy styki A, B, C itd odpowiadają standardowi J1939? Jeżeli tak to schemat mi niepotrzebny chyba.

www.jcc-serwis.radom.pl/photo.jpg

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Serwis koparek i koparko-ładowarek. Diagnostyka, pomiary i obsługa.
www.jcc-serwis.radom.pl

JCC-SERWIS
Fizol

  • Posty: 39
  • Rejestracja: 12 Sie 2009 19:14
  • Miejscowość: Radom
  • Pochwały: 1

Reklama

TRAXTAD Traxtad

Postprzez dxs » 04 Lut 2010 21:15

Kabel "catowski " do tego gniazda wykorzystuje tylko 3 piny ,te w środku tych pięciu.

[ Dodano: Czw Lut 04, 2010 9:27 pm ]
I łączę go bezpośrednio z laptopem bez żadnego adaptera.

[ Dodano: Czw Lut 04, 2010 9:39 pm ]
To było może dobre do maszyn CAT z którymi się łączysz przez IT. http://www.mytoolsforyou.com/automotive ... p-NGN.html , a do M 312 będzie problem.

[ Dodano: Czw Lut 04, 2010 9:41 pm ]
Miało być ET.
no name

Awatar użytkownika
dxs
Operator

  • Posty: 320
  • Rejestracja: 07 Wrz 2007 21:05
  • Miejscowość: cała Polska

Postprzez mechanior » 04 Lut 2010 22:28

ciekawe czy ten N-OREGON by działał na Mkach... wygląda w sumie "bardzo" podobnie jak oryginalny nowy adapter funkcjonujący na wszystkich maszynach CAT
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 16564
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 644

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Postprzez JCC-SERWIS » 05 Lut 2010 23:51

No właśnie to wszystko jest na szynie J1939. ET wykrywa interfejs, wszystko ładnie dziabie. Ciekawi mnie tylko dxs to co mowisz, że interfejs cat używa trzech pinów pośrodku... na pinie A i B teoretycznie jest masa i + reszta to piny Can +, Can - oraz Can shield. Bez zasilania raczej to nie będzie dziabać, chyba że podpinasz pod USB a nie RS232. Przy najbliższej okazji wypróbuję, już zrobiłem kabel DB15>> 5 pin, bo mój interfejs ma 15 pin na wyjściu a nie jak cat'owski 25 czyli ten niby LPT. Jeżeli to się sprawdzi to właściwie wszystko będzie można podpinać co chodzi na magistrali J1939...
Serwis koparek i koparko-ładowarek. Diagnostyka, pomiary i obsługa.
www.jcc-serwis.radom.pl

JCC-SERWIS
Fizol

  • Posty: 39
  • Rejestracja: 12 Sie 2009 19:14
  • Miejscowość: Radom
  • Pochwały: 1

Postprzez dxs » 06 Lut 2010 13:29

<interfejs cat używa trzech pinów pośrodku... > nie ma interfejsu do M 300, wpinam się samym kablem,rozebrałem wtyczkę i są 3 piny czynne -3,7,6. podpinam się do RS 232 i łączę się po włączeniu stacyjki.
no name

Awatar użytkownika
dxs
Operator

  • Posty: 320
  • Rejestracja: 07 Wrz 2007 21:05
  • Miejscowość: cała Polska

Postprzez JCC-SERWIS » 07 Lut 2010 23:06

Tzn że nie używa się żadnego interfejsu do łączenia ET z M300??? Bezpośredni kabel od coma? To w tej chwili zastrzeliłeś mnie kompletnie... Jesteś w stanie podać schemat kabla czy tajemnica zawodowa? ;) Kurde gdzie tu jakaś translacja na język protokołu?
Serwis koparek i koparko-ładowarek. Diagnostyka, pomiary i obsługa.
www.jcc-serwis.radom.pl

JCC-SERWIS
Fizol

  • Posty: 39
  • Rejestracja: 12 Sie 2009 19:14
  • Miejscowość: Radom
  • Pochwały: 1

Postprzez Hubik » 08 Lut 2010 15:05

Kolego jcc kalibracje obrotów na 312 jesteś w stanie zrobić? Mieszkam całkiem niedaleko i potrzebne jest zrobienie kalibracji, daj znać co i jak:)

Awatar użytkownika
Hubik
Operator

  • Posty: 285
  • Rejestracja: 20 Lis 2007 17:17
  • Miejscowość: Mazowieckie, okolice Radomia
  • Pochwały: 4

Maszyna: Liebherr A316 Cat M312 Atlas 1304


Postprzez dxs » 08 Lut 2010 19:20

Tak żadnego interfejsu, z M300 łączysz się bezpośrednio kablem do RS232 i odpalasz program M300 TECH. z wszystkimi pozostałymi maszynami CAT łączysz się poprzez interfejs i odpalasz program ET.
no name

Awatar użytkownika
dxs
Operator

  • Posty: 320
  • Rejestracja: 07 Wrz 2007 21:05
  • Miejscowość: cała Polska

Postprzez JCC-SERWIS » 08 Lut 2010 19:56

Kolego dxs powiedz mi podłaczenia pinów 3,6,7 to we wtyczce rs232 rozumiem? Faktycznie dokopałem się do schematu elektrycznego M312 i jest schemat gniazda. I miałeś rację, używane jest normalne połączenie RS232 w trybie half duplex, tylko jeden myk że ze schematu wynika np że masa jest na pinie 3 a ze standardu RS232 że tam jest "receive data" no ale chyba jednak trzeba zaufać schematowi M312 :))) Pytałem dzisiaj o kable... ten głupi kabelek kosztuje 800 zł netto :)) powariowali całkiem. Natomiast do programu Challenger chcieli 2400 netto :woot: a za HEX 1300... ten ostatni kupiłem na ebayu za 5$ dwie sztuki...
Serwis koparek i koparko-ładowarek. Diagnostyka, pomiary i obsługa.
www.jcc-serwis.radom.pl

JCC-SERWIS
Fizol

  • Posty: 39
  • Rejestracja: 12 Sie 2009 19:14
  • Miejscowość: Radom
  • Pochwały: 1

Postprzez dxs » 13 Lut 2010 23:58

W dłuższym rzędzie ( 5 pin )pierwszy prawy-black, trzeci -white, czwarty-red.patrząc na wtyczkę.
no name

Awatar użytkownika
dxs
Operator

  • Posty: 320
  • Rejestracja: 07 Wrz 2007 21:05
  • Miejscowość: cała Polska

Schemat wtyczki diagnostycznej Cat M312

Postprzez mioare » 25 Wrz 2016 18:45

Schemat kabla diagnostycznego CAT M316. Poszukuje programu Serwisowego i schematu tabla do podlaczebia laptopa do koparki cat M316C 2005 rok

mioare
Pomocnik operatora

  • Posty: 66
  • Rejestracja: 13 Lis 2009 11:20
  • Miejscowość: wawa

Schemat wtyczki diagnostycznej Cat M312

Postprzez mechanior » 25 Wrz 2016 22:26

Nie ma kabla, trzeba mieć interfejs.
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 16564
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 644

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Re: Schemat wtyczki diagnostycznej Cat M312

Postprzez Credd » 24 Maj 2017 13:58

Witam.

A czy posiadacie nr CAT'owski tego kabla aby połączyć się z maszyną za pomocą adaptera II CAT ?

Credd
Nowicjusz

  • Posty: 1
  • Rejestracja: 24 Maj 2017 13:56

Maszyna: Cat m315

Firma: Koparki


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

tytul

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej