ketral
BSL TURBO
sunward
apteka

Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Moderator: MARIO/MECALAC

Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez Szogun666 » 29 Paź 2017 19:41

Marka i model maszyny: Case 788 P
Rok produkcji: 1999

Witam.
Panowie mam za ramieniu koparki ( Case 788 P,rok prod 1999) trzy linie hydrauliczne.
Czy mógłbym którąś z nich wykorzystać do szybkozłącza hydraulicznego typu Miller, Geith?? Jeśli tak to którą z nich. Oprócz tego jeśli ktoś wie to proszę o informację do czego poszczególna linia służy.
Poniżej zdjęcie ramienia

lina.jpg


Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Szogun666
Fizol

Maszyna: Case 695SM


Reklama

Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez zeppelin zm 15 » 29 Paź 2017 20:31

Linia do szybkozłącza hydraulicznego musi cały czas podawać ciśnienie aby domykało łyżkę..

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez Szogun666 » 29 Paź 2017 20:43

To wiem kolego bo czytałem jeden z tematów w których Pan Mechanior o tym pisał. Ale dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem.
Zastanawiam się jak to sprawdzić- może zrobić redukcję pod manometr, podpiąć i sprawdzić czy na którejś lini jest cały czas ciśnienie?

Szogun666
Fizol

Maszyna: Case 695SM


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez zeppelin zm 15 » 29 Paź 2017 21:05

Dokładnie kolego tak najlepiej zrobić. Zapewne musisz mieć do skarpówki jedną parę wyjść hydraulicznych i zazwyczaj też do chwytaka. Do chwytaka zazwyczaj idzie od siłownika zamykania łyżki. Zaworem na ramieniu kieruje się przepływ oleju na linie do chwytaka a blokuje siłownik zamykania łyżki m

Autor postu otrzymał pochwałę

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez Szogun666 » 29 Paź 2017 21:21

No wiec kolego jedna linia mi odpada- bo jedna linia jest na listwie ( z zaworem) do której przykręcone są 4 węże- dwa na siłownik od łyżki i 2 są na ramieniu. drugie 2 są pewnie od skarpówki i zostają mi jeszcze 2.
Będę musiał w wolnej chwili to jakoś sprawdzić.

Szogun666
Fizol

Maszyna: Case 695SM


Re: Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez dawidg2 » 29 Paź 2017 21:40

Mecalacu miałem kiedyś że podawałem ciśnienie na słowniczek i szło odblokować to był stary menel. Nie wiem jak w nowszych maszynach. W jcb też siłownik jak wychodził to blokował sworznie, potem się przekrecalo zawór bo na jednej lini było z dodatkową funkcją.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4044
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 74

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez zeppelin zm 15 » 29 Paź 2017 21:59

Tylko wtedy sensu zbytnio też nie ma hydrauliczne szybkozłącze bo i tak musisz wyjść przekręcić zawór. Lepiej wtedy kupić mechaniczne i będzie tańsze.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez dawidg2 » 29 Paź 2017 22:49

zeppelin zm 15, zawsze może elektrozawór założyć i pociągnąć sterowanie do kabiny.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4044
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 74

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez zeppelin zm 15 » 29 Paź 2017 23:03

Zgadza się. Trzeba było by określić jeszcze jaki typ szybkozłącza kolega chce założyć, bo jeśli takie które cały czas będzie dociskane ciśnieniem oleju to wtedy takie z elektrozaworem czy mechanicznym zaworem na ramieniu nie zda egzaminu ponieważ odetnie się ciśnienie oleju i może nie trzymać łyżki...

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez Szogun666 » 30 Paź 2017 06:05

Czyli rozumiem że koparka nie jest wyposażona w linię do szybkozłącza i żeby wszystko było dobrze musiał bym dołożyć dodatkową linię i sterowanie?
Jeśli chodzi o typ szybkozłącza to chcę założyć coś takiego

szybkozłącze.jpg

Szogun666
Fizol

Maszyna: Case 695SM


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez zeppelin zm 15 » 30 Paź 2017 07:30

Najprawdopodobniej musisz do tego mieć linię z stałym ciśnieniem. Musisz dokładnie sprawdzić jak wygląda ta linia która ci została. Być może jest możliwość przerobienia tej istniejącej do twoich potrzeb.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez mechanior » 30 Paź 2017 23:45

Zakłada się linię zasilaną z wyjścia pompy hydraulicznej np z portu pomiaru ciśnienia, tak zalecają producenci złączy hydraulicznych. Wystarczy jeden elektrozawór dwupozycyjny o przepływie krzyżowym. Schematy znajdziesz na stronach producentów złączy.
Zdecydowana większość wymaga podtrzymania czyli stałego dopływu ale są i takie które działają jak inne funkcje, podanie ciśnienia zamyka, podczas pracy nie ma ciśnienia a do otwarcia podaje się je z drugiej strony, tylko że te wymagają dodatkowej blokady mechanicznej np sworznia czy zatrzasku...

Schemat instalacji i montażu, strony 13 i 15 dział 3.4:
http://www.millergroundbreaking.com/ins ... 0guide.pdf

Autor postu otrzymał pochwałę
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 16884
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 668

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Re: Linia hydrauliczna do szybkozłącza Case 788

Postprzez Szogun666 » 31 Paź 2017 22:30

mechanior napisał(a):Zakłada się linię zasilaną z wyjścia pompy hydraulicznej np z portu pomiaru ciśnienia, tak zalecają producenci złączy hydraulicznych. Wystarczy jeden elektrozawór dwupozycyjny o przepływie krzyżowym. Schematy znajdziesz na stronach producentów złączy.
Zdecydowana większość wymaga podtrzymania czyli stałego dopływu ale są i takie które działają jak inne funkcje, podanie ciśnienia zamyka, podczas pracy nie ma ciśnienia a do otwarcia podaje się je z drugiej strony, tylko że te wymagają dodatkowej blokady mechanicznej np sworznia czy zatrzasku...

Schemat instalacji i montażu, strony 13 i 15 dział 3.4:
http://www.millergroundbreaking.com/ins ... 0guide.pdf


Dzięki piękne za bardzo wyczerpującą odpowiedz.
Wiem już teraz co z czym się je i będę działał.
Pozdrawiam

Szogun666
Fizol

Maszyna: Case 695SM


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej