ketral
BSL TURBO
sunward
apteka
anmar
serwiskop

Sita poliuretanowe

Sita poliuretanowe

Postprzez Marcin T » 01 Mar 2016 20:07

Zastanawiam się nad wymianą dolnego pokładu w przesiewaczu Powerscreen 2100 3 pokładowym z sit stalowych na sita poliuretanowe modułowe (przeróbka całego pokładu). Jest to pokład oddzielający piasek 0-2 od 2-8. Ma ktoś coś takiego zastosowanego?? Duży jest spadek w wydajności?? Mam zamontowane 4 rzędy zraszaczy na piaskowym pokładzie które skręciłem do 20% bo strasznie niszczą stalowe sito którego żywotność i bez tego jest śmieszna... Złoże mam ok 50 % piasku reszta kamień.

Marcin T
Fizol

  • Posty: 32
  • Rejestracja: 28 Lip 2015 18:44

Maszyna: Hanomag, Cat,

Firma: Trans-Ziem


Reklama

TRAXTAD Traxtad

Sita poliuretanowe

Postprzez Scoty » 02 Mar 2016 22:22

Witaj,
z modernizacją sit napinanych na modułowe kołkowe może być trochę zabawy, ale z względu na trwałość i prostą wymianę warto przeprowadzić tego typu zabieg.
Wydajność będzie zależeć od wolnej powierzchni przesiewu. Między stalowymi a poliuretanem jest ok 10-15 % różnicy, więc o tyle będzie spadek wydajności. Pytanie tylko czy nie będą się zalepiać, ile masz wody?
Warto popytać producentów sit np. progresseco, kueper

Scoty
Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 18 Lut 2016 12:39

Maszyna: Przesiewacze, kruszarki, płuczki, hydrocyklony, taśmociągi

Firma: Hydro Tech Sort Sp. z o.o.


Sita poliuretanowe

Postprzez Marcin T » 03 Mar 2016 07:56

W tej chwili pompa wody pracuje na jakieś 25-30% mocy i spokojnie daje rade. Zmienił bym tylko zraszacze na pokładzie piaskowym bo mam mosiężne kierujące strumień wody na wprost co wciska kamyki w sito...

Marcin T
Fizol

  • Posty: 32
  • Rejestracja: 28 Lip 2015 18:44

Maszyna: Hanomag, Cat,

Firma: Trans-Ziem


Re: Sita poliuretanowe

Postprzez Piotr mc 85 » 03 Mar 2016 09:32

Witam.
Ja dużo nie przesiewam, ale stosuję sita stalowe ze względu na wydajność, które przekładają się na na koszty produkcji.
Scoty napisał(a):Między stalowymi a poliuretanem jest ok 10-15 % różnicy, więc o tyle będzie spadek wydajności.

Napewno tylko tyle ? Nie wydaję mi się - jakbyś mi zagwarantował taki mały spadek to bym się zdecydował - chyba że zależne jest to od wielkości pokładu.
Marcin T napisał(a):Zastanawiam się nad wymianą dolnego pokładu w przesiewaczu Powerscreen 2100 3 pokładowym z sit stalowych na sita poliuretanowe modułowe

Mam połowę mniejszy pokład 3x 1,5m i na sitach stalowych moja wydajność to średnio 180t/h jeśli nie ma przerw w dostawie nadawy. Z tego co się dowiedziałem od producentów maszyn do obróbki kruszyw i dystrybutorów sit to wydajności powyżej 100 t/h to mogę sobie pomarzyć bo spadek wydajności -50%. Dlatego na dużych żwirowniach są duże pokłady stacjonarne i to w liczbie mnogiej aby sita poliuretanowe zdały egzamin.
Marcin T napisał(a): Mam zamontowane 4 rzędy zraszaczy na piaskowym pokładzie które skręciłem do 20%

To bardzo skromnie, jak to Ci w ogóle działa? Ja jak wspomniałem na 3m pokładzie, mam 6 rzędów na każdym pokładzie, więc Ty powinieneś mieć 12 a nie 4 :crazy: . Domyślam się że przeróbka z przesiewacza na sucho, ja mam zestaw fabryczny.
Co do ciśnienia to fakt musi być odpowiednie, na kolektorze ok. 2-2,5 bara więcej może niszczyć sita. Oczywiście bardzo istony jest kształt dysz, bo te mocniej zawinięte słabo kruszywo wypłukują.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Sita poliuretanowe

Postprzez Marcin T » 03 Mar 2016 13:23

Na górnym mam 6 na środkowym 7 i na dolnym źle napisałem bo jest 5. Problemów nie ma wszystko ładnie wypłukane jest. No chyba że trafi się przerost gliny w złożu... ale na to tylko płuczka.

Marcin T
Fizol

  • Posty: 32
  • Rejestracja: 28 Lip 2015 18:44

Maszyna: Hanomag, Cat,

Firma: Trans-Ziem


Re: Sita poliuretanowe

Postprzez Piotr mc 85 » 03 Mar 2016 13:46

Marcin T napisał(a): No chyba że trafi się przerost gliny w złożu... ale na to tylko płuczka.

No tak, ja nie mam płuczki żwir 2x musi iść, za pierwszym płukaniem to tylko czysta nadawa.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Sita poliuretanowe

Postprzez Scoty » 03 Mar 2016 14:09

Jeśli chodzi o wydajność to pisałem, że ważna też tu jest woda. Poliuretan z małymi oczkami lubi się zalepiać jak piach jest tylko wilgotny. Na sucho lub z dużą ilością wody jest już lepiej. Podeślij zdjęcie lub filmik jak to teraz działa to pokaże to naszemu konstruktorowi.

Scoty
Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 18 Lut 2016 12:39

Maszyna: Przesiewacze, kruszarki, płuczki, hydrocyklony, taśmociągi

Firma: Hydro Tech Sort Sp. z o.o.


Sita poliuretanowe

Postprzez Piotr mc 85 » 08 Mar 2016 11:00

Scoty napisał(a):. Poliuretan z małymi oczkami lubi się zalepiać jak piach jest tylko wilgotny. Na sucho lub z dużą ilością wody jest już lepiej.

Co to za stwierdzenie, przecież przy przesiewaniu na mokro materiał jest, nawet nie wilgotny, a mocno zawodniony więc raczej suchy nie będzie. W moim przypadku idzie ok. 300 000 L/h czyli na 160-180 ton pospółki.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Sita poliuretanowe

Postprzez Marcin T » 23 Wrz 2017 20:08

Odkopuje bo wymieniłem ostatnio sita piaskowe ze stalowych na poliuretanowe i muszę przyznać że kamyka 2-8mm wypluwa średnio 20% więcej :woot: w Powerscreen 2100 3 pokładowym. Wydajność spadła do ok 150-160 Mg/h z ok 190 Mg/h. Sito nie zapycha się kamykami i dużo lepiej sortuje.

Marcin T
Fizol

  • Posty: 32
  • Rejestracja: 28 Lip 2015 18:44

Maszyna: Hanomag, Cat,

Firma: Trans-Ziem


Re: Sita poliuretanowe

Postprzez Piotr mc 85 » 25 Wrz 2017 08:53

Marcin T napisał(a):Wydajność spadła do ok 150-160 Mg/h z ok 190 Mg/h. Sito nie zapycha się kamykami i dużo lepiej sortuje.

Naprawdę tylko tyle? To tytlko 25% mniej, jeśli to prawda to chyba się skuszę, w końcu one się zużywają najszybciej.
Ja się boję że spadnie u mnie ze 180 na 90-100 t/h, jakby zostało na ok. 145 t/h to by było git. Commander 1400 czyli pokład 3x1,5 m.
Marcin T napisał(a):wymieniłem ostatnio sita piaskowe ze stalowych na poliuretanowe i muszę przyznać że kamyka 2-8mm wypluwa średnio 20% więcej

Marcin T napisał(a): i dużo lepiej sortuje.

Tego to się spodziewałem jest dokładniejsze, ponieważ szczelina jest równa a nie pofalowana.
Marcin T napisał(a):Sito nie zapycha się kamykami

To też ważne.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Sita poliuretanowe

Postprzez projektt » 25 Wrz 2017 08:55

Nie chce mi się wierzyć, że 2/8 jest 20% więcej, bez przesady, to nie jakas magiczna różdżka..

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Sita poliuretanowe

Postprzez Piotr mc 85 » 25 Wrz 2017 11:46

projektt napisał(a):Nie chce mi się wierzyć, że 2/8 jest 20

To raczej nie jest ogólnik, myślę że to zależy indywidualnie od złoża, czyli krzywej uziarnienia.
Mnie bardzie ciekawi mały spadek wydajności, bo spadek 50% jest nie do przyjęcia, ale 25% to już jest ok.
Chyba spróbuję, bo inaczej się nie przekonam.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Re: Sita poliuretanowe

Postprzez projektt » 25 Wrz 2017 13:19

Ja nie wrzucilem poliuretanow, bo przez spadek wydajnosci, to pluczka mieczowa bedzie miala za mala nadawa, przez co kamien bedzie niedoszorowany :)

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Sita poliuretanowe

Postprzez Marcin T » 25 Wrz 2017 14:41

Na stalowych sitach zraszacze nie miałem ustawiony bezpośrednio na sito bo po kilkunastu godzinach siania kamyki wycierały dziury i znudziło mi się silikonowanie i sprawdzanie czy coś nie puszcza. Poza tym kamyki w kształcie klina wpadając między druty rozchylały je (nie odrazy ale po jakimś czasie wbijały się coraz głębiej) co sprawiało że małe kamyki przelatywały w tych miejscach a biorąc pod uwagę że moje złoże jest bogate w kamyki 2-3mm straty miałem spore. Piasek u mnie w okolicy chodzi od 4 do 7 zł a kamień po 25-30 zł więc myślę że szybko się zwróci. Nie musiałem przerabiać na modułowe bo znalazłem firmę co robi pod maszynę. Teraz skierowane mam wszystkie zraszacze na sito bez obawy o przetarcie. Na stalowych przy zraszaczach skierowanych bardziej ostro na sito wydajność była znacznie lepsza ale kosztem zniszczonych sit. Aktualnie sieje materiał poniżej 50% piachu reszta kamień.

Marcin T
Fizol

  • Posty: 32
  • Rejestracja: 28 Lip 2015 18:44

Maszyna: Hanomag, Cat,

Firma: Trans-Ziem


Sita poliuretanowe

Postprzez projektt » 25 Wrz 2017 14:43

Jaka firma Ci robila te sita, jakie wymiary i jaka cena?

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Sita poliuretanowe

Postprzez Marcin T » 25 Wrz 2017 17:37

Progress Eco.
1szt.- 1523x1830 - 1780zł netto
1szt. - 1523x2830 - 2750zł netto
Czekałem 30 dni.

Marcin T
Fizol

  • Posty: 32
  • Rejestracja: 28 Lip 2015 18:44

Maszyna: Hanomag, Cat,

Firma: Trans-Ziem


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej