ketral
BSL TURBO
sunward
apteka

Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez adamzwirownia » 17 Sty 2016 22:48

Witam Panowie jestem tutaj nowy i chciałbym skorzystać z waszej pomocy w powyższym temacie a mianowicie prowadzę małą żwirownię złoże jest o średnim punkcie piaskowym 92% więc nie ma szału a w tych czasach każdy niemal chce aby materiał był przesiany czy to murowanie tynkowanie czy nawet podsypka moje pytanie czy opłaci mi się siać na sucho ten towar? myślałem żeby siać 0-4 oraz z odsianego kamienia robić mieszankę 0-16 lub 0-32 żeby jakoś ten kamień wykorzystać którego będzie niewiele. Co o tym sądzicie możecie coś doradzić?

adamzwirownia
Fizol

  • Posty: 21
  • Rejestracja: 17 Sty 2016 22:37

Maszyna: Atlas 1704LC x2 Extec 5000ST

Firma: kopalnia


Reklama

Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez peckiel » 18 Sty 2016 09:05

Podpiąłeś się pod temat, który w ogóle nie był związany z twoim pytaniem. Wydzieliłem twój post do nowego tematu w odpowiednim dziale. Czytać regulamin przed zakładaniem tematu!

Co do twojego pytania. Pewnie kamienia będziesz miał tam mało. Przesiewam czasem taki towar, ale tylko na życzenie klienta żeby nie trafił się kamyczek lub w drugim przypadku, wrzucam go na przesiewacz gdy chcę dodać do kruszywa łamanego.
Roboty ziemne i drogowe, sprzedaż kruszyw, wynajem maszyn


Zapraszam na mój kanał na Youtube

Awatar użytkownika
peckiel
Fachoperator

  • Posty: 4355
  • Rejestracja: 05 Mar 2009 21:55
  • Miejscowość: Podlaskie
  • Pochwały: 92

Maszyna: Liebherr A904, JCB JS220LC

Firma: Roboty Ziemne i Drogowe


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez dawidg2 » 18 Sty 2016 10:13

Będzie miał 8% pow 2mm czyli 80kg na każdą tonę towaru.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4006
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 73

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez adamzwirownia » 18 Sty 2016 11:11

No tak, rozumiem kiedyś miałem porzyczony od kolegi taki mały przesiewacz dwu pokładowy bo on chciał go przetestować po sprowadzeniu i trochę tego kamienia odchodziło ale nie na tyle dużo żeby odsiewać na przykład 2-8 8-16 tam było sito górne 16mm a dolne 4mm i ładna pospółka wychodziła jak ten piasek z dolnego sita nie nadążył się przesiać i go trochę szło z kamieniem i tak myslałem właśnie coś takiego robić jak liczyłem koszty to przy tej cenie paliwa koszt jednej tony to jakieś 4zł (paliwo podatek od tony człowiek i jakaś mała amortyzacja) więc gdyby ten 0-4 sprzedać po 12zł to coś by zostało. Zgodzicie się ze mną? w tej chwili sprzedaje ten na murowanie tynkowanie po 10zł jak leci ale tak jak pisałem każdy już teraz chce aby materiał był przesiany.

adamzwirownia
Fizol

  • Posty: 21
  • Rejestracja: 17 Sty 2016 22:37

Maszyna: Atlas 1704LC x2 Extec 5000ST

Firma: kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez Piotr mc 85 » 18 Sty 2016 12:08

To ceny podobne jak u mnie, za 0-4 12- 13 zł było by znośnie, ze ściany też mam po 10zł/t.
adamzwirownia napisał(a): z odsianego kamienia robić mieszankę 0-16 lub 0-32 żeby jakoś ten kamień wykorzystać którego będzie niewiele. Co o tym sądzicie możecie coś doradzić?

zależy czy i jakie zanieczyszczenia będą w nim występować, np. glina, organika itp.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1084
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez adamzwirownia » 18 Sty 2016 12:21

złoże nie jest zaglinione a w dokumentacji mam zawartość pyłów 2,5%. No nic trzeba spróbować żeby się przekonać kupić jakiś mały przesiewacz i zacząć siać na sucho tak się jedynie dowiem czy będzie to opłacalne:)

EDIT MOD:
a mam jeszcze takie pytanie do was Panowie jakiej frakcji mieszanki(pospółka) najlepiej schodzą? 0-16 0-32 0-45?
Ostatnio edytowany przez peckiel, 18 Sty 2016 14:03, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Jeżeli chcesz coś dodać a nie minęło 24h od napisania posta używaj opcji EDYTUJ.

adamzwirownia
Fizol

  • Posty: 21
  • Rejestracja: 17 Sty 2016 22:37

Maszyna: Atlas 1704LC x2 Extec 5000ST

Firma: kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez peckiel » 18 Sty 2016 14:03

U mnie najlepiej idzie 0-32. Wcześniej robiłem 0-16 to elegancko szło, ale czysty do betonów.
Roboty ziemne i drogowe, sprzedaż kruszyw, wynajem maszyn


Zapraszam na mój kanał na Youtube

Awatar użytkownika
peckiel
Fachoperator

  • Posty: 4355
  • Rejestracja: 05 Mar 2009 21:55
  • Miejscowość: Podlaskie
  • Pochwały: 92

Maszyna: Liebherr A904, JCB JS220LC

Firma: Roboty Ziemne i Drogowe


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez dawidg2 » 18 Sty 2016 17:06

adamzwirownia, poszukaj firmy co wynajmuje przesiewacze. Wypożycz na tydzień, przesiej sobie tyle ile pójdzie. Nie wiem jaką masz ładowarkę być musiał pod nią coś dobrać wydajnościowo. Zobaczysz sobie tak jak to pójdzie. Wynajem nie taki drogi.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4006
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 73

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez adamzwirownia » 18 Sty 2016 17:55

Dzięki Panowie za pomoc! zawsze człowiek mądrzejszy o kilka rzeczy:)

adamzwirownia
Fizol

  • Posty: 21
  • Rejestracja: 17 Sty 2016 22:37

Maszyna: Atlas 1704LC x2 Extec 5000ST

Firma: kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez Piotr mc 85 » 19 Sty 2016 11:30

dawidg2, dobrze piszesz wynająć na tydzień wystarczy aby dowiedzieć się czy towar pójdzie - jak nie mała strata, jak będzie ok to zakup. Ja też robię frakcję 0-31 - głównie piasek z gliną na podsypki, pospółkę oddzielam od gliny i humus przesiewam.
peckiel napisał(a):Wcześniej robiłem 0-16 to elegancko szło, ale czysty do betonów.

Jakieś większe węzły betoniarskie brały, czy prywatnie mniejsze ilości?
Na dolnym sicie 0-31 to już jest duża wydajność, zwłaszcza przy czystym materiale na przesiewaczu 3x1.5 m spokojnie 400 lub więcej ton przeleci trzeba mieć dobrą ładowarkę min. 24t, łyżka powyżej 4 m3, inaczej przesiewacz będzie pracował sporo czasu na pusto.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1084
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez peckiel » 19 Sty 2016 12:02

Jakieś większe węzły betoniarskie brały, czy prywatnie mniejsze ilości?

Większe budowy typu na jedną budowę 300 aut, 3osiek. Współpracujemy z firmą budowlaną, która buduje kurniki.

W zeszłym roku sporo robiliśmy własnie 0-31, na dolnym sicie. Elegancko idzie tylko właśnie ładowarka niby z łyżką 4 m3, a ledwo nadążała więc ze ściany koparką na wywrotkę i pod przesiewacz i ładowarka brała i do przesiewacza.
Roboty ziemne i drogowe, sprzedaż kruszyw, wynajem maszyn


Zapraszam na mój kanał na Youtube

Awatar użytkownika
peckiel
Fachoperator

  • Posty: 4355
  • Rejestracja: 05 Mar 2009 21:55
  • Miejscowość: Podlaskie
  • Pochwały: 92

Maszyna: Liebherr A904, JCB JS220LC

Firma: Roboty Ziemne i Drogowe


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez Piotr mc 85 » 19 Sty 2016 12:42

peckiel napisał(a):Większe budowy typu na jedną budowę 300 aut, 3osiek. Współpracujemy z firmą budowlaną, która buduje kurniki.

No to ładnie, myślałem że pod te kurniki to na podsypkę te ilości idą.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1084
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez projektt » 27 Sty 2016 21:39

Pytanie z troche innej beczki, ile czekamy na pozwolenie wodnoprawne w przypadku kiedy chcemy zacząć płukać piasek?

Czy jak zrobimy sobie sztuczny zbiornik z wodą (woda będzie sama się z zbierałą z deszczówki), to też trzeba pozowlenie wodnoprawne?

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez Piotr mc 85 » 30 Sty 2016 11:32

Co do terminu to nie pamiętam, ale coś tam w gminie trzeba zgłosić że będziesz użytkował wody gruntowe w jakichś tam ilościach na potrzeby uszlachetniania kruszyw, nie musisz podawać dużych ilości bo to i tak obieg zamknięty będzie.
Później będą chcieli badań o szkodliwości składowanych odpadów (szlam z osadników). Że jest to glina i bardzo drobne frakcje piasku nie ma z tym problemów, w końcu to nie śmieci, chemia, smoła czy inne itp.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1084
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez adamzwirownia » 26 Lip 2017 17:14

Witam kolegów ponownie, a więc tak jak pisałem i pytałem o to czy warto siać piasek o pp92% to powiem że zakupiłem exteca 5000ST i sieję sobie ten materiał 0-4 schodzi ładnie. Natomiast pojawiło się kolejne pytanie i tu proszę was o pomoc bo kamienia mam bardzo mało ale chciał bym go sprzedawać tylko nie wiem o jakim oczku zalożyć górne sito jak kupiłem przesiewacz to góra była 40x40 więc za duże kupiłem okazyjnie sita 18x18 i tu znów jest za mało czy ktoś potrafi pomóc? Czy założyć 22x22 czy może 25x25 lub nawet 30x30 tak żeby nadawało się to do czegoś chodzi tu o betony żeby nie był za duży jak byłem ostatnio na betoniarni to widziałem że używają kamienia o średnicy nawet 25mm bo wziąłem jednego i zmierzyłem. Tym samym widzę że frakcja 8-16 nie jest sobie równa. Proszę bardzo o pomoc znawców tematu.

adamzwirownia
Fizol

  • Posty: 21
  • Rejestracja: 17 Sty 2016 22:37

Maszyna: Atlas 1704LC x2 Extec 5000ST

Firma: kopalnia


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez zeppelin zm 15 » 26 Lip 2017 20:00

Standardowe rozmiary to 8-16 , 16-32 pierwszy idzie do betonu i drenażu a ten drugi głównie do drenażu.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Online

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez projektt » 26 Lip 2017 20:28

Jak 8-16, to sito 20 lub 22 mm.
Jak 16-32, to nie ma znaczenia czy 32,czy 36 mm... Lepiej nawei większe, bo wtedy więcej będzie tej frakcji.

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez zeppelin zm 15 » 26 Lip 2017 20:56

Tylko trochę wtedy jest tak śmiesznie podawana frakcja np 8-16 skoro większe kamienie też są.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Online

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez projektt » 26 Lip 2017 21:05

Sito im ma większy kąt, tym oczko do przejścia jest mniejsze.
jak dasz 16 mm, to kamienia dużo 10-16 mm nie przejdzie. Będzie po prostu więcej frakcji w przedziale 8-12, co betonarnie nie będą chciały przyjmować.

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Punkt piaskowy 92%, a przesiewanie na sucho

Postprzez zeppelin zm 15 » 26 Lip 2017 21:19

No fakt. My mamy na bębnowym przesiewaczy założone takie sita ale tam to prawie 100% wpadnie kamienia takiego jakie jest oczko.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Online

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Następna Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej