ketral
BSL TURBO
sunward
apteka

Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez dawidg2 » 21 Lis 2016 07:28

Operator jak to nie szef to co go tam maszyna obchodzi. Więc tam zbytnio się nie przejmował. U mnie jak krusza i jest szef to tam nie ma mowy o większych kamieniach. Fakt u mnie to 85% gruzu zawsze.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4105
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 78

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez kysa » 21 Lis 2016 17:03

U mnie w kamieniołomie mieszanki 0/31,5 produkujemy mobilną udarówką plus duży przesiewacz. Na stacjonarnym zakładzie w tym roku zmieniliśmy stożek na udarówkę, przed nią oczywiście szczęka, wydajność średnio ok 300t/h, zależy od urobku. Rok temu jak mieliśmy naszą udarówkę w remoncie, wynajelismy metro już nie pamiętam jaki model, ale pytałem się operatora jakie maksymalnie duże kamienie ładować, a on patrzy w około i mówi że nie widzi tu takich :D to ładowałem takie po 1,5m i wszystko źarła, tylko blacha u góry podskakiwała, wydajność ok 400t/h.
Forumowy czat, zapraszamy http://xat.com/Kopaczka
jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA!

Awatar użytkownika
kysa
Operator

Maszyna: Liebherr 954b

Firma: kamieniołom


Re: Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez projektt » 21 Lis 2016 17:10

kysa napisał(a):U mnie w kamieniołomie mieszanki 0/31,5 produkujemy mobilną udarówką plus duży przesiewacz. Na stacjonarnym zakładzie w tym roku zmieniliśmy stożek na udarówkę, przed nią oczywiście szczęka, wydajność średnio ok 300t/h, zależy od urobku. Rok temu jak mieliśmy naszą udarówkę w remoncie, wynajelismy metro już nie pamiętam jaki model, ale pytałem się operatora jakie maksymalnie duże kamienie ładować, a on patrzy w około i mówi że nie widzi tu takich :D to ładowałem takie po 1,5m i wszystko źarła, tylko blacha u góry podskakiwała, wydajność ok 400t/h.


Też nie raz sie nad tym zastanawiałem.
Utrzymanie jest dużo droższe - młotki, tak? W sensie koszt do tony...

Jest chyba jakiś powód, że udarówek jest dużo mniej...

projektt
Operator

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez dawidg2 » 21 Lis 2016 17:27

Troszkę większy niż stożka ale materiał bardziej kubiczny wychodzi i lepszy na mieszanki drogowe.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4105
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 78

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez kysa » 21 Lis 2016 18:06

Tak jak Dawid pisze materiał jest bardziej kubiczny i lepszy na mieszanki no i wydajność u nas wzrosła trzy krotnie. Utrzymanie dużo droższe że względu na młotki, wymiana co 6 tygodni na stacjonarnej a na mobilnej około 1000mth. W stożku tylko co 250h przegląd z czyszczeniem i filtracją oleju. Dużym minusem w produkcji tłucznia i klińców jest duźo wysiewki, na stożku było dużo mniej.
Forumowy czat, zapraszamy http://xat.com/Kopaczka
jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA!

Awatar użytkownika
kysa
Operator

Maszyna: Liebherr 954b

Firma: kamieniołom


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez projektt » 21 Lis 2016 18:08

Macie jakięs powierzchowne wyliczenia kosztu szczek, płaszca do stożka i młotków do tony kruszonego kamienia?

projektt
Operator

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez kysa » 21 Lis 2016 18:29

Musiałbym się spytać sztygara co się tym zajmuje, ale powiem, że płaszcz stożka 10 lat bez wymiany, czyli tyle ile pracowała kruszarka :D
Forumowy czat, zapraszamy http://xat.com/Kopaczka
jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA!

Awatar użytkownika
kysa
Operator

Maszyna: Liebherr 954b

Firma: kamieniołom


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez projektt » 21 Lis 2016 21:07

Jak możesz to proszę się zapytaj :)

projektt
Operator

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez BH RUDA » 22 Lis 2016 13:18

Panowie
Relacja kosztów zależy od różnych czynników, najważniejsze jest jak bardzo abrazywny i jak twardy jest materiał.

Jak ktoś ma wapień albo dolomit (ewentualnie mało abrazywny piaskowiec) to stawia udarówkę i wychodzi super produkt przy relatywnie niskim koszcie eksploatacji.
Co do tezy że udarówek jest mniej - po prostu tego typu złoża nie występują w całej Polsce (zapraszam w Kieleckie, same udarówki), a gruz jest wszędzie i twardy kamień jest znacznie bardziej rozpowszechniony.

Jak materiał jest mało abrazywny, to można np na mobilną udarówkę podać spokojnie 300 - 400t/h nadawy 0/600mm czy 0/700mm i wychodzi ładne 0/63mm (troszkę będzie ziarna 63/80 ale nie za dużo), podstawiacie przesiewacz i macie 0/31mm i 31/63mm z lekkim nadziarnem ewentualnie 63/75-80 na nawrót albo jako dodatkowy produkt (super nadawa na grysy).

Na mieszance listwy i okładziny zużywają się o wiele dłużej niż na grysach, bo są mniejsze obroty i większa szczelina, można też miec założone młotki naprzemiennie co jeszcze wydłuża ich żywotność.

Ale jak macie jakiś twardy, granitowy otoczak (są też otoczaki słabe i mało abrazywne, nie każdy otoczak jest taki sam) czy jakiś twardy / abrazywny piaskowiec / /granit / piorfir / ......, to wtedy zużycie będzie bardzo duże.
Mimo wszystko czasami ma sens dawanie udarówki nawet na ciężki kamień, gdy np produkujemy pod masy asfaltowe albo jeżeli nie mamy kasy na szczękę + stożek albo szczekę + stożek + stożek w przypadku grysów. Wtedy taniej wyjdzie 1 maszyna w zakupie i do pewnego momentu mimo dużych kosztów użytkowania i tak będzie to globalnie tańsza produkcja.

Jest tyle do napisania że mógłbym spokojne komuś licencjata walnąć :)
http://www.bh-ruda.pl

Projektowanie i wykonawstwo zakładów do płukania i separacji kruszyw na mokro - CDE.
Mobilne i stacjonarne kruszarki i przesiewacze METSO - nr 1 w Polsce i na Świecie!

METSO, CDE, BELL, EDGE, VERMEER, Manitou..

BH RUDA
Operator

  • Posty: 370
  • Rejestracja: 03 Kwi 2010 15:06
  • Miejscowość: Katowice
  • Pochwały: 19

Maszyna: METSO i CDE

Firma: BH RUDA


Re: Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez projektt » 24 Lis 2016 16:03

Jak nie zda mi egzamin szczeka plus stozek, to pojde w udarowke ;)

Własnie zdjołem stożek z przyczepy przerobiłem na małą mobilną kompatkowa kruszarkę :mrgreen:
Załączniki
IMG_4785.JPG
IMG_4788.JPG
IMG_4792.JPG
IMG_4799.JPG
IMG_4798.JPG
IMG_4796.JPG

projektt
Operator

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez zeppelin zm 15 » 24 Lis 2016 17:32

Ciekawie wygląda :D

zeppelin zm 15
Fachoperator

Online

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Re: Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez projektt » 29 Lis 2016 21:56

Noi ze znajomym sam uruchomiłem stożka. Na zasadzie prób i blędów sami ją doprowadziliśmy do stanu używalności :)

Ogolnie poztywnie zdziwiony, moge sobie regulować hydraulicznie szczeline, nawet na kamień wyjściowy 5 mm...
A ja myślalem, że do danego kamienia trzeba zmieniać inny płaszcz...
Załączniki
IMG_4879.JPG
IMG_4881.JPG

projektt
Operator

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez peckiel » 30 Lis 2016 18:14

No to kolego projektt super! Cieszę się, że ci się udało. :ok:
Roboty ziemne i drogowe, sprzedaż kruszyw, wynajem maszyn


Zapraszam na mój kanał na Youtube

Awatar użytkownika
peckiel
Fachoperator

  • Posty: 4365
  • Rejestracja: 05 Mar 2009 21:55
  • Miejscowość: Podlaskie
  • Pochwały: 94

Maszyna: Liebherr A904, JCB JS220LC

Firma: Roboty Ziemne i Drogowe


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez projektt » 30 Lis 2016 19:02

Wszyscy mówili, że jak troche gliny będzie, to będzie sie kleic stożek a tutaj nie występowało to, mimo iż gliny nawet troche było.
Odziwo wszystkim, kruszarka szczękowa, podajnik, dwa taśmociągi i kruszarka stożkowa (razem 91 kW) działa mi na prądzie z sieci, a mam 32 kW i 63 Amper zabezpieczenia. Wszyscy są w szoku....



Trochę pyłów było, czy jak dam przed stożkiem odsiew 20-30mm, to będzie tego mniej?

https://www.youtube.com/watch?v=WcuqOzRj86M

projektt
Operator

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Re: Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez dawidg2 » 01 Gru 2016 00:52

Stożek chyba ma za mało towaru. Powinien być wciąż zasypany.
Ogólnie powinienes odsiac 0-31 przed stozkiem. Jeśli chcesz takie kruszywo uzyskać za stożkiem.

dawidg2
Fachoperator

  • Posty: 4105
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 19:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 78

Maszyna: JCB, Schaeff

Firma: Szukam


Re: Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez Piotr mc 85 » 01 Gru 2016 08:55

dawidg2 napisał(a):Stożek chyba ma za mało towaru. Powinien być wciąż zasypany.

Dokładnie tak powinno być, widziałem na dużej żwirowni że przed wlotem do stożka był spory zasobnik tak aby materiału nie zabrakło, nie pamiętam powodu ale chodzi chyba o jednorodność ziarna, aby jednakowy wymiar kruszywa wychodził ze stożka.
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1138
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez BH RUDA » 01 Gru 2016 15:59

Bez zasobnika proces kruszenia nie będzie optymalny.
Stożek powinien chodzić na 95 - 99% wydajności.
Kamień nie kruszy się jedynie w komorze podczas kontaktu z płaszczem, chodzi o to aby kamień kruszył się o kamień i był od góry dociskany. Jeżeli brak zasobnika, stożek mamy np na 40t/h a podajemy 30, część nadawy może zwyczajnie przelecieć nietknięta.
Oprócz tego może to grozić zbyt szybkim wycieraniem się stożka w jakimś miejscu zamiast jego równomiernym zużywaniem.

Autor postu otrzymał pochwałę
http://www.bh-ruda.pl

Projektowanie i wykonawstwo zakładów do płukania i separacji kruszyw na mokro - CDE.
Mobilne i stacjonarne kruszarki i przesiewacze METSO - nr 1 w Polsce i na Świecie!

METSO, CDE, BELL, EDGE, VERMEER, Manitou..

BH RUDA
Operator

  • Posty: 370
  • Rejestracja: 03 Kwi 2010 15:06
  • Miejscowość: Katowice
  • Pochwały: 19

Maszyna: METSO i CDE

Firma: BH RUDA


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez zeppelin zm 15 » 01 Gru 2016 16:31

Też tak słyszałem że dla stożka gorzej jak jest mało materiału niż za dużo.

zeppelin zm 15
Fachoperator

Online

Maszyna: Zeppelin Zm 15, Hanomag 44 C Hanomag 50 E Hanomag 66 D

Firma: Wspaniała


Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez BH RUDA » 01 Gru 2016 18:58

To dobrze słyszałeś.
Jest też taka stara zasada że bufor przed stożkiem powinien magazynować materiału na 15 minut jego pracy, ale często jest to nie do zrobienia bo by trzeba było zasobniki na 30 - 50 a czasem 100t.
Ale takie 3 - 5 m3 pojemności to zawsze powinno być.
http://www.bh-ruda.pl

Projektowanie i wykonawstwo zakładów do płukania i separacji kruszyw na mokro - CDE.
Mobilne i stacjonarne kruszarki i przesiewacze METSO - nr 1 w Polsce i na Świecie!

METSO, CDE, BELL, EDGE, VERMEER, Manitou..

BH RUDA
Operator

  • Posty: 370
  • Rejestracja: 03 Kwi 2010 15:06
  • Miejscowość: Katowice
  • Pochwały: 19

Maszyna: METSO i CDE

Firma: BH RUDA


Re: Kruszarka do podbudowy 0/31,5

Postprzez projektt » 04 Gru 2016 12:56

Dziękiuje za rady.

Wyrzuciłem stożek, który bezośrednio stał przy szczekowej.

Teraz hałduje aż narobie kilkaset ton, a portem wrzucam do stożka poprzez przesiewacz.
Raz, że wykorzystuje stożek w 100%, bo reguluje nadawe poprzez przesiewacz, a dwa odsiewam wszystko powyżewj 20mm i nie mam tyle gliny i pyłów, czyli jeszcze zwiększam wydajność :)

projektt
Operator

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


PoprzedniaNastępna Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej