ketral
BSL TURBO
sunward
apteka

Przesiewacz odwadniający

Przesiewacz odwadniający

Postprzez projektt » 30 Sie 2016 22:05

Poszukuje przesiewacza jednopokładowego odwadniające żwir, czyli po płuczce mieczowej wyleci.
Ma doczyścić natryskami i potem przezucic do nastepnego przesiewacza z jak najmniejszej ilości wody.
Wydajność 40-60 ton/h

Ktos ma, ktos wie gdzie kupic, albo na jaka marke zwrócic uwage?
Na zdjeciach mniej-wiecej takie cos

Jeszcze potrzebuje odwadniacz kołowy kupić, taki do 80-120 ton/h, jakiej marki zwracać uwagę?
Załączniki
products_68_0_large.jpg
products_68_0_large.jpg (38.85 KiB) Obejrzany 1364 razy

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Przesiewacz odwadniający

Postprzez BH RUDA » 31 Sie 2016 04:01

Dzisiaj zrobię reklamę :)


Co do przesiewacza odwadniającego, to według mnie błędnie myślisz i powinieneś poszukiwać przesiewacza 3 pokładowego:

https://www.youtube.com/watch?v=jru7iwKiC7E


Przesiewacz jest po płuczce i już żadnego kolejnego nie trzeba!
Chyba że nie dostaniesz od razu 3 pokładowego.
W tym przypadku jest 3 pokładowy odwadniający, więc robią 0/2, 2/8, 8/16 a +16 na stożek i na powrót.
Nie potrzeba Ci dwóch. Kruszywo suche, nigdzie się nie leje z pryzm a nie zajmuje tyle miejsca co 2, mniej wydasz, mniej padu, itd..

Co do odwaniacza, czy weźmiesz Bud Krusz'a czy Łęczycę, czy Orstala, będzie zadowolony.
Można by pewnie jeszcze dodać BZT czy ZTB i pewnie kilku innych.

Możesz też iść w hydrocyklon, oczywiście wtedy bez zaskoczenia polecę CDE :D
http://www.bh-ruda.pl

Projektowanie i wykonawstwo zakładów do płukania i separacji kruszyw na mokro - CDE.
Mobilne i stacjonarne kruszarki i przesiewacze METSO - nr 1 w Polsce i na Świecie!

METSO, CDE, BELL, EDGE, VERMEER, Manitou..

BH RUDA
Operator

  • Posty: 370
  • Rejestracja: 03 Kwi 2010 15:06
  • Miejscowość: Katowice
  • Pochwały: 19

Maszyna: METSO i CDE

Firma: BH RUDA


Przesiewacz odwadniający

Postprzez projektt » 31 Sie 2016 06:54

Masz racje, najlepiej dać bezpośrednio trzy pokładowy, a nawet dwupokładowy, gdyż przed płuczką mieczową ustawiam przesiewacz dwu-pokładowy, więc jak górny pokład zrobimy 16 mm, to po płucze mieczowej wystarczy zrobić górny pokład 8 mm, a dolny około 2 mm, aby woda tylko zleciała.

Dlaczego chce na początku zrobić odwadniający przesiewacz, bo znowu musze kupić przesiewacz 2 pokładowy stacjonarny, przerobić go na mokro, zrobic konstrukcje, zrobić z zsypy i taśmociągi, a to jak wiadomo ciągnie kaskę, a tak zaraz po przesiewaczu odwadniającym wykorzystał bym do rozfrakcjonowania mojego chieftain 1400 - czyli ide po najmniejszej lini oporu.
Jak dam zaraz po płucze mieczowej powerscreenera 1400, to zapewne kamień może być lekko od piasku...

Kupiłem kilka miesiecy temu kosz wibracyjny w Holandii (poniżej zdjęcia), gdybym to narazie wykorzystał jako dopłukanie i odwodnienie kamienia?
Wytarczy by było domocować sito z poliutereanu i jakies 2-3 rzędy z dyszami na początku, jak myślisz da rade?
W 10 tysiącach bym się zmieścił na zrobienie tego. Są dwa silniki po 1,1 kW, więc teroetycznie powinno na 40-50 ton/h styknąć.

Napewno kupie w przyszłym roku hydrocyklon, tylko uznaje zasade, że napoczątku ide po najmniejszej lini oporu(jak najtaniej), a póżniej jak nabiore dośwadczenie, to dobrze doinwestuje, gdyż jak życie pokazuje, w praktyce wszystko wychodzi inaczej. Nie chciałbym kupić coś za pareset tysięcy i potem okazuje się, że jednak nie tak to miało wyglądać...
Załączniki
IMG_3991.JPG
IMG_3990.JPG

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Re: Przesiewacz odwadniający

Postprzez projektt » 31 Sie 2016 07:02

BH RUDA napisał(a):Dzisiaj zrobię reklamę :)


Co do odwaniacza, czy weźmiesz Bud Krusz'a czy Łęczycę, czy Orstala, będzie zadowolony.
Można by pewnie jeszcze dodać BZT czy ZTB i pewnie kilku innych.



Dzięki, o to mi chodziło. Mogę kupić od ręki tridenta 1 za 40 tyś netto, ale jest na hydraulice, więc musiałbym przerobić silnik elektruczny, dodatkowo nie ma tabliczki znamionowej, więć też nie za fajnie.
Co myślisz, warto?
Załączniki
IMG_3944.JPG

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Re: Przesiewacz odwadniający

Postprzez BH RUDA » 31 Sie 2016 19:15

projektt napisał(a):Masz racje, najlepiej dać bezpośrednio trzy pokładowy, a nawet dwupokładowy, gdyż przed płuczką mieczową ustawiam przesiewacz dwu-pokładowy, więc jak górny pokład zrobimy 16 mm, to po płucze mieczowej wystarczy zrobić górny pokład 8 mm, a dolny około 2 mm, aby woda tylko zleciała.

Dlaczego chce na początku zrobić odwadniający przesiewacz, bo znowu musze kupić przesiewacz 2 pokładowy stacjonarny, przerobić go na mokro, zrobic konstrukcje, zrobić z zsypy i taśmociągi, a to jak wiadomo ciągnie kaskę, a tak zaraz po przesiewaczu odwadniającym wykorzystał bym do rozfrakcjonowania mojego chieftain 1400 - czyli ide po najmniejszej lini oporu.
Jak dam zaraz po płucze mieczowej powerscreenera 1400, to zapewne kamień może być lekko od piasku...

Kupiłem kilka miesiecy temu kosz wibracyjny w Holandii (poniżej zdjęcia), gdybym to narazie wykorzystał jako dopłukanie i odwodnienie kamienia?
Wytarczy by było domocować sito z poliutereanu i jakies 2-3 rzędy z dyszami na początku, jak myślisz da rade?
W 10 tysiącach bym się zmieścił na zrobienie tego. Są dwa silniki po 1,1 kW, więc teroetycznie powinno na 40-50 ton/h styknąć.

Napewno kupie w przyszłym roku hydrocyklon, tylko uznaje zasade, że napoczątku ide po najmniejszej lini oporu(jak najtaniej), a póżniej jak nabiore dośwadczenie, to dobrze doinwestuje, gdyż jak życie pokazuje, w praktyce wszystko wychodzi inaczej. Nie chciałbym kupić coś za pareset tysięcy i potem okazuje się, że jednak nie tak to miało wyglądać...



Według mnie masz 2 opcje:
Albo dajesz jednopokładowca z sitami PU jakieś 2,5mm, wtedy 0/2mm z wodą idzie na odwadniacz (docelowo cyklon) a +2mm już ładnie odwodnione przenośnikiem na chieftaina i tam 2/8, 8/16 i +16mm.

Albo 3 pokładowiec po płuczce i od razu sprawa załatwiona.

2 pokładowiec niestety nie rozwiązuje niczego, bo zrobisz 0/2mm z wodą i zostajesz z 1 sitem, a tu trzeba i 2/8 i 8/16 i nadziarno.

Nigdy nie widziałem przeróbki kosza na sito.
Widzę 2 problemy - odprowadzenie wody i piasku z takiego kosza - musisz mieć wannę pod tym sitem bo będzie przecież woda jakieś 40 - 50m3 z płuczki plus piasek, jak kosz kwadratowy/prostokątny to odpływ będzie bardzo nisko (jak sobie sam go wytniesz) i będzie to bez wyprofilowanego spadku, odwadniacz wkopiesz w ziemię albo kosz bardzo wysoko musisz podnieść. Zakładając że np na odwadniacz potrzebujesz wysokość np 100cm, to odprowadzenie z tego kosza musiałoby być na 1100 - 1200mm.
Pewnie da się zrobić ale będziesz musiał sporo rzeźbić.

Inna sprawa, 1 x 1,1kW może być trochę mało.
Obstawiałbym raczej coś bliżej 2 x 2kW jak nie 2 x 4kW.



Wpisu pod tobą nie będę komentował... - aktualizacja: czyszczenie forum działa jednak sprawnie :piwo:
http://www.bh-ruda.pl

Projektowanie i wykonawstwo zakładów do płukania i separacji kruszyw na mokro - CDE.
Mobilne i stacjonarne kruszarki i przesiewacze METSO - nr 1 w Polsce i na Świecie!

METSO, CDE, BELL, EDGE, VERMEER, Manitou..

BH RUDA
Operator

  • Posty: 370
  • Rejestracja: 03 Kwi 2010 15:06
  • Miejscowość: Katowice
  • Pochwały: 19

Maszyna: METSO i CDE

Firma: BH RUDA


Przesiewacz odwadniający

Postprzez projektt » 31 Sie 2016 21:51

2 pokłady za płuczką da radę, gdyż przed płuczą też jest przesiewacz dwupokładowy i górny pokład jest 16, czy tam 20 mm oczko - czyli za płuczką wypada kamień nie większy niż 16-18 mm :)

Jeżeli chodzi o kosz, to nie myślłlem, czy da rade czasowo wodę odprowadzić, ale myślę, ze nie trzeba tych 40m3/h, gdyż tylko musimy dopłukać kamień, a nie wypłukać.
Za pre dni podłacze ten kosz do prądu i zobaczę jak tutaj częstotliwość i siła drgań występuje.


A propo sit do płukania na mokro i odwadniacza, to 2,5 mm będzie optymalna?

projektt
Operator

  • Posty: 264
  • Rejestracja: 13 Mar 2011 19:45

Maszyna: JCB 4CX, Cat 320C, Volvo 120E, Cat 323D, Cat M313c

Firma: .


Przesiewacz odwadniający

Postprzez Konsultant » 01 Wrz 2016 00:30

to BH RUDA OPERATOR

Dlaczego nie chcesz skomentowac mojego postu? 2mm materalu ktory ma 10% wilgoci nie przesiejesz na standardowej maszynie pracujacej przy 5g przyspieszeniu.
Ostatnio edytowany przez Konsultant 01 Wrz 2016 03:55, edytowano w sumie 3 razy

Konsultant
Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 31 Sie 2016 09:17

Maszyna: Przesiewacz Banana 4.9 x 9.7 Dwupokladowy

Firma: VIBFEM


Przesiewacz odwadniający

Postprzez BH RUDA » 01 Wrz 2016 04:00

Kolego Konsultant,

Z racji tego że jesteś nowy na tym forum to Ci odpowiem, choć w pewnym sensie też tym postem zaśmiecam wątek, za co przepraszam:

1. Dział ten nie jest działem reklamy i dotyczy to każdego. Sam jestem inicjatorem tego działu więc czasem odpisuję co kilka miesięcy jak nie mam czasu, ale staram się go monitować jak i wyznaczone do tego osoby. Jeżeli jesteś zainteresowany wykupieniem reklamy, jest taka możliwość - pisz do admina.

2. Zabronione jest pisanie 2 postów jak zrobiłeś to teraz jak również zabronione jest spamowanie.

3. Nie pisz że przesiewacz chieftain a nawet powerscreen osiągnie efektywność 40%, chieftein to produkt powerscreena - nazwa własna a nie 2 różne marki.

4. Zacząłeś przygodę z tym forum od stwierdzenia że ty też będziesz coś reklamować (w swoim 1 poście!), trzeba się było z przyzwoitości przynajmniej przedstawić. Średnio co roku zjawia się to ktoś, kto próbuje na siłę się reklamować i Ty zrobiłeś dokładnie to samo.

5. Stwierdzenie, że przy 10% wilgotności piasku TYLKO to rozwiązanie o którym piszesz da radę:

- Nikt przedtem nie powiedział że piasek będzie miał wilgotność 10%. Masz na youtube w opisie filmiku wilgotność nadawy 10% i postanowiłeś że może temat podobny to można linka wkleić?

Przepraszam , ale pojawiasz się nie wiadomo skąd i piszesz o jakiejś wilgotności równocześnie 10% twierdząc że tylko to konkretne rozwiązanie da rade i nie ma żadnej innej technologii, po czym wklejasz linka. Ni jak się to ma do problemu, bo tematem nie jest "jak przesiać piasek o wilgotności 10%".

W płuczce będzie 40m3 wody z tego większość pójdzie dołem a kilka m3 górą i pewnie jakieś 2 - 3t frakcji 0/2mm do odwodnienia, to jaka będzie wilgotność piasku trafiająca na sito? 10%?

Operator to stopień na forum a nie nazwa własna.

Możesz być świetnym inżynierem ale temat dotyczy odwadniania nadawy po płuczce mieczowej a nie alternatywnych technologii odsiewania wilgotnego piasku. Nie będzie tam nadawy o wilgotności 10% tym bardziej że jest wyraźnie napisane że będzie zraszanie na przesiewaczu w początkowej jego fazie.

Już nie raz przez te lata musiałem się tu z kimś wykłócać, zrobiłem teraz wyjątek i odpisałem ale jest tu też dział pogaduchy gdzie można takie kłótnie prowadzić, nie w tym dziale. Więc o ile temat nie będzie jakiś ciekawy lub problematyczny, nie będę tu ciągnął konwersacji.

Możesz nawet o tym stworzyć nowy wątek.




projektt - 2,5mm albo 2mm.
Czasem przy 2mm jest za drobny piasek ale w sumie jak masz już odsiew przed płuczką, to może po płuczce będzie max 1 - 2t piasku albo i to nie, czy będzie to sito 2 czy 2,5 czy nawet 3 to i tak się zmiesza potem z piaskiem z przesiewacza więc nie zmieni Ci to krzywej.
Nie wiedziałem że masz wstępny 2 pokładowy.
Jak jest dużo gliny to czasem lepiej jak jest w płuczce trochę grubego, bo lepiej się czyści ale czy zmienić sito z 18mm na np 40 to zobaczysz w praktyce.

Co do kosza - pamiętaj o wysokości odprowadzania pulpy oraz wysokości, na jaką musisz się nadać z odwadniaczem.
Dno kosza masz nisko, wsad na odwadniacz będzie pewnie wyżej.
http://www.bh-ruda.pl

Projektowanie i wykonawstwo zakładów do płukania i separacji kruszyw na mokro - CDE.
Mobilne i stacjonarne kruszarki i przesiewacze METSO - nr 1 w Polsce i na Świecie!

METSO, CDE, BELL, EDGE, VERMEER, Manitou..

BH RUDA
Operator

  • Posty: 370
  • Rejestracja: 03 Kwi 2010 15:06
  • Miejscowość: Katowice
  • Pochwały: 19

Maszyna: METSO i CDE

Firma: BH RUDA


Przesiewacz odwadniający

Postprzez Konsultant » 01 Wrz 2016 06:07

Wilgotnosc ok 10% mozesz uzyskac za przesiewaczem odwadniajacym - link do video zalaczony biorac przyklad z twojego postu. Moderator wyrzucil moj post caly a twoj zostal tez caly, z linkiem.
Jesli chodzi o process nie da sie przesiac wilgotnego piasku -2mm na standardowym przesiewaczu ktory jak rozumiem jest po odwadniaczu.
Wpisalem nazwe firmy VIBFEM - jesli chcesz mozesz wejsc na google i sprawdzic
Ostatnio edytowany przez MARIO/MECALAC, 01 Wrz 2016 17:57, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Na tym forum obowiązuje poprawna pisownia. Proszę szanować język polski.

Konsultant
Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 31 Sie 2016 09:17

Maszyna: Przesiewacz Banana 4.9 x 9.7 Dwupokladowy

Firma: VIBFEM


Przesiewacz odwadniający

Postprzez MARIO/MECALAC » 01 Wrz 2016 17:57

Konsultant, Po pierwsze to wyrzuciłem twój post bo napisałeś tt i nic więcej. Nie wolno pisać posta pod postem zanim upłynie 24 h. Czemu zmieniłeś tekst swojego posta? Było tam coś niestosownego że postanowiłeś zmienić ? Teraz nie wiadomo o co chodzi. Jeśli chcesz dalej cokolwiek pisać proszę stosować regulamin. Każdy kolejny nieprawidłowy post będzie kasowany.
W naszym fachu nie ma strachu bo nasz fach to sam strach


Jeśli pomogłem nie pisz Dziękuje kliknij POCHWAŁA!!
Rezerwiści To Specjaliści Pędzą Bimber Nawet Z Liści

http://ol-kop.com/
roboty ziemne, wykopy, przydomowe oczyszczalnie ścieków

Awatar użytkownika
MARIO/MECALAC
Fachoperator

  • Posty: 2809
  • Rejestracja: 29 Paź 2009 18:39
  • Miejscowość: CZĘSTOCHOWA \ KRAKÓW
  • Pochwały: 98

Maszyna: MECALAC 12 MSX

Firma: OL-KOP


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Lays91 oraz 1 gość

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej