ketral
BSL TURBO
sunward
apteka
anmar
serwiskop

Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

O czym tylko chcecie :).

Moderatorzy: peckiel, Dj_Francuz

Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez pawelnrg » 21 Lut 2016 20:26

a to wrzucę jak rozwaliłem czujkę z alarmu (nic specjalnego w porównaniu z osiągnięciami innych zwłaszcza w tym temacie :wink: na usprawiedliwienie panele miały 2.50m *3m i godzina 16:30) akcja od 1 minuty

pawelnrg
Pomocnik operatora

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 10 Cze 2011 01:25

Reklama

TRAXTAD Traxtad

Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez Oliwia86 » 22 Lut 2016 13:22

Delikatnie ;)

Oliwia86
Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 11 Sty 2016 17:08

Maszyna: Prywatnie.

Firma: Prywatnie.


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez Piotr mc 85 » 24 Mar 2016 13:00

Co prawda daleko, ale niezła wtopa
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Zbu ... omosc.html
Pozdrawiam Piotr

Piotr mc 85
Fachoperator

  • Posty: 1072
  • Rejestracja: 16 Cze 2008 21:26
  • Miejscowość: Jaźwina
  • Pochwały: 28

Maszyna: VOLVO L150E, XCMG ZL50GCE, Hanomag55D,W K611, CAT 301.5

Firma: Kopalnia


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez w.fubar » 24 Mar 2016 13:10

Haha. Hammeryka. Obawiam się, że im więcej będziemy zawierzać technologii, tym więcej będzie wypadków spowodowanych nie używaniem mózgu. :wall:

Awatar użytkownika
w.fubar
Fachoperator

  • Posty: 539
  • Rejestracja: 20 Paź 2009 20:30
  • Miejscowość: Białystok/Norwegia
  • Pochwały: 11

Maszyna: CAT 308 + 305,5 + 301,7 + 906

Firma: .


Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez Brandix » 24 Mar 2016 15:57

w.fubar napisał(a):Obawiam się, że im więcej będziemy zawierzać technologii, tym więcej będzie wypadków spowodowanych nie używaniem mózgu. :wall:


Nic dodać nic ująć - trafiłeś w samo sedno - ciągle się słyszy, że ktoś wjechał tam, gdzie nie powinien (czasem nawet doprowadzają do jakichś tragedii), bo na ślepo wierzył GPS'owi. Wszelkie nowinki techniczne takie jak np. GPS ułatwiają nam życie (wielokrotnie w bardzo dużym stopniu), ale choćby nie wiem jak dokładne urządzenie by było - nie zwalnia nas to z myślenia...
"Jeżeli coś może się popsuć w wielu miejscach, to uszkodzenie wystąpi tam, gdzie wyrządzi największe szkody."

Brandix
Fachoperator

  • Posty: 1055
  • Rejestracja: 20 Maj 2015 19:37
  • Miejscowość: Czyżowice
  • Pochwały: 126

Maszyna: 428C, 301.8C

Firma: Roboty ziemne


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez Jarewa » 25 Mar 2016 18:32

Brandix napisał(a):Wszelkie nowinki techniczne takie jak np. GPS ułatwiają nam życie (wielokrotnie w bardzo dużym stopniu), ale choćby nie wiem jak dokładne urządzenie by było - nie zwalnia nas to z myślenia...



Najlepsze to było u mnie gdy stawialiśmy rozdzielnie gazowa my jako podwykonawca, geodeta posługiwał się niwelatorem GPS co wytyczał to następnym razem już inaczej nic nie wytyczył prawidłowo wszystko spieprz...ł rozumiał bym pomylić się 5-10cm ale pomyłki dochodziły do 1M w budowie placu 20X30M i jeszcze lepsze było to że projekt zrobił architekt najgorsza budowa jaka była robiona w życiu.
ZOBACZ temat na KOPACZKA.PL : POTRZEBNA POMOC

Jarewa
Fachoperator

  • Posty: 2284
  • Rejestracja: 09 Sie 2006 21:04
  • Miejscowość: DOLNOSLASKIE
  • Pochwały: 34

Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez zakub » 26 Mar 2016 16:10

Sorry ale nie ma czegoś takiego jak niwelator GPS
I jeśli walnął się o metr to nie sądzę żeby to był geodeta

zakub
Fizol

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 29 Mar 2015 23:17
  • Miejscowość: Częstochowa

Maszyna: Volvo EC25

Firma: .


Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez Jarewa » 26 Mar 2016 17:45

Dokładnie to się nazywa "odbiornik gps" urządzenie do wytyczania przenoszenia z mapy na rzeczywistość.

Z drugiej strony jeszcze nigdy nie spotkałem się żeby geodeta idealnie wytyczał co tyczenie to inaczej granice itd.
ZOBACZ temat na KOPACZKA.PL : POTRZEBNA POMOC

Jarewa
Fachoperator

  • Posty: 2284
  • Rejestracja: 09 Sie 2006 21:04
  • Miejscowość: DOLNOSLASKIE
  • Pochwały: 34

Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez w.fubar » 26 Mar 2016 19:53

Ja na geodetów, z którymi pracowałem nie mogę narzekać. Czy to przy tyczeniu studni telekomunikacyjnych, czy ustawianiu szyn (a tam dokładność musiała być). Gorzej, gdy projektanci na w projektach rysowali wg wymiarów włazów do studni, nie myśląc o tym, że takie na przykład magistralne są o wiele większe i nie wciśnie się ich 3 obok siebie w 3,5 metrowym pasie zieleni między jezdniami.

Awatar użytkownika
w.fubar
Fachoperator

  • Posty: 539
  • Rejestracja: 20 Paź 2009 20:30
  • Miejscowość: Białystok/Norwegia
  • Pochwały: 11

Maszyna: CAT 308 + 305,5 + 301,7 + 906

Firma: .


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez zakub » 28 Mar 2016 14:03

Dalej będę bronił geodetów
Współrzędna to współrzędna i ona sie nie zmienia stwierdzenie że co tyczenie wychodzi inna granica jest nieprawdziwe

zakub
Fizol

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 29 Mar 2015 23:17
  • Miejscowość: Częstochowa

Maszyna: Volvo EC25

Firma: .


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez pawelm » 28 Mar 2016 19:10

Metr to jest dużo latam z tym często bo mamy to w firmie i jak trzeba to się wytycza samemu i powiem że dokładność nie jest stu procentowa i jest faktycznie tak że w jeden dzień coś wytyczysz przychodzisz na następny i ten sam punkt jest np.:10-20 cm w innym miejscu to samo jeśli chodzi o wysokość czasami jest to w ogóle niemożliwe żeby cokolwiek nanieść bo odchył rzędu pół metra. To nie jest na pewno jakieś super dokładne urządzenie na którym można polegać a tam gdzie trzeba prawdziwej dokładności jest używany zwykły sprzęt geodezyjny

pawelm
Młodszy operator

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 07 Cze 2010 20:09
  • Miejscowość: malopolska
  • Pochwały: 2

Maszyna: hitachi zx210 yanmar b50


Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez Brandix » 30 Mar 2016 16:11

"Jeżeli coś może się popsuć w wielu miejscach, to uszkodzenie wystąpi tam, gdzie wyrządzi największe szkody."

Brandix
Fachoperator

  • Posty: 1055
  • Rejestracja: 20 Maj 2015 19:37
  • Miejscowość: Czyżowice
  • Pochwały: 126

Maszyna: 428C, 301.8C

Firma: Roboty ziemne


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez w.fubar » 30 Mar 2016 16:27

Nigdy nie jeździłem tatrą, ani nie odpychałem się UDS-em, więc może i się nie znam... ale kierowca i operator koparki szczególnie :wall: Mistrzostwo świata myślących inaczej. :banan:

Awatar użytkownika
w.fubar
Fachoperator

  • Posty: 539
  • Rejestracja: 20 Paź 2009 20:30
  • Miejscowość: Białystok/Norwegia
  • Pochwały: 11

Maszyna: CAT 308 + 305,5 + 301,7 + 906

Firma: .


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez zakub » 30 Mar 2016 18:17

A na ilu satelitach działasz ?
Masz wykupiony dostęp do systemu glonas i stacji referencyjnych ?
Ile lat ma ten sprzęt ? Markowy czy chińszczyzna ?
Ten sprzęt pomijając wysokości bo to jest inna sprawa jest w praktyce dokładniejszy niż "zwykły sprzęt geodezyjny" gdybym miał wytyczać jednego dnia i drugiego to różnica wyniosła by max 2 cm.Czasem system ma błędy ale od tego przy tym jest człowiek żeby się zorientował że coś wychodzi nie tak wtedy wystarczy poczekać kilkanaście minut i wszystko wraca do normy.
Natomiast wysokość można nim nanosić lecz nie zawsze zależy to od ilości dostępnych satelit i ich lokalizacji nad odbiornikiem.Odbiornik pokazuje jaki jest błąd chwilowy i po nim należy sie kierować przy wytyczaniu wysokości.

zakub
Fizol

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 29 Mar 2015 23:17
  • Miejscowość: Częstochowa

Maszyna: Volvo EC25

Firma: .


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez pawelm » 30 Mar 2016 19:26

zakub napisał(a):Ile lat ma ten sprzęt ?

Było to kupione bodajże 2 lata temu. Firma to jest Topcon.
zakub napisał(a):Masz wykupiony dostęp do systemu glonas i stacji referencyjnych ?

Chyba tak bo gdzieś mi się ta nazwa obiła o oczy prawdopodobnie jakaś może naklejka albo papiery w opakowaniu. Szef kupował ja nie pytałem jak jest to się bierze i używa na własne potrzeby przy kopaniu nie trzeba wołać geodetę.

pawelm
Młodszy operator

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 07 Cze 2010 20:09
  • Miejscowość: malopolska
  • Pochwały: 2

Maszyna: hitachi zx210 yanmar b50


Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez czaki » 30 Mar 2016 22:13

...a koparki teleskopowe oraz zwykłe samochodowe jeszcze są:











...a w ostatnim w tle ruski metal :-)

czaki
Fachoperator

  • Posty: 652
  • Rejestracja: 05 Lut 2011 21:48
  • Miejscowość: Cieszyn
  • Pochwały: 6

Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez Brandix » 19 Kwi 2016 20:46


"Jeżeli coś może się popsuć w wielu miejscach, to uszkodzenie wystąpi tam, gdzie wyrządzi największe szkody."

Brandix
Fachoperator

  • Posty: 1055
  • Rejestracja: 20 Maj 2015 19:37
  • Miejscowość: Czyżowice
  • Pochwały: 126

Maszyna: 428C, 301.8C

Firma: Roboty ziemne


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez wojtas4327 » 20 Kwi 2016 20:36

Rozwalają mnie "inżyniery" stojące miedzy maszynami koło liny...

wojtas4327
Młodszy operator

Maszyna: BENMAC 3.08 R, HANOMAG 55C, LIEBHERR 902, SCANIA T143H

Firma: Ciasna


Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez w.fubar » 20 Kwi 2016 20:40

selekcja naturalna. :winko:

Awatar użytkownika
w.fubar
Fachoperator

  • Posty: 539
  • Rejestracja: 20 Paź 2009 20:30
  • Miejscowość: Białystok/Norwegia
  • Pochwały: 11

Maszyna: CAT 308 + 305,5 + 301,7 + 906

Firma: .


Re: Ja po prostu mam talent (wpadki operatorów)

Postprzez paolo » 07 Paź 2016 21:49

Nigdy nie zostawiajcie sprzętu na noc w wykopie. Zdjęcie od zaprzyjaźnionego operatora:
Image
Roczny dźwig o udźwigu 120 ton :wall:
Brak bliższych informacji odnośnie zdarzenia.
Nasz forumowy czat: http://xat.com/Kopaczka
Bob Budowniczy zawsze da rade!!!"

Awatar użytkownika
paolo
Młodszy operator

  • Posty: 102
  • Rejestracja: 24 Gru 2008 16:40
  • Miejscowość: mazowieckie

PoprzedniaNastępna Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

eRobocze

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej