Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

O czym tylko chcecie :).

Moderatorzy: peckiel, Dj_Francuz

Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez Klawek » 03 Wrz 2011 21:47

mikujar napisał(a): czy jak bym na puścił wody to nie będzie się podnosić

to wykopiesz jeszcze więcej torfu :!: i nie bedzie widać śladu twojej roboty tylko kupa błota
a to że wykopałeś 500m3 to norma - masz coś takiego jak spulchnianie gruntów - torf potrafi zwiększać objetość nawet x2
dno zawsze puchnie w torfie - powinieneś wybrać do twardego aby nie puchło jak puchnie to po roku nie bedzie śladu twojej roboty!
jak to zrobić - łyżka 2m3 konkretna koparka gąsienicowa ok. 20T szerokie podwozie, dłuższe ramiona i do przodu
kopanie stawów to nie jest prosta "zabawa" i tylko dla myślących ze sprytem, doświadczeniem, tu nie pościemniasz :!:

Klawek

  • Posty: 455
  • Rejestracja: 25 Lut 2007 21:21
  • Miejscowość: Mrągowo
  • Pochwały: 3

Reklama

kopanie fundamentów

Postprzez Klimass2 » 04 Wrz 2011 20:14

witam
pytanie jak w temacie odnośnie kopania fundamentów chodzi o to jak zrobić zeby było dobrze czyli się nic nie obrywało narożników zeby nie pozrywać?
poniżej tak pi razy drzwi jak to b ędzie wyglądać czarne to ogrodzenia a czerwone fundamenty
Bez nazwy 1.jpg

wyjazd z działki jest po prawej stronie
koparka to niezawodny nieśmiertelny ostrówek :D
szerokość fundamentu w planie 60cm
pozdrawiam

Klimass2

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 08 Lip 2011 12:12

Maszyna: K-162


Szansa na złapanie doswiadczenia

Postprzez cosmaty » 08 Wrz 2011 17:09

Wiatm wszystkich i szukam porady jestem swiezo po kursie i jak tu kazdy wie jeszcze nic nie umiem po tym egzaminie :) W sobote mam pierwszy dzien pracy bedzie to humusowanie oczywiscie teoretycznie wiem co to jest chodzi mi o to jak robic w praktyce zeby sie nie zbłaznic.

cosmaty

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 08 Sie 2011 22:28

Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez korba71 » 08 Wrz 2011 20:34

Kolega nie pisze na jakiej maszynie ma pracować w jakich warunkach, moze jakies minimum informacji i mozna cos podpowiedziec .

Awatar użytkownika
korba71
Operator

  • Posty: 1964
  • Rejestracja: 10 Sty 2011 23:38
  • Miejscowość: Chorzów
  • Pochwały: 40

Maszyna: volvoec210blc


Re: Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez cosmaty » 08 Wrz 2011 20:56

koparko-ladowarka jcb autostrada A1okolice strykowa ma to byc humusowanie:)

cosmaty

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 08 Sie 2011 22:28

Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez korba71 » 08 Wrz 2011 21:24

Awatar użytkownika
korba71
Operator

  • Posty: 1964
  • Rejestracja: 10 Sty 2011 23:38
  • Miejscowość: Chorzów
  • Pochwały: 40

Maszyna: volvoec210blc


Re: Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez owczarekniemiec » 10 Paź 2011 20:21

Witam, proszę o radę. Mam do wykopania wykop 6m głęboki, 5,20 dł, 2,20 szer.. ........ Czy dam rade go wykonać koparko-ładowarką caterpillar 428C (posiadam ramie wysuwane), łyżka 90 cm szerokości ( nie mam pojęcia jaką ma pojemność). Czy Darować sobie bo za głęboko. ? Dzięki za pomoc.
Usługi koparko-ładowarką Cat 428C, Przyłącza kanalizacyjne i wodociągowe, wykonanie drenażu opaskowego hydroizolacje fundamentów montaż przydomowych oczyszczalni ścieków. Wszelkiego rodzaju roboty ziemne. Jastrzębie Zdrój tel. 796-565-717

Awatar użytkownika
owczarekniemiec
Operator

  • Posty: 587
  • Rejestracja: 10 Lis 2010 22:21
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 5

Maszyna: Cat 428C 2000r.


Re: Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez wasabi_ » 12 Paź 2011 17:59

Pojemność naczynia roboczego to podstawa. Dowiedz sie jaka masz lyzke to wtedy cos poradzimy
<blondynka> odpowiedz mi tak lub nie, ok?
<facet> ok
<blondynka> dlaczego mezczyzni zartuja z blondynek?
<facet> tak

Awatar użytkownika
wasabi_

  • Posty: 51
  • Rejestracja: 05 Paź 2011 20:19
  • Miejscowość: Polska południowo wschodnia

Maszyna: JCB 4CX, JCB 8080


Re: Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez siekla1 » 02 Lis 2011 20:26

Owczarekniemiec daj sobie spokój, jak nie chcesz leżeć w wykopie, kop-ład to nie maszyna na takie głębokości, a poj. łyżki 90 to ok.0,3 m3. Tak realnie i w miarę bezpiecznie, oczywiście w zwięzłym gruncie wykopiesz do ok. 4m.

siekla1

  • Posty: 396
  • Rejestracja: 23 Lis 2008 19:23
  • Miejscowość: Bytom
  • Pochwały: 5

Re: Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez JCB mini CX » 15 Lis 2011 19:43

owczarekniemiec napisał(a):Witam, proszę o radę. Mam do wykopania wykop 6m głęboki, 5,20 dł, 2,20 szer.. ........ Czy dam rade go wykonać koparko-ładowarką caterpillar 428C (posiadam ramie wysuwane), łyżka 90 cm szerokości ( nie mam pojęcia jaką ma pojemność). Czy Darować sobie bo za głęboko. ? Dzięki za pomoc.

Bez szalunków ????
Dla Cat 428 C DTR-ki podają głębokość kopania do 6m , czyli chcesz kopać na granicy zasięgu . Zrobić zrobisz, ale się narobisz, a w dodatku bez zabezpieczenia gruntu zawali się już na czterech metrach .
Tyle mogę powiedzieć jako operator bez doświadczenia, rok po kursie z doświadczeniem w pracy tylko na JCB MINI CX i 8014 :mrgreen:
Pewnie mnie teraz "poważne operatory" strasznie obśmieją, ale co tam zawsze kochałem ryzyko dlatego zostałem operatorem :D

JCB mini CX

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 13 Wrz 2010 18:48
  • Miejscowość: Kraków

Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez korba71 » 15 Lis 2011 20:29

Zawiodę cie, :mrgreen: masz racje, tylko grunt powinien być w miare spoisty i coś podłożyć pod stabilizatory, najlepiej płyty drogowe, tylko pytanie po co robic to kopład? czy z oszczednosci czy z checi zysku lepsza była by kołówka, juz nie chodzi o czas tylko to ryzykowna operacja nie warto dla paru groszy :?

Awatar użytkownika
korba71
Operator

  • Posty: 1964
  • Rejestracja: 10 Sty 2011 23:38
  • Miejscowość: Chorzów
  • Pochwały: 40

Maszyna: volvoec210blc


Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez mechanior » 16 Lis 2011 02:43

ja tam się na kopaniu nie znam, ale jestem świadkiem różnych kombinacji
wykopanie 6m pod rurociąg to nawet dla kołówki wyzwanie, mamy taką budowę w Mikołowie i musieliśmy zamontować dodatkowe ponad 2m ramię do CAT M316C (kołówka z podwójnie łamanym ramieniem - teraz ma 3x łamane :faja: )
zakładają kasety szalujące ale tylko od góry, nie wszedł bym do takiego wykopu za żadną kasę, poza tym ponieważ ramię maszyny jest już maksymalnie obciążone to kasety musi wkładać druga kołówka, tym razem ze standardowym ramieniem...
jednym słowem same problemy (nie wspomnę złamanego siłownika)
MECHANIOR 607-848-317 SKLEP 607-848-217 CATERPILLAR
WWW: klinikaMASZYN.pl - FACEBOOK: klinikaMASZYN.pl

Awatar użytkownika
mechanior
Specjalista

  • Posty: 12520
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 21:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 424

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl


Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez Jooras » 16 Lis 2011 10:50

ja się muszę przyznać ale ostatnio na max wysięg właśnie kopałem ale tak jak korba napisał na płycie drogowej, ale lepiej zrobić by było coś takiego kołówką, no chyba że by wjazd do wykopu sobie zrobić ;)

Awatar użytkownika
Jooras
Operator

  • Posty: 1057
  • Rejestracja: 09 Sie 2010 16:53
  • Miejscowość: Lubartów / Lublin
  • Pochwały: 14

Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez pokor » 20 Gru 2011 23:02

Nie mogłem znaleźć w szukajce.

Jak sobie radzicie z zaklejającą się łyżką.
Dziś kopałem w ziemi (łyżka 20cm), która konsystencją przypominała plastelinę i nie było to stopniowe zaklejanie tylko jedno grzebnięcie i łyżka zawalona na równo praktycznie wyciągałem tylko to co było ponad.

pokor

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 08 Cze 2011 00:19

Maszyna: Takeuchi TB-014


Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez korba71 » 20 Gru 2011 23:37

Niestety tak niekiedy bywa, w zimie najgorzej, lubi sie kleic jak ma do czego np. beton w rogach pozostałosci starego urobku, jak łyzka w miare czysta ze widac blache mniej sie klei i łatwiej wytrząsnąć, widziałem na TUBIE gosc miał przyspawane w rogach łyzki grube łancuchy fajnie sie odrywało, ja mam łyzke ponad 1,5 kb i niestety musze wchodzic do niej i napier...ać, cały mechanizm szybkozłacza wraz z zabezpieczeniem zapycha mi sie urobkiem i marznie, co chce odpiąc łyzke musze oczyscic mechanizm zabezpieczenia zeby nie blokował siłownika jest to bardzo wkur...ce.

Awatar użytkownika
korba71
Operator

  • Posty: 1964
  • Rejestracja: 10 Sty 2011 23:38
  • Miejscowość: Chorzów
  • Pochwały: 40

Maszyna: volvoec210blc


Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez marian94 » 21 Gru 2011 00:13

Smarowanie łyżki przepalonym olejem załatwia problem na chwilę
2-3 h
Jeśli pomogłem kliknij "pochwała"

Awatar użytkownika
marian94
Operator

  • Posty: 514
  • Rejestracja: 20 Maj 2010 23:34
  • Miejscowość: Pomorze
  • Pochwały: 14

Re: Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez mechanior » 21 Gru 2011 00:27

marian94 napisał(a):Smarowanie łyżki przepalonym olejem załatwia problem na chwilę
2-3 h

jak cię kierownik budowy dorwie na autostradzie lub na inwestycji w mieście to zabulisz parę tyś na ekologię...
nie wspomnę że poleeeecisz od razu kopać rowy do Afganistanu...
MECHANIOR 607-848-317 SKLEP 607-848-217 CATERPILLAR
WWW: klinikaMASZYN.pl - FACEBOOK: klinikaMASZYN.pl

Awatar użytkownika
mechanior
Specjalista

  • Posty: 12520
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 21:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 424

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl


Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez pokor » 21 Gru 2011 16:43

Robiłem właśnie gościowi wykop od źródła do studni, ale nawet jeśli by to było zwykłe kopanie na budowie to:
Wystarczy kilogram przepracowanego oleju by 5 mln litrów wody stało się niezdatne do picia. Ale w PL mało kto jeszcze na to zwraca uwagę.

pokor

  • Posty: 63
  • Rejestracja: 08 Cze 2011 00:19

Maszyna: Takeuchi TB-014


Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez mechanior » 21 Gru 2011 19:02

zdziwił byś się ilu już "zielonych" biega po budowach, nawet w mieście... a może zwłaszcza w dużych miastach i aglomeracjach
już kilka razy musiałem się tłumaczyć co robię i dlaczego akurat tutaj (mówię o naprawach i przeglądach), raz nawet chcieli mi wrypać mandat za brak absorbera do oleju ale wytłumaczyłem się że nie będę nic rozbierał co mogłoby spowodować wyciek...
MECHANIOR 607-848-317 SKLEP 607-848-217 CATERPILLAR
WWW: klinikaMASZYN.pl - FACEBOOK: klinikaMASZYN.pl

Awatar użytkownika
mechanior
Specjalista

  • Posty: 12520
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 21:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 424

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl


Porady - odpowiedzi na pytanie jak to zrobić?

Postprzez marian94 » 21 Gru 2011 21:10

No wiem że nie wolno ale pomaga :D Myśmy tylko w sumie raz czy dwa smarowali a kierownik sam kazał jak widział że robota nie idzie a to było w szczerym polu nikogo tam nie było a błoto takie że nikt by nie dojechał o własnych siłach :D W mieście to wiadomo że takich rzeczy się nie robi kiedyś do mnie się przywalili że koparkę polewałem wodą bo niby spływa w glebę nawet niewiedziałem skąd się wzieli
Jeśli pomogłem kliknij "pochwała"

Awatar użytkownika
marian94
Operator

  • Posty: 514
  • Rejestracja: 20 Maj 2010 23:34
  • Miejscowość: Pomorze
  • Pochwały: 14

PoprzedniaNastępna Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: puszek_ZGY oraz 3 gości

P.I.W.K.O. zakończone, oficjalny filmik zjazdu :)

× Nie pokazuj więcej