Fastrac + HDS?

O tzw. traktorach URSUS, New Holland, John Deere, MTZ, Zetor, CASE.

Fastrac + HDS?

Postprzez n0vus » 07 Lis 2011 23:48

Witam,

potrzebuję czegoś dla transportu do firmy budowlanej, na zasadzie - raz na jakiś przewiezienia koparki, ładowarki, kontenerów, zbrojenia, ewentualnie jakiś wywóz ziemi. Zastanawiałem się długo nad ciężarówką , ale doszedłem do wniosku, że do moich potrzeb Fastrac dopasowałby się idealnie pod pewnymi warunkami (zaraz wyjaśnię o co dokładnie chodzi). Samochód ciężarowy - oczywiście w moim przypadku - więcej czasu by rdzewiał niż jeździł, dlatego nadal wolę dać komuś zarobić niż samemu utrzymywać sprzęt i kierowcę. Inaczej się przedstawia sprawa z Fastrac'iem który nie wymaga tacho, powiedzmy też, że na tą chwilę nie wymaga jednoznacznie viatollu, a dodatkowo wystarcza na niego kategoria T albo B+E, C+E D+E. Same plusy, jednak dla mnie idealną sytuacją byłaby możliwość wykorzystania tego sprzętu także w jakiś inny sposób nie związany z transportem. Raz na jakiś czas spotykam w necie Fastraca z zamontowanym HDS-em za kabiną dla mnie byłoby to świetne rozwiązanie bo pomijając fakt, że sam bym mógł rozładowywać ładunek to jeszcze w miarę potrzeby wykorzystać jako mały dźwig na budowie (podać zbrojenie do wykopu, paletę bloczków na pierwsze piętro itp. itd.). Czasem na prawdę nie dużo na budowie trzeba aby sobie w znaczący sposób ułatwić pracę :)
Tutaj w końcu moje pytanie:
- przerabiał już ktoś ten temat - dlaczego tak niepopularne są fatsraci z HDS ?
- fastrac w ogóle ma w dokumentacji technicznej możliwość zamontowania tego typu osprzętu czy to raczej takie "wynalazki" są i pomimo odbioru UDT nie można się tym poruszać po drogach publicznych tylko po leśnych/polnych ?
- tak może troszkę z innej beczki - jak wygląda sytuacja z montażem TURa na Fatsrac'ku ?

Zdaję sobie sprawę, że troszkę egzotyczne są moje pytanie, ale będę wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź, podpowiedź czy pokierowanie do kogoś kto mógłby mi dać konkretne info. Z góry dzięki :)

n0vus

  • Posty: 11
  • Rejestracja: 07 Lis 2011 22:51

Reklama

Fastrac + HDS ?

Postprzez dawidg2 » 08 Lis 2011 00:42

Można, ma tam ładownosci ponad 3 tony na tej swojej ramie. Tura też idzie zamontować. Widziałem kiedyś takiego z Turem. Powiem Ci że sam wciąż myślę o Fastracu i transporcie drewna ale bardziej HDS na przyczepie. No albo transport kruszywa/ zwózka gruzu, kamieni. Trochę się wkurzam jak widze jak jeżdżą po okolicy ciągniki z burakami, a coraz wiecej ich więc musi się opłacić

Na Agroshow Interhandler pokazywał Fastraca z żurawiem montowanym z tyłu, gdzieś w polsce on już pracuje. Mozesz ich poprosić o namiary pewnie powiedzą

dawidg2
Operator

  • Posty: 2843
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 21:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 36

Maszyna: JCB 531-70, Schaeff SKL851B


Fastrac + HDS ?

Postprzez serwisant » 08 Lis 2011 19:29

Witam
Proponuję zerknąć tutaj:
http://interhandler.pl/plik,225,jcb-fas ... ie-ppt.ppt

Albo tutaj:

http://interhandler.pl/plik,226,jcb-fas ... ne-ppt.ppt

Namawiam tez do kontaktu z przedstawicielem handlowym odpowiednim do rejonu polski , który zamieszkujesz
http://interhandler.pl/47,oddzialy.html

Przy tak wielu opcjach wyposażenia i konfiguracji on tez musi sie przygotować do rozmowy.
Miłego oglądania
JS-MINI-LOADALL-KOP-ŁADOWARKA....JCB
elektronika hydraulika
Podanie nr ser. maszyny znacznie ułatwia...


Pozdrawiam

serwisant

  • Posty: 319
  • Rejestracja: 05 Sty 2008 17:02
  • Miejscowość: PL
  • Pochwały: 2

Maszyna: JCB


Fastrac + HDS ?

Postprzez Dj_Francuz » 08 Lis 2011 21:50

po 1 Tur na fastraca to żaden problem mówisz firmie w której zamawiasz ładowacz na jaki ciągnik ba być przeznaczony i ty płacisz ty wymagasz :wink: fastrac z turem czy hdesm to nie żadne zdziwienie w niemczech w służbach komunalnych to normalka
http://www.emplex.pl/
zapewne zainteresuje Cię taki ładowacz ;) bo wszechstronność ciągnika wzrasta poczytaj o nim dokładnie i zobacz filmy na yt jak to pracuje; )
co do HDS
w wypadku fastraca można je podzielić na 3 kategorie
- komunalne na których przeważnie montowane sa jakieś kosiarki do poboczy rowów itd
- typowo leśne do załadunku drzewa
- oraz budowlane
jak coś to pisz chętnie odpowiem :wink:
Jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA!

http://xat.com/Kopaczka Zapraszam na forumowy chat

Awatar użytkownika
Dj_Francuz
Moderator

  • Posty: 2008
  • Rejestracja: 06 Sie 2010 11:12
  • Miejscowość: Sochaczew
  • Pochwały: 26

Re: Fastrac + HDS ?

Postprzez n0vus » 15 Lis 2011 16:58

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Już wiem troszkę więcej. Niedługo będę miał trochę czasu to podzwonię na namiary które mi daliście i rozeznam bardziej temat. Dam znać co ustaliłem :) Gdyby komuś coś jeszcze przyszło do głowy to piszcie śmiało - każda pomoc mile widziana :D

n0vus

  • Posty: 11
  • Rejestracja: 07 Lis 2011 22:51

Fastrac + HDS ?

Postprzez dawidg2 » 15 Lis 2011 21:36

serwisant, a powiedz mi jak awarie w Fastrac'ach? masz styczność naprawiać je?

dawidg2
Operator

  • Posty: 2843
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 21:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 36

Maszyna: JCB 531-70, Schaeff SKL851B


Fastrac + HDS?

Postprzez serwisant » 17 Lis 2011 20:04

witam
Jeżeli chodzi o naprawy to nie ma zbyt wielu zgłoszeń, ale i populacja tych maszyn nie jest zbyt wielka.
Usterki jakie sie sptyka to problemy z biegami- sterowanie biegami.
Układ jezdny -drązki końcówki itp na naszych drogach dostaja popalić.
Silniki jak wszędzie .Jeżeli chodzi o nowe maszyny to z tych które obsługuje do 3000 mtg w zasadzie nic sie nie dzieje.
Musze jednak powiedziec że części nie są tanie :-(, ale wziąść trzeba pod uwagę że jest to specyficzna maszyna.-, chyba jedyna w swoim rodzaju.
JS-MINI-LOADALL-KOP-ŁADOWARKA....JCB
elektronika hydraulika
Podanie nr ser. maszyny znacznie ułatwia...


Pozdrawiam

serwisant

  • Posty: 319
  • Rejestracja: 05 Sty 2008 17:02
  • Miejscowość: PL
  • Pochwały: 2

Maszyna: JCB


Fastrac + HDS?

Postprzez dawidg2 » 17 Lis 2011 20:52

A to widzę tak jak wszędzie. Koszty pewnie porównywalne z serwisowaniem ciężarówek. Dzięki za odpowiedź. Ja jakbym kupował to tak pewnie jakąś używkę. Bo nowy to hmm troszkę niestety kosztuje.

dawidg2
Operator

  • Posty: 2843
  • Rejestracja: 14 Kwi 2008 21:47
  • Miejscowość: Krzemieniewo
  • Pochwały: 36

Maszyna: JCB 531-70, Schaeff SKL851B


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

P.I.W.K.O.

× Nie pokazuj więcej