Dodatkowe rozdzielacze elektryczne.

Dodatkowe rozdzielacze elektryczne.

Postprzez Exodus » 30 Sie 2014 18:14

Z uwagi na to,że nie posiadałem na wieży dodatkowego wyjścia hydraulicznego,postanowiłem,że złączę trójnikiem gniazdo zasilające wysuw ramienia. Oczywiście wyprowadziłem dojście i odpływ. Na końcu linii założyłem dwa gniazda jak zwykle się robi.
Image
Wyżej fotografia trójnika na wieży.
Image
Zakończenie dwoma gniazdami.
I do teraz jest wszystko ok,a przynajmniej tak mi się wydaje.
No więc z tego co wcześniej słyszałem takie coś wystarczy ponieważ do nowych wyjść hydraulicznych na ramieniu podłącza się skrzynkę z dzielnikami elektrycznymi. Mam takie trzy. Złączyłem je w całość wkładając w środek oringi a całość skręciłem szpilkami ... jest dobrze bo nie ma nawet wycieków...
Dzielniki wyglądają tak.
Image
Jeden port zasilający z prawej strony,a drugi z lewej jakoby ( chociaż nie wiadomo,bo nie mogę znaleźć schematu ) na odpływ.
Do tego czasu posiadając taki dzielnik na turze w ciągniku podłączając trzecią sekcję np krokodyl,mogłem sobie go używać zamykać otwierać poprzez naciśnięcie samego guzika sterującego elektrozaworem na dżoju w kabinie sterując w prawo lub w lewo. Wciskając guzik po prostu przełączało sekcję i wszystko śmigało.

Tutaj wydawało się,że powinno być tak,że jeśli wcisnę guzik na manetce sterowania i pchnę dźwignię,to albo złoży siłownik,albo go rozłoży w zależności w którą stronę skieruję dżojstik,ale bez ruchu wysuwu ramienia,dopiero kiedy puszczę guzik,to ramie powinno pracować jak w układ w turze w ciągniku.

Image
Niestety przy połączeniu węży jakie można zauważyć na zdjęciu tzn prawo dojście oleju,lewo zlew,to w ogóle głowica nie reaguje na ruchy manetką ,tylko ramię pracuje jak zawsze.
Dopiero jeśli podłączę dwa węże z prawej strony( Gniazda P1 i P2 ), od góry dopływ od dołu zlot to obserwuję.

Ruch ramienia,przy jednoczesnej możliwości użycia każdej sekcji na rozdzielaczach. Ale ramię także pracuje.
Stawiam ramię na ziemi,głowica się zapiera i dopiero wtedy delikatnie mogę użyć każdej funkcji,co jest KOSMICZNIE nie praktyczne,bo w każdej chwili,ramię może się poruszyć.


Moje pytanie brzmi.
Raz.
Co może być nie tak ?
Dwa.
Dlaczego podłączając dwa węże na dopływ z prawej gdzie widnieje jasne oznaczenie P1 i gniazdo niżej P2 czyli zasilanie podłączone oba dają efekt,że sekcje zaczynają pracować ?

Czy macie jakieś rady ?
Dziękuję za pomoc.

Exodus
Fizol

  • Posty: 21
  • Rejestracja: 26 Gru 2013 17:33

Maszyna: Komatsu

Firma: Plantacja choinek szkółka drzewek JODŁA


Reklama

TRAXTAD Traxtad

Re: Dodatkowe rozdzielacze elektryczne.

Postprzez Exodus » 01 Wrz 2014 14:50

Doszedłem do tego co jest nie tak.
Trójnik na wieży nie może być tak podpięty.
Po pierwsze należy odłączyć dojście do siłownika i powrót,a pozostawić tylko nowe wyjścia na ramieniu.
Podłączyć pod to wyjście na ramieniu rozdzielacze jak wcześniej,ale już bez podpiętego siłownika na trójniku,a później,z drugiego końca rozdzielaczy na wyjścia C,D można podłączyć siłownik.
Wszystkim będzie zarządzał rozdzielacz elektryczny.
Czyli Jeśli wciśniemy przycisk i pchniemy dźwignię,to rozdzielacz przekieruje olej na głowicę i daną funkcję. Natomiast sam ruch dźwigni spowoduje ruch ramienia.

To tyle.
Pozdrawiam.

Exodus
Fizol

  • Posty: 21
  • Rejestracja: 26 Gru 2013 17:33

Maszyna: Komatsu

Firma: Plantacja choinek szkółka drzewek JODŁA


Re: Dodatkowe rozdzielacze elektryczne.

Postprzez dawidk » 01 Wrz 2014 17:00

musisz zamontować jeszcze jeden elektrozawór, zamykający dopływ oleju do siłownika ramienia., działający w momencie uruchomienia któregoś dzielnika. Lub jeszcze jeden dzielnik i podłączyć do niego siłownik ramienia :) Si ?? Inaczej olej popłynie tam gdzie mu lżej lub tu i tu :-)

dawidk
Fachoperator

  • Posty: 1079
  • Rejestracja: 14 Sie 2010 11:30
  • Miejscowość: Bukówiec Górny
  • Pochwały: 37

Maszyna: Kubota kx 36-2, JCB 2CX, Bobcat E14

Firma: "Zielony Zakątek"


Dodatkowe rozdzielacze elektryczne.

Postprzez mechanior » 05 Wrz 2014 15:46

Zasilanie doprowadza się do rozdzielacza a nie bocznikuje pracę siłownika trójnikiem.
Przeanalizuj budowę układu głównego maszyny:
POMPA - ROZDZIELACZ - ODBIORNIK
a ty połączyłeś elektrozawory OBOK siłownika zamiast PRZED nim.
Trójnik nie rozdziela tylko łączy, aby dzielić strumień potrzebny jest ZAWÓR.

Jaki rodzaj zaworu zastosowałeś? Zamykający przepływ czy bocznikujący na zbiornik (schemat z korpusu).
W ciągniku ciśnienie występuje cały czas na porcie P, w maszynie z pompą tłoczkową tylko pod obciążeniem, jeśli chcesz rozdwoić funkcje to olej płynie tylko wtedy gdy ją uruchomisz, jest z 5-6 głównych rodzajów elektrozaworów, zastosowanie nieprawidłowego uniemożliwi prawidłową prace systemu.
MECHANIOR - 607848317
CATERPILLAR
SKLEP - 607848217


Image

Awatar użytkownika
mechanior
Fachoperator

  • Posty: 16562
  • Rejestracja: 15 Gru 2008 19:41
  • Miejscowość: Śląsk
  • Pochwały: 644

Maszyna: Caterpillar

Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT


Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

tytul

tekst alternatywny × Nie pokazuj więcej