Forum maszyny budowlane - kopaczka.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
motogodziny
Autor Wiadomość
lidka2306 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 11:02 pm   motogodziny

Powiedzcie , czy 2600 motogodz. minikoparki bobcat z 2005 r . to dużo ,czy mało ? Czym mam się kierować przy zakupie ?

safol 

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 12:32 am   

Według mnie w minikoparce przebieg motogodzin trzeba liczyć razy x2 niż w normalnej koparce.

Pozdrawiam

lukasz1985a 

Maszyna: 3cx
Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 5:12 pm   

ja z tego roku jak kupilem bobcata to mial 3500

Dj_Francuz 

Wysłany: Pią Sie 06, 2010 5:47 pm   

patrz na luzy na łyżce stopien zużcia gasienic i takie tam 2500 mth to nie tak dużo a za ile wyczaiłeś tego bobcatA?

polegllass 

Maszyna: CAT 3CX, JCB 160, JCB 540
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 9:52 am   

Cytat:
Według mnie w minikoparce przebieg motogodzin trzeba liczyć razy x2 niż w normalnej koparce.

Kolego Safol skąd taki wniosek?

safol 

Wysłany: Nie Sie 08, 2010 11:48 am   

polegllass napisał/a:
Cytat:

Kolego Safol skąd taki wniosek?

Chodziło mi tutaj o zużycie, że taka minikoparka wytrzyma mniej niż normalna duża koparka,
ale mogę się mylić, jeśli tak to proszę mnie poprawić.

polegllass 

Wysłany: Nie Sie 08, 2010 11:05 pm   

Osobiście się z tym nie zgadzam, zależy jak kto pracuje. Motogodzina motogodzinie nie równa. Jak będziesz robił na pełnym gwizdku to i pomnożysz razy 4. Polecam przeczytać to:
http://www.liczniki-motog...id=43&Itemid=11

To tak jakby gadać kto ile przejechal samochodem w ciągu godziny bez licznika kilometrów. Jednemu sie wydaje że jechał szybciej więc trasę trzeba pomnożyć razy dwa a inny jeszcze szybciej i powie, że razy 8. Ale każdy wie, że szybciej się zużyje to co więcej przejechało, czyi musi wiedziec ile przejechał. Jeśli kto jeździł 200km/h (przejechał 2000 km) przez 10 h to jemu się zużyło autko bardziej niż temu co jechał 50km/h (przejechał 500km)....czy się mylę? Jeśli ryjesz maszynę, czy to minikorparka czy koparka to zajedziesz ją i w 500MTH. Jeśli zaniedbujesz przeglądy i nie robisz na bierząco napraw, to możesz szukać nowej maszyny, bo długo na niej nie popracujesz.
Panowie dysponujemy takimi drogimi maszynami a rozmawiamy jakby chodziło o zabawki z piaskownicy. Ja nie określam stanu maszyny po godzinach przepracowanych, tylko motogodzinach. Nic nie mnoże nic nie dzielę, mam liczniki i one są od tego. Motogodzina dla danej koparki odzwierceidla w jaki sposób ona pracowała, a jeśli kolego masz czasomierz pseudo licznik motogodzin to możesz sobie stać codziennie przy maszynie i robić wykresiki, mnożyć dzielić i może się wbijesz w odpowiedni czas na przegląd.

lukaszzbro 

Maszyna: CAT OSTRÓWEK KUBOTA KX41-3V

Wysłany: Nie Sie 08, 2010 11:38 pm   

Mini się szybciej zużywa, większe obroty, szybsza praca ramion porównując do dużej.

polegllass napisał/a:
Ja nie określam stanu maszyny po godzinach przepracowanych, tylko motogodzinach. Nic nie mnoże nic nie dzielę, mam liczniki i one są od tego. Motogodzina dla danej koparki odzwierceidla w jaki sposób ona pracowała

Tylko większość maszyn nie mierzy mtg zależnej od obrotów silnika tylko czas od odpalenia do zgaszenia. Więc stany liczników nie są sobie równe temu ile przepracowały maszyny.
Licznik mtg zależnych od obrotów silnika jest najbardziej prawdziwym odzwierciedleniem pracy maszyny.

Darek1970 

Maszyna: JCB 801.4
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 9:53 am   

polegllass napisał/a:
Motogodzina dla danej koparki odzwierceidla w jaki sposób ona pracowała

Tylko, że w prawie wszystkich mini licznik mierzy czas od odpalenia do zgaszenia maszyny i tylko tyle.
Dyskusja czysto teoretyczna, przyjeło sie dla mini mnozyc czas x 2, zeby zuzycie porównać do dużej koparki.

Jak dla mnie mnożnik ten oddaje z grubsza stopień zuzycia - wystarczy postawic mini i dużą koparke obok siebie z ta samą ilościa godzin na liczniku - od razu będzie widać, o co chodzi.
Kosmetyki wyszczuplające
Kosmetyki gabinetowe

polegllass 

Wysłany: Pon Sie 09, 2010 10:13 am   

Dyskusja nie jest czysto teoretyczna. Ja do wszytskich maszyn założyłem liczniki MTG, które oprócz mierzonych mtg w zależności od obrotów, mierzą wiele innych rzeczy.
Gdyby każdy założył taki licznik, nie byłoby problemu ani przy sprzedaży, kupnie, naprawach czy pomiarze wielkości spalania. Ja robie teraz przeglądy dokładnie i o wiele mniej mam awarii. Szybko maszyn swoich nie sprzedam bo o nie dbam i są na prawdę w dobrym stanie. Oszczędności na paliwie pcham w utzrymanie maszyn, jak coś zaczyna wyciekać to od razu to naprawiam, a nie czekam jak rozwali coś dalej.