NEWS: WSZYSTKO W PORZĄDKU! .
Forum przeszło aktualizację skryptu tzw. silnika. Można normalnie przeglądać, zakładać wątki i pisać odpowiedzi.
Zapraszam do wątku AKTUALIZACJA po więcej informacji i do dyskusji co ułatwi dopracowanie forum pod nas Wszystkich!
Forum przeszło aktualizację skryptu tzw. silnika. Można normalnie przeglądać, zakładać wątki i pisać odpowiedzi.
Zapraszam do wątku AKTUALIZACJA po więcej informacji i do dyskusji co ułatwi dopracowanie forum pod nas Wszystkich!
4CX '14 Przy dohamowaniu gaśnie
- budremex
- Firma: BUDREMEX
- Ulubiona maszyna: JCB 535-140, JCB 4CXeco
- Zainteresowania: kopaczki, muzyka, książka :)
- Kontakt:
4CX '14 Przy dohamowaniu gaśnie
Marka i model maszyny: JCB 4CX
Rok produkcji: 2014
Numer seryjny: JCB4CX4WL02265700
Dzień dobry,
Mam taki problem ze swoim 4CX, mianowicie podczas jazdy po asfalcie wszystko działa ok. Maszyna włącza torquelock i pędzie przed siebie do przodu, problem jest niestety przy wytracaniu prędkości i dohamowywaniu. Gdy przed zakrętem zdejmuje nogę z gazu maszyna zwalnia bez problemu, natomiast jeśli zaczynam hamować przy końcówce przed zakrętem odczuwalne są wibracje i maszyna potrafi zgasnąć. Jeżeli wytracę prędkość bez gwałtownego hamowania i przed zakrętem lub zatrzymaniem koparki włącze wysprzęglenie znajdujące się na drążku łyżki skrzynia wysprzęgli z biegu i mogę zahamować bez problemu. Natomiast jeśli jest na biegu odczuwalna jest wibracja i potrafi zdusić silnik. Czy ktoś miał kiedyś podobny problem w koparce? Pozdrawiam i dzięki za odp wskazującą przyczynę.
Rok produkcji: 2014
Numer seryjny: JCB4CX4WL02265700
Dzień dobry,
Mam taki problem ze swoim 4CX, mianowicie podczas jazdy po asfalcie wszystko działa ok. Maszyna włącza torquelock i pędzie przed siebie do przodu, problem jest niestety przy wytracaniu prędkości i dohamowywaniu. Gdy przed zakrętem zdejmuje nogę z gazu maszyna zwalnia bez problemu, natomiast jeśli zaczynam hamować przy końcówce przed zakrętem odczuwalne są wibracje i maszyna potrafi zgasnąć. Jeżeli wytracę prędkość bez gwałtownego hamowania i przed zakrętem lub zatrzymaniem koparki włącze wysprzęglenie znajdujące się na drążku łyżki skrzynia wysprzęgli z biegu i mogę zahamować bez problemu. Natomiast jeśli jest na biegu odczuwalna jest wibracja i potrafi zdusić silnik. Czy ktoś miał kiedyś podobny problem w koparce? Pozdrawiam i dzięki za odp wskazującą przyczynę.
-
- Firma: Krzak
- Ulubiona maszyna: Nic nie mam
Re: Przy dohamowywaniu koparka 4CX gaśnie ???
Zacina się elektrozawór od loockup albo cewka się przegrzewa i wtedy się zacina
- budremex
- Kontakt:
Re: 4CX '14 Przy dohamowaniu gaśnie
Czy możesz mi wskazać gdzie szukać tej cewki, bądź elektrozaworu? Poradzę sobie z tym sam czy lepiej wzywać serwisanta :( ? Miałeś już podobny przypadek. Dodam tylko że maszyna pracuje na budowie nic się nie dzieje. Problemy są podczas szybkiej jazdy ulicami i tylko przy używaniu hamulca tj. na samej końcówce przed zatrzymaniem maszyny potrafi ją zgasić chyba że odpuszczę bo mam wolne, dodaję gazu i jadę dalej...
Blokada zmiennika ci się nie wyłącza, przy załączonej blokadzie silnik i skrzynia spięte są 1:1, to tak jakbyś auto w manualu wyhamował na najwyższym biegu do 10km/h bez użycia sprzęgła, też silnik zdusisz. Na budowie tego nie zauważysz bo masz za małą prędkość żeby załączyć blokadę.
Serwis Maszyn Budowlanych
tel. 788 685 633
tel. 788 685 633
-
Cewka na górze skrzyni. Wyczyść elektrozawór jak nie pomoże wymień sama cewkę. Przegrzewa się.
- budremex
- Kontakt:
Dzięki Doktor JCB za informację, możesz mi jeszcze napisać jaki jest dostęp do tego elektorzaworu tj. jak najłatwiej się do niego dostać? Mam od dołu próbować czy od góry coś trzeba rozkręcać? Chodzi o ten niebieski elektrozawór na skrzyni? Wykręcić mam tam tą cewkę?
-
To jest skrzynia manualna. Nie spotkalem opcji lock w manualnej. Natomiast w PowerShift jest przykręcona na samej górze skrzyni blok zaworowy z cewka okrągłą. Blok zaworowy z nią jest dokręcony do obudowy skrzyni bliżej przodu skrzyni tam gdzie te króćce widać na zdjęciu. Jeśli masz ten problem w skrzyni manualnej to obawiam się że masz zmiennik do wymiany.
- budremex
- Kontakt:
Ok już wiem, mam skrzynię powershift 4 biegową z tercklockeim. A do tej cewki dostanę się z dołu czy trzeba coś więcej rozkręcać?
-
Od góry. I dobrze jest kabinę z jednej strony unieść.
- budremex
- Kontakt:
Dzień dobry.
Po prawie roku powracam do tematu. Maszyna pracowała głownie na placu i o problemie przygasania podczas hamowania zapomniałem. Ostatnio podczas jazdy ponownie kilkukrotnie maszyna zgasła na dochamowaniu.
Opiszę sytuację ponownie, żeby nie mieć wątpliwości co może być ewentualną przyczyną usterki. Mianowicie podczas pracy na1, 2, 3 biegu na placu roboczym działa koparka bez zarzutu. Problem zaczyna się podczas jazdy po drogach utwardzonych. Gdy koparka jedzie na terqlocku podczas dohamowania np przed skrzyżowaniem potrafi zgasnąć. Wcześniej jednak wyłącza się terqlock tzn. maszyna zrzuca go i wyhamowuje jednak gdy dojeżdżam do stopu nagle odczuwalne są "wstrząsy spod kabiny lub silnika" i maszyna jest zaduszana. Gaśnie i muszę odpalić ją ponownie. Zdarzyła mi się również sytuacja że na 4 biegu gdy chciałem ruszyć po takim zgaśnięciu maszyna ruszyła i ponownie została zduszona (zgasła). Taka sama sytuacja podczas wykonywania skrętu. Tj gdy się zbliżam do miejsca w którym mam wykonać skręt w lewo lub prawo i dohamowuję maszyna podczas wchodzenia w zakręt także potrafi zgasnąć. Zauważyłem, że mocno poci się chłodnica oleju hydraulicznego. Po umyciu jej widać że problemem są złączki przewodów które wchodzą do chłodnicy od dołu. Moje pytanie jest takie.
Czy jest taka możliwość że maszyna gaśnie przez to że widzi złe ciśnienie w hydraulice tj. jakiś czujnik widzi że jest za małe ciśnienie czy gubi je i dlatego gaśnie. Czy to jest wina jednak jakiegoś elektrozaworu, który się np. nie zamyka i daje wyższe ciśnienie na chłodnicę powodując że występuje tam wyciek. Dodam że nie leje jakoś super mocno tylko sie mocno poci. po kilku dniach pracy chłodnica cała brudna i trzeba myć. Czy zakup nowych złączy czy dołożenie obejm powinno załatwić sprawę czy jednak ciśnienie w chłodnice powinno być na tyle niskie że nie powinno nastręczać takich problemów.
Dorzuciłem zdjęcia. Od czego pierwszego byście ruszyli temat? Elektrozawór czy złączki na chłodnicy?
Po prawie roku powracam do tematu. Maszyna pracowała głownie na placu i o problemie przygasania podczas hamowania zapomniałem. Ostatnio podczas jazdy ponownie kilkukrotnie maszyna zgasła na dochamowaniu.
Opiszę sytuację ponownie, żeby nie mieć wątpliwości co może być ewentualną przyczyną usterki. Mianowicie podczas pracy na1, 2, 3 biegu na placu roboczym działa koparka bez zarzutu. Problem zaczyna się podczas jazdy po drogach utwardzonych. Gdy koparka jedzie na terqlocku podczas dohamowania np przed skrzyżowaniem potrafi zgasnąć. Wcześniej jednak wyłącza się terqlock tzn. maszyna zrzuca go i wyhamowuje jednak gdy dojeżdżam do stopu nagle odczuwalne są "wstrząsy spod kabiny lub silnika" i maszyna jest zaduszana. Gaśnie i muszę odpalić ją ponownie. Zdarzyła mi się również sytuacja że na 4 biegu gdy chciałem ruszyć po takim zgaśnięciu maszyna ruszyła i ponownie została zduszona (zgasła). Taka sama sytuacja podczas wykonywania skrętu. Tj gdy się zbliżam do miejsca w którym mam wykonać skręt w lewo lub prawo i dohamowuję maszyna podczas wchodzenia w zakręt także potrafi zgasnąć. Zauważyłem, że mocno poci się chłodnica oleju hydraulicznego. Po umyciu jej widać że problemem są złączki przewodów które wchodzą do chłodnicy od dołu. Moje pytanie jest takie.
Czy jest taka możliwość że maszyna gaśnie przez to że widzi złe ciśnienie w hydraulice tj. jakiś czujnik widzi że jest za małe ciśnienie czy gubi je i dlatego gaśnie. Czy to jest wina jednak jakiegoś elektrozaworu, który się np. nie zamyka i daje wyższe ciśnienie na chłodnicę powodując że występuje tam wyciek. Dodam że nie leje jakoś super mocno tylko sie mocno poci. po kilku dniach pracy chłodnica cała brudna i trzeba myć. Czy zakup nowych złączy czy dołożenie obejm powinno załatwić sprawę czy jednak ciśnienie w chłodnice powinno być na tyle niskie że nie powinno nastręczać takich problemów.
Dorzuciłem zdjęcia. Od czego pierwszego byście ruszyli temat? Elektrozawór czy złączki na chłodnicy?
-
Wymień zawór od tourqe loka
- budremex
- Kontakt:
Możesz mi zaznaczyć gdzie on się znajduje albo chociaż napisać? Trudny do niego dostęp? To te elektrozawory których wrzuciłem zdjęcie?
- budremex
- Kontakt:
Mam jeszcze takie zdjęcie skrzyni jcb ściągnięte z internetu. Czy możesz na paintcie oznaczyć mi zawór który należy zdemontować i odesłać mi tą fotografię. Czy tak jak pisałeś wcześniej konieczne jest podniesienie kabiny?
-
Na samej górze ta kostka. z tą wielką cewką w serwisie chyba mają tylko komplet ale poszukaj bo jest dostępny sam elektrozawór z cewką
- budremex
- Kontakt:
Jeszcze żeby być 100% pewnym że to jest ten element o którym myślę. To jest ten elektrozawór zaznaczony na zdjęciu czerwoną obwódką? Czy do jego wyciągnięcia konieczne jest uniesienie kabiny czy jest jakaś rewizja w kabinie aby się od góry przez nią do niego dobrać?
-
Dziurka w kabinie w podłodze po prawej. Przechył kabinę z lewej na prawo. Cienkie sprytne ręce i da się. Najgorzej odkręcić wąż bo luzuje się z nyplem i trzeba pokombinować żeby to rozkątrowac. Chyba że kupisz sam elektrozawór to wtedy sam elektrozawór zmień
- budremex
- Kontakt:
Wziąłem się niedawno za ta naprawę. Moje pytanie takie czy żeby unieść kabinę muszę rozczepić układ kierowniczy i pedałów hamowania? Dużo z tym roboty? Jak to najlepiej zrobić? Co z kanałami od wentylacji? podczas podnoszenia nie ulegną uszkodzeniu?
-
Ty masz ją przechylić. Odkrec śruby i unoś. Tyle żeby ci ręce weszły i żebyś sięgną.
- budremex
- Kontakt:
Ok ale do przechylenia kabiny nie muszę grzebać przy układzie kierowniczym i hamulcowym? Tak samo okablowania nie muszę nigdzie rozłączać?
-
Nie. Tylko zrób to z głową. Ja trzeba unieść aby dostęp uzyskać nie przechylić na bok. Jak uniesiesz ok 20 cm powinno starczyć