Gehl sl6620 słaba jazda, brak skrętu
-
- Firma: prywatnie
- Ulubiona maszyna: Gehl SL6620
Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na forum.
Mam opisany w temacie problem z ładowarką (skid steer) Gehl 6620. Na wolnych obrotach silnika ładowarka praktycznie nie porusza się do przodu i do tyłu. Po zwiększeniu obrotów sytuacja nieco się poprawia. Prawie nie ma możliwości skręcania. Następuje tylko krótkie pociągnięcie w zadanym kierunku i maszyna zatrzymuje się. Przy jeździe na wprost na wyższych obrotach i lekkim wychyleniu dźwigni kierunku można jechać lekko po łuku.
Co zrobiłem do tej pory:
- wymiana oleju i filtrów
- wymiana manszet w siłownikach "boost control" (nr 13 na rysunku) (olej wyciekał z siłowników i ze znajdujących się w tej samej obudowie na górze rozdzielaczy, nie wymieniłem uszczelnienia tłoczków w siłownikach gdyż były niedostępne)
- sprawdzenie hydromotorów poprzez odkręcenie węży przelewów (z obu w zależności od obrotów kapie bądź lekko cieknie olej, z lewego hydromotoru lekko spieniony/zmieszany z powietrzem)
- maszyna bez obciążenia (postawiona na kołkach z kołami w powietrzu) wykonuje wszystkie funkcje jazdy (przód,tył. skręt, "pivot")
Czy ktoś z Was ma pomysł gdzie dalej szukać awarii? Czy możecie wskazać mi na rysunku jak rozwiązany jest system zasilania pomp jazdy? W którym miejscu znajduje się pompa "charge"?
Mam opisany w temacie problem z ładowarką (skid steer) Gehl 6620. Na wolnych obrotach silnika ładowarka praktycznie nie porusza się do przodu i do tyłu. Po zwiększeniu obrotów sytuacja nieco się poprawia. Prawie nie ma możliwości skręcania. Następuje tylko krótkie pociągnięcie w zadanym kierunku i maszyna zatrzymuje się. Przy jeździe na wprost na wyższych obrotach i lekkim wychyleniu dźwigni kierunku można jechać lekko po łuku.
Co zrobiłem do tej pory:
- wymiana oleju i filtrów
- wymiana manszet w siłownikach "boost control" (nr 13 na rysunku) (olej wyciekał z siłowników i ze znajdujących się w tej samej obudowie na górze rozdzielaczy, nie wymieniłem uszczelnienia tłoczków w siłownikach gdyż były niedostępne)
- sprawdzenie hydromotorów poprzez odkręcenie węży przelewów (z obu w zależności od obrotów kapie bądź lekko cieknie olej, z lewego hydromotoru lekko spieniony/zmieszany z powietrzem)
- maszyna bez obciążenia (postawiona na kołkach z kołami w powietrzu) wykonuje wszystkie funkcje jazdy (przód,tył. skręt, "pivot")
Czy ktoś z Was ma pomysł gdzie dalej szukać awarii? Czy możecie wskazać mi na rysunku jak rozwiązany jest system zasilania pomp jazdy? W którym miejscu znajduje się pompa "charge"?
-
- Firma: Naprawa maszyn Wadowice
- Ulubiona maszyna: brak
Najczęściej spotykam się, że uszkodzona jest płytka sterująca przepływ w pompach głównych jeśli takie są objawy. Pompa charge jest zaraz za mocowaniem pompy, jest można powiedzieć zintegrowana z pompą. Na silniku jazdy powinna być zaślepka pomiarowa do wkręcenia króćca i pomiaru ciśnienia, od tego trzeba zacząć.
Naprawa maszyn rolniczych i budowlanych- Wadowice, tel. 787 828 090
-
Re: Gehl sl6620 słaba jazda, brak skrętu
Dzięki za podpowiedź. Czy zaślepka, o której mówisz to śruba na górze silnika (na rysunku który załączyłem widać ją pomiędzy cyframi 3 a 5 w prawym dolnym rogu)?
Możesz powiedzieć coś dokładniej o położeniu pompy charge lub wskazać to miejsce na rysunku? Gdzie znajduje się zasilenie jej olejem?
Możesz powiedzieć coś dokładniej o położeniu pompy charge lub wskazać to miejsce na rysunku? Gdzie znajduje się zasilenie jej olejem?
-
Zrób zdjęcie tego silnika. Pompa charge jest zaraz za kołnierzem mocującym pompę. Tak to wygląda w bobcatach. Nie mam lepszych zdjęć.
-
Śruba o którą pytałem jest po lewej stronie. Naprzeciwko króćca z którego odkręcony jest wąż przelewu.
Wydaje mi się (choć oczywiście nie jestem pewny) że tutaj pompa charge nie jest rozwiązana jak w bobcacie.
Węże idące do hydromotorów wychodzą z elementu, który jest pomiędzy pompami jazdy. Z tego samego elementu wychodzą (z góry i z dołu) dwa cieńsze węże (zasilanie i powrót?)
Wydaje mi się (choć oczywiście nie jestem pewny) że tutaj pompa charge nie jest rozwiązana jak w bobcacie.
Węże idące do hydromotorów wychodzą z elementu, który jest pomiędzy pompami jazdy. Z tego samego elementu wychodzą (z góry i z dołu) dwa cieńsze węże (zasilanie i powrót?)
-
Masz tabliczki pomp i silników?
-
Tabliczek jeszcze nie znalazłem. Maszyna cały czas jest zmontowana. Zabiorę się za wyczyszczenie i dam znać co udało mi się znaleźć.
-
- Ulubiona maszyna: Bobcaty......:)
pompy i tak diagnozuje tylko pomiar cisnienia.mnie zastanawia to krótkie szarpniecie na początku..czy przypadkiem nie masz zbyt dużego luzu na mechanicznym sterowaniu samych pomp jazdy??
części , serwis maszyn Bobcat.Sambron , MF ..666 601 687
-
Prawda, ale niestety nie wiem w którym miejscu to ciśnienie zmierzyć (tzn. gdzie wkręcić króciec).grzegorz200 pisze:pompy i tak diagnozuje tylko pomiar cisnienia.mnie zastanawia to krótkie szarpniecie na początku..czy przypadkiem nie masz zbyt dużego luzu na mechanicznym sterowaniu samych pomp jazdy??
Też myślałem o sterowaniu (dźwignie sterowania są przykręcone do siłowników "boost control" nr 13 na rysunku, a siłowniki do dźwigni na pompach jazdy) ale dźwignie na pompach dochodzą do końca skoku. Odkręcenie ich od całego sterowania i przestawienie ręcznie w skrajną pozycję nie zmienia sytuacji (dźwignie wtedy lekko pulsują próbując wrócić do pozycji neutralnej).
-
Podaj dane z silnika i pompy tak jak pisałem, bo nie wiem jak twój silnik jest zbudowany dokładnie w środku, czy ta zaślepka jest połączona z linią ciśnieniową, czy z przeciekiem.
-
Silnik to Vickers są na nim wybite dwa numery 7B13 i 13527
Na pompach nie znalazłem jeszcze oznaczeń ale jutro od rana poodkręcam z nich osprzęt i poszukam dokładniej.
edit:
pompy to również Vickers nr na nich wybite to 422291
google wskazuje że to "19 Series HydrostaticVehicle Transmissions"
edit 2:
pompa TA1919R 475196
nie jest to więc żaden rzadki okaz
Znacie jakąś godną zaufania firmę z Poznania lub Wrocławia w której uczciwie zdiagnozują i ew. naprawią pompę?
Trochę straciłem zaufanie do fachowców po tym jak jeden przyjechał i bez żadnych pomiarów, bez sprawdzenia modelu, czy choćby marki pompy już wiedział, że potrzebny jest generalny remont a do gehla na części czeka się osiem tygodni i to będzie kosztowało min. 10tys. Po zadaniu kilku konkretnych pytań poinformował, że to on jest fachowcem i po prostu wie...
A może rozebrać pompę i sprawdzić co siedzi w środku?
Na pompach nie znalazłem jeszcze oznaczeń ale jutro od rana poodkręcam z nich osprzęt i poszukam dokładniej.
edit:
pompy to również Vickers nr na nich wybite to 422291
google wskazuje że to "19 Series HydrostaticVehicle Transmissions"
edit 2:
pompa TA1919R 475196
nie jest to więc żaden rzadki okaz
Znacie jakąś godną zaufania firmę z Poznania lub Wrocławia w której uczciwie zdiagnozują i ew. naprawią pompę?
Trochę straciłem zaufanie do fachowców po tym jak jeden przyjechał i bez żadnych pomiarów, bez sprawdzenia modelu, czy choćby marki pompy już wiedział, że potrzebny jest generalny remont a do gehla na części czeka się osiem tygodni i to będzie kosztowało min. 10tys. Po zadaniu kilku konkretnych pytań poinformował, że to on jest fachowcem i po prostu wie...
A może rozebrać pompę i sprawdzić co siedzi w środku?
-
Prawdopodobnie bez wyjęcia pompy się nie obejdzie, ale jednak warto by te ciśnienia zmierzyć.
-
Pompę już wyjąłem i rozebrałem. Faktycznie uszkodzenie jest w tarczy, w której mocowane są tłoczki. Przesunęły się trzy kołki ustalające i zmieniło się jej ustawienie. Muszę teraz dojść do tego jaki był mechanizm wystąpienia awarii żeby po wymianie części uniknąć kolejnej.
Czy ma ktoś rysunki/schematy pompy vickers ta19? Najlepiej dość dokładne, z momentami dokręcenia śrub itp.
W jakiej firmie najlepiej szukać części? A może ktoś z forumowiczów handluje częściami?
Czy ma ktoś rysunki/schematy pompy vickers ta19? Najlepiej dość dokładne, z momentami dokręcenia śrub itp.
W jakiej firmie najlepiej szukać części? A może ktoś z forumowiczów handluje częściami?
-
Czego dokładnie potrzebujesz do tej pompy? Jeśli będziesz potrzebował wyceny, to dzwoń.
-
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
-
mumin700:
Dzięki odezwę się na pewno.
Jamar:
Dzięki za pdf
edit:
Obie pompy rozebrane i okazuje się, że wyglądają tak samo. Jedyne uszkodzenia, które widać to elementy przedstawione na zdjęciach. Podpowiedzcie proszę, czy jest to po prostu naturalne zużycie? Wymienić te części i jeździć dalej czy szukać jakiejś przyczyny awarii (zbyt niskie ciśnienie/wydajność pompy wstępnej?) ?
-- 15 Cze 2020 22:32 --
Czy ktoś z Was ma dostęp do informacji jakie powinno być ciśnienie charge w tej ładowarce?
Dzięki odezwę się na pewno.
Jamar:
Dzięki za pdf
edit:
Obie pompy rozebrane i okazuje się, że wyglądają tak samo. Jedyne uszkodzenia, które widać to elementy przedstawione na zdjęciach. Podpowiedzcie proszę, czy jest to po prostu naturalne zużycie? Wymienić te części i jeździć dalej czy szukać jakiejś przyczyny awarii (zbyt niskie ciśnienie/wydajność pompy wstępnej?) ?
-- 15 Cze 2020 22:32 --
Czy ktoś z Was ma dostęp do informacji jakie powinno być ciśnienie charge w tej ładowarce?
-
Ta złota płytka zatarta, tłoczki wyglądają w porzadku. Pompa wygląda na zużytą, nie uszkodzoną. Charge będzie około 20 bar.
-
Mumin700 jeszcze raz dzięki za pomoc.
Tak mi to właśnie wyglądało na zużycie dlatego pozwoliłem sobie na mały weekendowy eksperyment. Mosiężne tarczki przeszlifowałem na szkle i poskładałem pompy. Zrobiłem to głownie, żeby zweryfikować czy będzie jakaś poprawa i czy moja diagnoza jest prawidłowa. Po tym zabiegu ładowarka jeździ i skręca więc trop był właściwy. Na wolnych obrotach jeździ raczej słabo, na wysokich jest znacznie lepiej. Oczywiście zdaję sobie sprawę z niedoskonałości tej metody i nie traktuję tego jak naprawy. Dlatego zamówię całe zestawy naprawcze do pomp i poskładam porządnie na nowych częściach.
Co do pompy charge to myślę, że jest to rozwiązane trochę inaczej niż np. w bobcat'cie. Wygląda na to że wejście oleju do pomp jazdy jest realizowane z obwodu napędzanego przez pompę zębatą osprzętu. Za rozdzielaczem, przy filtrze oleju, jest zawór upustowy i z niego odchodzą rurki, którymi zasilane są pompy jazdy i siłowniki zmiany kierunku. Ten zawór upustowy "fachowiec" przestawił mi na niższe ciśnienie (ok.12bar), spróbuję podnieść do właściwego i sprawdzę jaki będzie efekt.
Tak mi to właśnie wyglądało na zużycie dlatego pozwoliłem sobie na mały weekendowy eksperyment. Mosiężne tarczki przeszlifowałem na szkle i poskładałem pompy. Zrobiłem to głownie, żeby zweryfikować czy będzie jakaś poprawa i czy moja diagnoza jest prawidłowa. Po tym zabiegu ładowarka jeździ i skręca więc trop był właściwy. Na wolnych obrotach jeździ raczej słabo, na wysokich jest znacznie lepiej. Oczywiście zdaję sobie sprawę z niedoskonałości tej metody i nie traktuję tego jak naprawy. Dlatego zamówię całe zestawy naprawcze do pomp i poskładam porządnie na nowych częściach.
Co do pompy charge to myślę, że jest to rozwiązane trochę inaczej niż np. w bobcat'cie. Wygląda na to że wejście oleju do pomp jazdy jest realizowane z obwodu napędzanego przez pompę zębatą osprzętu. Za rozdzielaczem, przy filtrze oleju, jest zawór upustowy i z niego odchodzą rurki, którymi zasilane są pompy jazdy i siłowniki zmiany kierunku. Ten zawór upustowy "fachowiec" przestawił mi na niższe ciśnienie (ok.12bar), spróbuję podnieść do właściwego i sprawdzę jaki będzie efekt.
-
- Firma: Samozatrudnienie
- Ulubiona maszyna: Miniładowarka Mustang 332
-