NEWS: WSZYSTKO W PORZĄDKU! Jesteś na Kopaczka.pl :D .
Forum przeszło aktualizację skryptu tzw. silnika. Można normalnie przeglądać, zakładać wątki i pisać odpowiedzi.
Zapraszam do wątku AKTUALIZACJA po więcej informacji i do dyskusji co ułatwi dopracowanie forum pod nas Wszystkich!

[AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum

Awatar użytkownika
rudesmen
Prawdziwe imię: Patryk
Zawód: Informatyk
Firma: Kopaczka.pl
Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Kontakt:

[AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum

Post autor: rudesmen »

Prace jakie mam do wykonania to:
  1. wybranie, dostosowanie i zainstalowanie modyfikacji
  2. styl - stylem w phpBB określa się skrypt odpowiadający za wygląd i układ elementów forum
  3. porządek w hierarchii i działach forum
  4. porządek w rangach, grupach i moderatorach
  5. regulamin - jasny, krótki i dostępny
  6. FAQ - j/w
  7. download
  8. galeria?
  9. przeorganizowanie działów: (mam pomysł aby zastąpić je portalem ogłoszeniowym)
    1. Zlecę pracę/naprawę maszyny itp.
    2. Oferty wynajmu sprzętu
    3. Sklepy z częściami/usługi specjalne/serwis maszyn
  10. Oczyszczenie bazy danych z fake kont (ZROBIONE) z 54814 do 22421 użytkowników
  11. Wgranie dodatkowych BBCode
  12. Baza avatarów
  13. mercz
  14. poprawienie tytułów starych wątków
[hr]
Oryginalna treść pierwszego postu poniżej:
[hr]

Pól godziny klepałem post a potem mnie wylogowało i wszystko zniknęło... Postaram się napisać to jeszcze raz :mrgreen:

Od 2015 kiedy spotkaliśmy się na II Integracyjnym Wyjeździe Kopaczkowych Operatorów forum podupadało. Nie poświęcałem mu uwagi tyle ile potrzebowało i tak dobiliśmy do 2024 kiedy nowoczesne strony rozpieszczają nas łatwością korzystania, szczególnie na smartfonach.
.
.
.

Dobra, nie jestem mistrzem przemówień i idzie to jak krew z nosa zanim sklepie to co chciałbym przekazać to będzie czas spać. A tu chodzi o to by ruszyć z miejsca...

Więc, chcę Wam przedstawić aktualne stadium prac nad aktualizacja forum i zaprosić do dyskusji nt. rozwoju.
Jest z tym dużo pracy, a w momentach kiedy samemu trudno podjąć decyzje utykam na dni czy tygodnie...

http://test.kopaczka.pl/
Screenshot 2024-09-03 at 20-31-58 Forum maszyny budowlane - kopaczka.pl - Wykaz forów.png
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Re: [AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum - wyzn

Aktualnie pracuje nad przerobieniem MODu support ticket który przy zakładaniu wątku wyświetla dodatkowe pytania i pola do wypełnienia.
Dla łatwości wyszukiwania tematów bez ich otwierania maszyna i rok najlepiej aby były w tytule.
Dodatkowe pola które na pewno będą to: numer seryjny, motogodziny
Rozważam czy dać:
- Twój poziom majsterkowicza:
- Co się stało zanim pojawił się problem?
- Co dotąd zrobiłeś aby rozwiązać problem?
Mam jeszcze pomysł na: miejsce postoju i telefon ale to byłby bardziej formularz zlecenia serwisowego a nie forum. Na ten moment na pewno odpada.
Zrzut ekranu 2024-09-03 204939.png
Atl

Post autor: Atl »

Forum nie podupadło z Twojej winy. FB załatwił sprawę.
Jeśli chodzi o kolorystykę i samą stronę to czarno - zielona wersja jest ok.
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem
Tel +48 796222990, 782040918
Po godzinach:
www.hilevel.pl
www.9mm.com.pl
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Jestem wdzięczny za zabranie głosu w dyskusji.

Jak zawsze czynników jest wiele, ale szukanie winny na zewnątrz jest złą praktyką nie prowadzącą do wzrostu :wink:

Kwestie ze stylem tzn. wyglądem i kolorystyką myślałem zostawić na koniec, a wcześniej skupić się na "mechanice".

Sytuacja wygląda tak, że aktualizację skryptu forum wykona informatyk. Natomiast modyfikacjami w większej części zajmuje się sam. Chciałbym aby forum nie było "tylko dla mnie" dlatego zapraszam do rozmowy. Mam sporo pomysłów, ale z doświadczenia wiem że niektóre są super tylko w głowie pomysłodawcy :mrgreen:

Dla mnie główna zaletą aktualizacji będzie responsywność tzn. dostosowywanie się do rozdzielczości ekranu co podniesie łatwość korzystania na telefonach. I na start modyfikacje które zainstaluję to:
1. wyświetlanie ostatnich tematów w boxie na szczycie forum.
2. wyświetlanie podobnych tematów (wyszukiwanie po słowach z tytułu) na końcu wątku
3. rozszerzony formularz z pytaniami pomocniczymi przy zakładaniu tematu - nad tym teraz pracuje aby dostosować to do specyfiki Kopaczki.
W nagłówku będzie informacja:

Kod: Zaznacz cały

Ten szablon pomoże Ci przekazać forumowiczom wystarczającą ilość informacji, aby Ci pomóc. Wypełnij jak najwięcej pól. Tylko dzięki tym informacjom możliwa jest skuteczna i szybka pomoc! W polu tytuł podaj nazwę maszyny, rok produkcji i czego dotyczy problem na zasadzie słów kluczowych
Pozostałe pytania z formularza to:
Numer seryjny:

Motogodziny:

Twój poziom majsterkowicza: (w formie checkbox - ptaszków do zaznaczania) zastanawiam się czy to dawać?
Początkujący
Podstawowa wiedza
Zaawansowany
Profesjonalista

Co się stało zanim pojawił się problem?
(nie obowiązkowe)

Co dotąd zrobiłeś aby go rozwiązać?
(nie obowiązkowe)
nie obowiązkowe oznacza że jeśli nie będzie wypełnione to opis pola nie pojawi się w poście; pozostałe bez dopisku "nie obowiązkowe" również nie wypełnione będą pozwalały wysłać wiadomość ale one będą się pojawiały tyle że bez treści.

Może to być trochę nie zrozumiałe, w razie czego wyjaśnię to dokładniej.
Atl

Post autor: Atl »

Nie szukam winnych. Po prostu sporo pytań przeniosło się na fb.
Serwis Atlas, Terex . Naprawa koparek serii 04,TC, 05, ZW.
Remonty, regeneracja pomp, silników, rozdzielaczy i elektroniki. Kontrola stanu maszyn przed zakupem
Tel +48 796222990, 782040918
Po godzinach:
www.hilevel.pl
www.9mm.com.pl
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

[AKTUALIZACJA cz. 2] DYSKUSJA nt modyfikacji

Forum przeszło aktualizację skryptu z phpBB 3.0.14 do 3.3.12. Można powiedzieć że przeszło 3 poważne liftingi na raz :mrgreen:
Dla mnie główna zaletą aktualizacji jest:
a) responsywność tzn. dostosowywanie się do rozdzielczości ekranu co pozwoli korzystać z forum na telefonach w całkiem innej jakości jak dotąd
b) instalowanie modyfikacji nie jest już typowo programistyczną pracą mogącą uceglić forum :mrgreen:
c) możliwość dodawania załączników nie tylko obrazów .jpg ale również .pdf czy .rar
d) zabezpieczenia przeciwko SPAMbot'om
Prace jakie mam do wykonania to:
  1. wybranie, dostosowanie i zainstalowanie modyfikacji
  2. styl - stylem w phpBB określa się skrypt odpowiadający za wygląd i układ elementów forum
  3. porządek w hierarchii i działach forum
  4. porządek w rangach, grupach i moderatorach
  5. regulamin - jasny, krótki i dostępny
  6. FAQ - j/w
  7. download
  8. galeria?
  9. przeorganizowanie działów: (mam pomysł aby zastąpić je portalem ogłoszeniowym)
    1. Zlecę pracę/naprawę maszyny itp.
    2. Oferty wynajmu sprzętu
    3. Sklepy z częściami/usługi specjalne/serwis maszyn
Kwestie ze stylem tzn. wyglądem i kolorystyką myślałem zostawić na koniec, a wcześniej skupić się na "mechanice".

Moje doświadczenia życiowe pokazywały, że często mam odmienne spojrzenie na różne kwestie niż inni, a chciałbym aby forum nie było "tylko dla mnie" dlatego zapraszam do rozmowy :mrgreen:

Wracając do meritum na początek proszę o wsparcie przy tzw. MOD'ach czyli rozszerzeniach zwiększających funkcjonalności forum.
1. wyświetlanie ostatnich tematów w boxie na szczycie forum.
2. wyświetlanie podobnych tematów w boxie na końcu wątku (wyszukiwanych po słowach z tytułu)
3. rozszerzony formularz z pytaniami pomocniczymi przy zakładaniu tematu - nad tym teraz pracuje aby dostosować to do specyfiki Kopaczki.
W nagłówku będzie informacja:
Ten szablon pomoże Ci przekazać forumowiczom wystarczającą ilość informacji, aby Ci pomóc. Wypełnij jak najwięcej pól. Tylko dzięki tym informacjom możliwa jest skuteczna i szybka pomoc! W polu tytuł podaj nazwę maszyny, rok produkcji i czego dotyczy problem na zasadzie słów kluczowych
Pozostałe pytania z formularza to:
Numer seryjny:

Motogodziny:

Twój poziom majsterkowicza: (w formie checkbox - ptaszków do zaznaczania) zastanawiam się czy to dawać?
Początkujący
Podstawowa wiedza
Zaawansowany.
Profesjonalista

Co się stało zanim pojawił się problem?
(nie obowiązkowe)

Co dotąd zrobiłeś aby go rozwiązać?
(nie obowiązkowe)
nie obowiązkowe oznacza że jeśli nie będzie wypełnione to opis pola nie pojawi się w poście; pozostałe bez dopisku "nie obowiązkowe" również nie wypełnione będą pozwalały wysłać wiadomość ale one będą się pojawiały tyle że bez treści.
Zrzut ekranu 2024-09-04 124324.png
Pod adresem http://test.kopaczka.pl/ jest mój poligon doświadczalny (hasła te same) gdzie można na żywo zobaczyć próby z modyfikacjami. Te 3 w/w są już na testowym zainstalowane - rozszerzony formularz pojawia się w dziale Kop-ład. JCB przy zakładaniu wątku.
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Re: [AKTUALIZACJA cz. 2] DYSKUSJA nt modyfikacji

Hej!
Choć dzień nie zapowiadał się tak owocnie to jestem zadowolony. :banan:
  • Uporządkowałem sprawy moderatorów. :arrow: Tzn. wywaliłem wszystkich :lol:
  • Dział Strefa Specjalisty doczekał się konfiguracji. :arrow: Uprawnieni do zakładania w nim wątków są tylko użytkownicy z grupy: Specjalista, natomiast odpowiadać mogą wszyscy.
  • Pogrzebałem w dodatkowych polach profilu
    1. Pole Maszyna zmieniłem na Ulubiona maszyna.
    2. Zainteresowania ustawiłem na obowiązkowe.
    3. I usunąłem całą listę odnośników do komunikatorów i społeczności (icq, yahoo, fb, skype, twitter, youtube) bo nam to nie potrzebne. Nie potrzebne?
Ja już swoje dodatkowe pola uzupełniłem. Czekam na feedback, czy jest OK czy nie, może jakieś inne pomysły. Moim celem jest ożywienie i zbudowanie silniejszej społeczności niż jednopostowcy którym się koparka popsuła.
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Cześć
Jeszcze parę zmian w polach profilu. Są wymagane przy rejestracji i edycji danych profilowych. Wyświetlają się zawsze obok postu (tzw. mini profil).
I wygląda to tak:
  1. Prawdziwe imię
  2. Zawód
  3. Firma
  4. Ulubiona maszyna
  5. Zainteresowania
Oprócz walorów społecznych filtr na skamieniałych i boty :mrgreen: dla mnie przy ręcznym oczyszczaniu bazy danych

Przypomnę że na Zielonej Kopaczce (starej) :lol: mieliśmy dodatkowe pola przy zakładaniu tematu.
  • Marka i model maszyny:
  • Rok produkcji:
  • Numer seryjny:
Z wypełnianiem było średnio, no tak fifty fifty bym powiedział. Teraz przez kilka dni była unikalna możliwość zakładania wątku bez podpowiedzi w postaci dodatkowych pól i nie chcę tu nikogo stygmatyzować ale w dziale JCB i CAT (szczególnie) wątki miały braki w określeniu jakiego przedmiotu sprawa dotyczy :mrgreen:; inne działy w miarę poprawnie przeważnie model i rok był, dział Atlas celująco wszystkie dane włącznie z winem :banan:

Prace z Support Ticket mi się przedłużały, nie udało mi się osiągnąć zakładanej funkcjonalności + jest niuans że jak przed wysłaniem wątku z formularzem Support Ticket klikniemy w Podgląd to dane z dodatkowych pól się dublują więc uruchomiłem to chociaż w okrojonej wersji.

Taka mini instrukcja wyświetla się każdemu kto zakłada watek w forum technicznym:
  • WAŻNE! Ten szablon pomoże Ci przekazać forumowiczom wystarczającą ilość informacji, aby Ci pomóc. Wypełnij jak najwięcej pól. Tylko dzięki tym informacjom możliwa jest skuteczna i szybka pomoc! W polu Tytuł podaj: nazwę maszyny, rok produkcji i czego dotyczy problem na zasadzie słów kluczowych.
    Przykłady:
    1. 428C 2004 luzy zaworowe
    2. Hitachi ZX140-W3 2008 Jazda hamuje tylko do przodu
  • Tytuł:
  • VIN/Numer seryjny:
  • Motogodziny:
I tam w tym Kacie model i rok zamiast w tytule wpisują w pole WIN'A. PROSZĘ O POMOC jakieś pomysły?

Tak to wygląda: :D
support ticket.png
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Zainstalowałem kolejne dwie modyfikacje.
  1. Recent Topics - wyświetla w dodatkowym oknie nowe/ostatnie posty (jeśli dobrze to rozumiem bo jest po angielsku)
  2. Thanks for posts - daje możliwość przyznawanie podziękowań za posty - teraz przy każdym poście w jego górnym prawy rogu jest taka mała łapeczka z kciukiem do góry - kliknięcie od razu przyznaje podziękowania (później można odkliknać w razie co ;) ) i różnica jest taka że jeden post może dostać wiele podziękowań - tzn. od każdego a nie tylko autora postu
W wolnej chwili zajmę się ich tłumaczeniem na język ojczysty.

I teraz BARDZO ważna sprawa! Zielona (tak pieszczotliwie nazywam teraz poprzednią wersję forum która była z nami przez ok dekadę) odeszła w ciszy i w dodatku zabrała ze sobą dotąd uzbieranie podziękowania (tam jeszcze była możliwość dopisania indywidualnych podziękowań) bo nie mogłem znaleźć rozwiązania, ani nikogo kto takie rozwiązanie by znalazł żeby je przenieść na nowy skrypt. I już myślałem że wszystko stracone (co mnie mocno dręczyło), ale eureka! odszukałem na hostingu starą bazę danych i udało mi się z niej wyodrębnić tabelę z podziękowaniami - teraz trochę na piechotę je policzę i chciałbym przygotować uroczyste wręczenie dyplomów ;) :banan: Wirtualnie/przy okazji spotkania/może na P.I.W.K.O. w przyszłym roku? :mrgreen: Zobaczymy jak się sytuacja potoczy.

Recent topic każdy indywidualnie może konfigurować sobie z poziomu swojego profilu. -> na górze klikamy swój nick/Twoje konto/Ustawienia witryny/Ustawienia wyświetlania -> i tam mamy kilka opcji:
  • włącz/wyłącz
  • miejsce wyświetlania - są 4 opcje - dwie z nich przedstawiam na screenach poniżej - waham się nad tym którą ustawić jako domyślną Jak Wy sądzicie?
  • ilość wyświetlanych postów
  • jakieś sortowanie
Screenshot 2024-09-15 at 11-32-15 Forum związane z serwisem i obsługą maszyn budowlanych - Wykaz forów.png
Screenshot 2024-09-15 at 11-33-23 Forum związane z serwisem i obsługą maszyn budowlanych - Wykaz forów.png
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Re: [AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum - wyznanie

Atl pisze: pt 06 wrz 2024, 14:58 Nie szukam winnych. Po prostu sporo pytań przeniosło się na fb.
Tak, masz rację. Sporo pytań przeniosło się na FB. M.iin. dlatego że FB ma dedykowana aplikację na komórki która ułatwia korzystanie z ich serwisu, a Kopaczka przez dekadę była w tej kwestii jakby to powiedzieć antyspołeczna :mrgreen: (takie jest moje zdanie o mobilnym stylu który dotąd ładował się na komórkach).
Ważne że mam teraz ambicje to zmienić. :faja:
Jarewa

Re: [AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum - wyznanie

Post autor: Jarewa »

Powinieneś poblokowac dostęp do tematów że bez logowania niedostepne
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Re: [AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum

Rozważam tą kwestię. Jestem wdzięczny za głos :ok:
Są na to dwa gotowe rozwiązania.
  • totalna blokada; screen przykładowy z innego forum
    Zrzut ekranu 2024-09-16 172320.png
  • wyświetlanie tylko pierwszego postu*
    Zrzut ekranu 2024-09-16 172240.png
*nawet nie w całości - konfiguracja pozwala wyświetlać konkretna ilość znaków już od 1

Na razie jeszcze codziennie coś zmieniam na forum co czasem wymaga czyszczenia sesji/bufora co powoduje konieczność ponownego zalogowania, ale jak z tym skończę to funkcja zapamiętaj mnie czy używanie funkcji automatycznego uzupełniania haseł przeglądarek sprawi że to nie będzie w najmniejszym stopniu uciążliwe dla stałych bywalców.
Jarewa

Znam z autopsji innego forum, na FB mają burdel tak że tam do archiwum nie wrócą co kiedyś ktoś pisał i często pewnie linki podsyłają z tego forum. a jak ktoś bez logowania będzie mógł czytać to po co się logować. Wiec moim zdaniem trochę taka blokada ukróci. Wiadomo że z FB nie wygrasz i tak.

Ta druga opcja jest spoko
Awatar użytkownika
mechanior
Prawdziwe imię: Romek
Zawód: mechanik maszyn budowlanych
Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT
Ulubiona maszyna: Caterpillar, Perkins, DHB
Zainteresowania: Caterpillar
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: mechanior »

A co z kontynuacją podziękowań?
Miałem tego trochę...
Obrazek
CATERPILLAR, PERKINS, młoty DHB, skrzynie biegów, mosty, części używane
tel. +48 607-848-217 >klinikaMaszyn na FB<
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Nie dało rady tego kontynuować, po prostu w trakcie 3 liftingów skryptu 3.0>3.1>3.2>3.3 modyfikacja z której korzystaliśmy została porzucona i nie ma gdzie tego zaimportować ponieważ teraz korzystamy z Thanks for posts 2.1.0 która z tamtą nie ma nic wspólnego.

Możesz wierzyć lub nie, ale ta kwestia przyczyniała się wielokrotnie do zaniechania aktualizacji... ale to było kiedy jeszcze nie odnalazłem swoich różowych okularów :mrgreen:

#9 Pisałem tu:
rudesmen pisze: ndz 15 wrz 2024, 12:06 I teraz BARDZO ważna sprawa! Zielona (tak pieszczotliwie nazywam teraz poprzednią wersję forum która była z nami przez ok dekadę) odeszła w ciszy i w dodatku zabrała ze sobą dotąd uzbieranie podziękowania (tam jeszcze była możliwość dopisania indywidualnych podziękowań) bo nie mogłem znaleźć rozwiązania, ani nikogo kto takie rozwiązanie by znalazł żeby je przenieść na nowy skrypt. I już myślałem że wszystko stracone (co mnie mocno dręczyło), ale eureka! odszukałem na hostingu starą bazę danych i udało mi się z niej wyodrębnić tabelę z podziękowaniami - teraz trochę na piechotę je policzę i chciałbym przygotować uroczyste wręczenie dyplomów ;) :banan: Wirtualnie/przy okazji spotkania/może na P.I.W.K.O. w przyszłym roku? :mrgreen: Zobaczymy jak się sytuacja potoczy.
Teraz jeszcze jak poruszyłeś ten temat trochę o tym myślałem i wymyśliłem, że znajdę rozwiązanie jak dodać do profilu liczbę podziękowań z Zielonej. :szczerbaty:
Awatar użytkownika
mechanior
Prawdziwe imię: Romek
Zawód: mechanik maszyn budowlanych
Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT
Ulubiona maszyna: Caterpillar, Perkins, DHB
Zainteresowania: Caterpillar
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: mechanior »

Może moje różowe okulary troszkę zeszarzały od wlepiania oczu w forum i czytania żalów, narzekań... troszkę mi życie odbarwiło te róże i wyprostowało światopogląd. 15 lat, wiele zarwanych nocy i rozwiązywania problemów przeważnie za tzw " psi chuj " zaczyna ciążyć, przynajmniej tymi pochwałami mogłem czasem się bronić...
Obrazek
CATERPILLAR, PERKINS, młoty DHB, skrzynie biegów, mosty, części używane
tel. +48 607-848-217 >klinikaMaszyn na FB<
Jarewa

Rudi stanie na głowie i będą :mrgreen:
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

mechanior pisze: czw 19 wrz 2024, 19:39 Może moje różowe okulary troszkę zeszarzały od wlepiania oczu w forum i czytania żalów, narzekań... troszkę mi życie odbarwiło te róże i wyprostowało światopogląd. 15 lat, wiele zarwanych nocy i rozwiązywania problemów przeważnie za tzw " psi chuj " zaczyna ciążyć, przynajmniej tymi pochwałami mogłem czasem się bronić...
A wieży Pan w boga? Bo można jeszcze w karmę, reptilian, $ i jeszcze wiele wiele innych. I w każdym systemie jest inne rozumienie powyższego niecenzuralnego stwierdzenia. :mrgreen:

Będzie Pan zadowolony. A przynajmniej będziemy próbować co nie Jarewa?

Tymczasem pochłonęło mnie ręczne sprawdzanie bazy danych użytkowników. Przejrzałem ok 20% co zajęło ok 20h. Skasowałem ok 1000 użytkowników i podobną ilość postów. Jednak rozkminianie czy to BOT AI czy BOT ludzki już przestało mnie bawić, a jeszcze ok 40000 do zweryfikowania i zacząłem rozważać po prostu skasowanie wszystkich kont z 0 liczbą postów.

Dobra :!:
To nie wszystko ale muszę lecieć na pociąg...
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

1. Włączyłem MOD'a Precise Similar Topics w każdym wątku Forum technicznego pod ostatnim postem wyświetla podobne wątki. Nie jestem pewien czy wyszukuje tylko po słowach z tytuł czy treści też.
Skonfigurować go można na kilka sposobów:
  • jak daleko do tyłu w sensie czasu masz szukać - ustawiłem 10 lat
  • ile podobnych wątków pokazywać - 5
  • gdzie ma szukać - ustawiłem że w danym dziale pokazuje tematy tylko z danego działu
  • które słowa pomijać:

Kod: Zaznacz cały

jcb cat komatsu atlas zeppelin liebherr case terex mecalac new holland kobelco volvo
Zauważyłem już jednego bug'a: 2. Chciałem od razu uruchomić mChat czyli po prostu czat - nawet na FB są teraz czaty więc myślę aby przetestować takie rozwiązanie, ale wyszedł problem z tabelami w bazie danych.
Myślę żeby pokazywał się na szczycie forum i był widoczny na stronie głównej.

3. Prace nad opracowaniem danych Pochwał z Zielonej osiągnęły kamień milowy - zostały policzone i przypisane do użytkowników. Wszystkich jest 4492. Teraz czas na statystykę i wykresy :mrgreen:
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Dodałem jeszcze dwie modyfikacje.
  1. Topic Preview - po najechaniu myszką na wątek wyświetla się podgląd pierwszego postu
    • można ustawić ilość wyświetlanych znaków - 200
    • wielkość okna - 400px szerokości
    • motyw - wybrałem ciemny żeby odznaczało się na tle forum
    • wyświetlanie avatara - włączone
    • dodatkowo podgląd ostatniego postu - wyłączone
  2. Browser Push Notifications - nie wiem za dobrze co to - powiadomienia na PC i smartfon przy zamkniętej stronie/wylogowanym -> INFO
    • na razie nie uruchamiam wszystkim, użytkownikom - żeby włączyć ręcznie trzeba:
      kliknąć w swój nick na górze po prawej->ustawienia witryny->ustawienia powiadomień->Enabled push notification->zaakceptować w przeglądarce odbieranie powiadomień->pozaznaczać ptaszki w 3 kolumnie i kliknąć wyślij
    • powyższa procedura uruchamia powiadomienia na danym urządzeniu/przeglądarce - aby pojawiały sie na telefonie należy powtórzyć procedurę na smartphonie (u mnie na Huaweiu bez usług googla nie mogę, na drugim niby przycisk aktywny ale też nie działa)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kopaczka.pl”