NEWS: WSZYSTKO W PORZĄDKU! Jesteś na Kopaczka.pl :D .
Forum przeszło aktualizację skryptu tzw. silnika. Można normalnie przeglądać, zakładać wątki i pisać odpowiedzi.
Zapraszam do wątku AKTUALIZACJA po więcej informacji i do dyskusji co ułatwi dopracowanie forum pod nas Wszystkich!

8030 2006 Parametry wiertnicy

Artur33l
Ulubiona maszyna: JCB 8030

8030 2006 Parametry wiertnicy

Post autor: Artur33l »

VIN/Numer seryjny: 08030P61228723
Motogodziny:

Witam.
Zamierzam kupić wiertnicę do mojej koparki, ale powiem szczerze ze nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę. Ponoć trzeba zwrócić uwagę na przepływ oleju, moc koparki żeby nie rozwalić wiertnicy. Proszę o jakieś podpowiedzi o parametrach. Szukam po necie ale nic nie mogę znaleźć. Może ktoś podpowie gdzie znaleźć książkę z danymi technicznymi tej koparki.
Ostatnio zmieniony pn 30 wrz 2024, 09:03 przez rudesmen, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Uzupełniłem dane maszyny w tytule
Awatar użytkownika
rudesmen
Prawdziwe imię: Patryk
Zawód: Informatyk
Firma: Kopaczka.pl
Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Kontakt:

Re: Jakie Parametry wiertnicy do 8030

Post autor: rudesmen »

Szukałeś na forum? Po prawej stronie na górze jest wyszukiwarka. Popatrz tez na "podobne tematy" wyświetlane po spodem.

Spinguje Pana Pawła z Simmet, żeby zajrzał do wątku i podpowiedział.

Danych technicznych mógłbym coś poszukać, ale brakuje mi roku produkcji :menel:
Podawanie pełnych danych maszyny tj. MODEL + ROK + VIN jest ważne bo różne typki się tu kręcą :wink: . Choć podałeś VIN i chwała Ci za to to ja nie mam dostępu do programu serwisowego JCB który to rozszyfruje i moje poszukiwania opieram o rok produkcji.

Pogrzebałem i mam prospekt 8025, 8030, 8035 ZST ściągnięty ze strony JCB w 2012
https://drive.google.com/file/d/1nb-tLb ... sp=sharing
Simmet
Firma: Firma Simmet Producent wiertnic
Ulubiona maszyna: Producent Wiertnic
Been thanked: 1 time

Re: 8030 2006 Parametry wiertnicy

Post autor: Simmet »

Dzień dobry ,

Nawiązując do zapytania spróbuje trochę pomóc na co zwrócić uwagę przy zakupie wiertnicy przede wszystkim trzeba się zastanowić jakimi średnicami wierteł chcemy wiercić , do jakiej wagi koparki chcemy zamontować wiertnice - trzeba dopasować te parametry - podam przykłady :

- WAGA : np. wiertnica przystosowana do maszyn od 1,5 tony do 3 ton , nie można przekraczać tych parametrów tzn. koparka powinna mieścić się w tym przedziale wagowym ponieważ przy przekroczeniu takiej wagi wiertnica może nie wytrzymać obciążeń przenoszonych z koparki na wiertnicę / wiertło , i odwrotnie przy zastosowaniu za dużej wiertnicy do za małej koparki koparka będzie mieć problemy z podniesieniem takiego osprzętu wiertniczego jak również może uszkodzić koparkę (poniżej opisany przykład)

- CIŚNIENIE : np. wiertnica w parametrach ma podane ciśnienie od 60 bar do 220 bar , nie powinno przekraczać się parametrów wiertnicy parametrami koparki ponieważ przy za małym ciśnieniu wiertnica nie osiągnie minimalnej mocy a przy za dużym ciśnieniu można uszkodzić wiertnice np. uszczelnienia nie wytrzymają itp. ( w skrajnych przypadkach można różnice wyregulować zaworami )

- PRZEPŁYW OLEJU : np. wiertnica w parametrach ma podane przepływ od 60 L/min do 120 L/min , nie powinno przekraczać się tych parametrów ponieważ przy za małym przepływie wiertnica będzie kręcić się zbyt wolno , a przy za dużym przepływie wiertnica będzie kręcić się zbyt szybko .

- MOC : jest to określenie mocy wiertnicy , ten parametr informuje nas o mocy wiertnicy o tym jakie producent zaleca średnice wierteł do danego napędu itp. (tak a żeby zbytnio nie obciążać wiertnicy jak i koparki ale uzyskać optymalne osiągi)

Podawana moc wiertnicy jest też adekwatna do wagi nośnika tj np. koparki :

Za duża moc wiertnicy do koparki

Podam przykład

Nasz klient zakupił wiertnice do 8 tonowej koparki i tak też była używana ,ale jak to na budowie zawsze szybko 😊 pewnego dnia Pan operator przerobił uchwyt , założył tą wiertnice do mini koparki o wadze ok 1,5 tony , przy wierceniu w ciężkim terenie wiertło zablokowało się a siła poszła w drugą stronę potrafiło wywrócić mini koparkę na bok i ją dość dużo pokiereszować (na szczęście pomysłowy operator nie ucierpiał) .

Za mała moc wiertnicy nie jest w stanie obrócić np. oczekiwaną średnicą wiertła , będziemy używać pełnych obrotów silnika koparki a żeby uzyskać większe ciśnienie ale wiertnica i tak nie obróci większego wiertła bo nie będzie mieć wystarczającej siły do tego.

Dodam że każda wiertnica powinna mieć tabliczkę znamionową na której znajdują się parametry.
Jak również na wiertnicy powinien być umieszczony znak CE tzn. że wiertnica spełnia normy , jest bezpiecznym produktem dla użytkownika , posiadać instrukcję obsługi itp.

Przy doborze wierteł trzeba określić w jakim gruncie będziemy wiercić i dobrać odpowiednie uzębienie do wiertła

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania proszę pisać postaram się odpowiedzieć w wolnym czasie .

Pozdrawiam serdecznie
Simmet
Paweł Słaby
ODPOWIEDZ

Wróć do „Minikoparki”