VIN/Numer seryjny: a900 zw 2000
Motogodziny:
Witam po raz kolejny mam problem z moim wspaniałym liebherrem, przestała działać jazda terenowa dioda przy przycisku "zębatki" się zapala ale brak jakiejkolwiek reakcji, jako że problem był na zasadzie najpierw przestało działać na chwilę potem na dłużej a teraz wcale nie mogę jej załączyć. To na myśl przychodzi mi cewka od tej funkcji, może ktoś podpowiedzieć gdzie ona się znajduje, przekopując internet znalazłem że jest to jedna z cewek na zbiorniku oleju hydraulicznego, a w innych miejscach, że przy rozdzielaczu, w jeszcze innych że przy ramieniu na przeciwko kabiny. Jako że elektryk ze mnie żaden to przy okazji będę wdzięczny za podpowiedź jak cewkę zmierzyć multimetrem, bo sprawdzając jedną z nich niezależnie od zakresu pomiaru rezystancji otrzymywałem 0 omów/ poza zakresem. Dobrze rozumiem że taka cewka jest spalona?
Dzięki za pomoc!
A900 ZW 2000 brak jazdy terenowej
-
- Firma: brak
- Ulubiona maszyna: Volvo ec460
- Podziękował: 2 razy
-
- Firma: Już własna
serwis, części , filtry LIEBHERR
609654134 - Ulubiona maszyna: liebherr
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: A900 ZW 2000 brak jazdy terenowej
Cewka jest pod ramieniem po drugiej stronie kabiny. Trzeba zanurkować w dół pod przewodami z wysięgnika , tam jest blok hamulcowy z 2 cewkami i czujnikiem ciśnienia. Ta dolna cewka jest od jazdy terenowej. Miernik ustaw na najmniejszy zakres rezystancji ( zależy jaki masz miernik ) - ta cewka powinna pokazać ok 25 ohm. Jeżeli pokazuje 0 to ma zwarcie i trzeba przy okazji sprawdzić bezpiecznik na górnej płycie.
Łukasz 609654134
-