VIN/Numer seryjny:
Motogodziny:
Dzień dobry
Znajomy wymieniał w maszynie rolniczej silnik na używany silnik DEUTZ. Trzeba było połączyć osprzęt z nowego silnika z instalacją starego. Poradziłem sobie z typowymi rzeczami jak czujnik ciśnienia silnika czy temperatura cieczy chłodzącej. Problem jest z cewką gaszenia silnika. W nowym silniku jest taka jak na zdjęciu 5 pinowa. Pomiędzy dwoma stykami jest rezystancja 2 om i po podaniu na nie napięcia cewka przyciąga i odbija po odłączeniu. Pozostałe 3 styki mają po około 20 om połączone na wspólnym styku. W instalacji przewody do nich doprowadzone są zaekranowane. Pytanie - do czego to służy - czy jest to jakiś czujnik położenia przepustnicy? Nie chcę na nie podawać napięcia dopóki nie będę wiedział czegoś więcej.
cewka gaszenia DEUTZ 5 pin do czego służą?
- Kamal
- Ulubiona maszyna: Atlas 65 x5
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Re: cewka gaszenia DEUTZ 5 pin do czego służą ?
Daj starą ta jest do generatorów.
No wiesz co to ja tu zrywam ścięgna palców uderzając w klawiaturę a ty mi pochwała nie chcesz kliknąć? Tego to się po tobie nie spodziewałem Popraw to Następnym razem tego błędu nie zrobię
Klikaj tylko się nie tłumacz że ci lewy klawisz myszy wysiadł
przepraszam ale coś więcej co to za generatory ? Czy jak podłączę cały czas zasilanie na główne uzwojenie to się spali ?
Ja wiem że to pytania laika ale pytałem kilku mechaników i nikt nie wie o co chodzi.
Ja wiem że to pytania laika ale pytałem kilku mechaników i nikt nie wie o co chodzi.
- Kamal
- Ulubiona maszyna: Atlas 65 x5
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Tak masz dodatkowe wysterowanie pwm więc dodawanie pełnego napięcia kończy się uszkodzeniem tej cewki.
No wiesz co to ja tu zrywam ścięgna palców uderzając w klawiaturę a ty mi pochwała nie chcesz kliknąć? Tego to się po tobie nie spodziewałem Popraw to Następnym razem tego błędu nie zrobię
-