[AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum

Awatar użytkownika
rudesmen
Prawdziwe imię: Patryk
Zawód: Informatyk
Firma: Kopaczka.pl
Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
Podziękował: 96 razy
Otrzymane podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Re: [AKTUALIZACJA] Kopaczka - aktualna sytuacja forum

Post autor: rudesmen »

Posprzątałem bazę danych użytkowników. Usunąłem ok 30 tys. kont. Choć większość miała 0 postów, to skasowałem też ok 500 postów i trochę mniej tematów - głownie krypto reklamy i nie istniejących już biznesów.

Tak wygląda aktualna statystyka:
Liczba postów: 239684 • Liczba tematów: 39122 • Liczba użytkowników: 22421

Była to żmudna praca - ok 50h.
Już nie mogę doczekać się uruchomienia czatu. Potrzebuje trochę odpocząć i jak informatyk nie ogarnie tego w weekend to sam będę próbował uruchomić czat.
  • Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak :piwo:
  • Dziękujemy sobie za pomoc klikając ikonkę Obrazek
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Ostatnie nowości:
  1. Pojawił się czat - mChat. Konfigurować go można z poziomu własnego profilu. Parametry konfigurowalne przez Admina:
    • Na stronie głównej wyświetla się 15 wiadomości; po przejściu na indywidualną stronę czatu (link na górze po lewej) 25.
    • Oprócz wiadomości wyświetla się logowanie użytkownika, nowy post, edytowanie postu - dzięki temu nie jest tam tak pusto :mrgreen:
  2. Często piszemy żeby ktoś poszukał a prawda była taka że wyszukiwarka była niemalże bezużyteczna - z powodu dużej bazy danych i jej ustawień bardzo często zwracała komunikat:
    Słowa pominięte ze względu na dużą częstotliwość występowania...
    Częściowo sprawę załatwiała modyfikacja wyświetlająca podobne tematy pod wątkiem, ale teraz i powyższy problem rozwiązałem zmieniając ustawienia i odbudowując indeks wyszukiwania.
  • Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak :piwo:
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

1. Rozważaliśmy wcześniej możliwości zablokowania dostępu do treści forum nie zalogowanym. Testowo w dziale koparko-ładowarki JCB i CAT uruchomiłem rozszerzenie pokazujące tylko pierwszy post.
  • w JCB - widać cały pierwszy post
  • w CAT - tylko 150 znaków
2. W rozszerzeniu pokazującym podgląd wątku po nakierowaniu myszy na tytuł oprócz pokazywania pierwszego postu dodałem jeszcze ostatni post.

3. Wyłączyłem modyfikacje Lightbox która w nowocześniejszy sposób prezentowała załączniki (zdjęcia) po powiększeniu, ale w praktyce utrudniała zobaczenie zdjęcia w pełnej rozdzielczości.
Awatar użytkownika
kysa
Firma: kamieniołom
Ulubiona maszyna: Liebherr 954b
Podziękował: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: [AKTUALIZACJA cz. 2] DYSKUSJA nt modyfikacji

Post autor: kysa »

rudesmen pisze: ndz 15 wrz 2024, 12:06 (...)
Zielona (tak pieszczotliwie nazywam teraz poprzednią wersję forum która była z nami przez ok dekadę) odeszła w ciszy
(...)
Dla Zielonej wersji forum zawsze pozostanie sentyment u tych, którzy wtedy na co dzień z nim byli, z nim żyli :D Super, że ruszyłeś z miejsca, aktualizujesz i rozwijasz to Forum na nowo :piwo:
Forumowy czat, zapraszamy http://xat.com/Kopaczka
jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA!
Awatar użytkownika
rudesmen
Kontakt:

Cześć kysa! Kopę lat :!: :D
Fajnie że zajrzałeś i zabrałeś głos.

Niebieska to niewątpliwie duży postęp, ale na dzień dzisiejszy to już też brakuje kilku ficzerów. Ponoć phpbb4 jest już na finiszu (od 3 lat :mrgreen: )

Po tym jak rozstałem się z gastronomią potrzebowałem ponad 2 lat żeby "przypomnieć" sobie co jest celem mojego życia :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kopaczka.pl”