Claas Arion 630 nie załącza przedniego tuza

BKK
Firma: prywatna działalność, elektromechanika pojazdów nietypowych, motocykli, wynalazków, zabytków
Ulubiona maszyna: różne naprawiam
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Claas Arion 630 nie załącza przedniego tuza

Post autor: BKK »

Rok:
Numer seryjny:
Motogodziny:
Mój poziom majsterkowicza: Pytam z ciekawości - sam nie będę tego naprawiał

I przy okazji nie działa też przednia hydraulika po naciśnięciu F3 i F4. To znaczy w tuzie słychać, jakby dobie w dół, kiedy dżojstik przestawi się maksymalnie do przodu w położenie zatrzaśnięte. Na monitorze pojawiają się takie komunikaty
W pierwszej zakładce (z trójkątem z wykrzyknikiem):
idAE38
Awaria elementu sterującego rozdzielaczem. Zewnętrzny element sterujący FEH wyłączony.
W drugiej zakładce (z kartką):
Zwarcie do masy zewnętrznych przycisków sterujących przedniego podnośnika. Sprawdź następujące elementy:
Przełącznik podnoszenia przedniego podnośnika "U032".
Przełącznik opuszczania przedniego podnośnika "U033".
Wiązkę przewodów przełącznika przedniego podnośnika "U0322" i "U033".
W trzeciej zakładce (z czipem):
Kod CCNKod FMI
U0334
U0324
Tyle tylko, że sprawa wygląda tak - przycisków zewnętrznych sterowania przednim tuzem już dawno nie ma, bo sobie zgniły. Wisi sama kostka. Sucha. bloku zaworów za przednim prawym kołem trochę korozji w złączach, ale niegroźnej (w sumie, to pierwszy raz widziałem, by wilgoć weszła w złącze Deutsch).
I teraz - gdzie i jak szukać? Jest może jakieś charakterystyczne i typowe dla pojazdu miejsce, gdzie wiązka sobie potrafi ugnić? Bo sprawdziłem to, co z przodu traktora, czyli tam, gdzie idą przewody tylko do wyłącznika i nie ma problemów.
PS. Ciągnik potrafi sporadycznie sypać jakimiś błędami, które za moment znikają. Mi wyskoczyło zapchanie filtra powietrza, ale po kolejnym przekręceniu stacyjki już było czysto.
BKK
Firma: prywatna działalność, elektromechanika pojazdów nietypowych, motocykli, wynalazków, zabytków
Ulubiona maszyna: różne naprawiam
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Claas Arion 630 nie załącza przedniego tuza

Post autor: BKK »

Nikt? Nic? Chociaż podpowiedzcie, gdzie wchodzą te szare kabelki od zewnętrznych przycisków, żebym nie musiał w ciemno szukać.
Jamar
Podziękował: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 9 razy

Re: Claas Arion 630 nie załącza przedniego tuza

Post autor: Jamar »

Zainwestuj w shop manuala to się wszystkiego dowiesz. Jak masz wolne 100gb to ci mogę wysłać Claas webtic.
Serwis Maszyn Budowlanych
tel. 788 685 633
ODPOWIEDZ