Rok: 2007
Numer seryjny:
Motogodziny: 5500
Mój poziom majsterkowicza: Mam manometr i wiem jak go użyć
Witam.
W maszynie Case 580SR 2, zauważyłem przedostawanie się paliwa do oleju i tym samym znaczne jego rozrzedzenie (olej jest zupełnie czarny)
Czy wiecie na jakie punkty w tym konkretnie silniku należy zwrócić uwagę?
Gdzie w tej maszynie i w jaki sposób paliwo może dostawać się do oleju?
Nie zauważyłem jakiegoś zwiększonego kopcenia, dymienia, mimo że maszyna ma już ponad 5tys godzin pali i pracuje ok
Będę wdzięczny za jakieś sugestie i pomoc.
Case 580SR II 2007 Paliwo w oleju
- rudesmen
- Prawdziwe imię: Patryk
- Zawód: Informatyk
- Firma: Kopaczka.pl
- Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
- Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
- Podziękował: 165 razy
- Otrzymane podziękowania: 35 razy
- Kontakt:
Re: Case 580SR II 2007 Paliwo w oleju
Olej w dieslu "naturalnie" jest czarny i to nie ma żadnego związku z rozrzedzaniem oleju paliwem.
Nie znam tej maszyny. Czy może być coś innego niż standardowo przy takich obawach w dieslu
A typowa usterka dla tych objawów to tzw. lejące wtryski - paliwo nie spala się całkowicie i spływa z cylindrów do miski.
Nie znam tej maszyny. Czy może być coś innego niż standardowo przy takich obawach w dieslu

A typowa usterka dla tych objawów to tzw. lejące wtryski - paliwo nie spala się całkowicie i spływa z cylindrów do miski.
Off Topic
Bardzo mały przebieg jak na 18 lat ale mniejsza o to.
- Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak
- Dziękujemy sobie za pomoc klikając ikonkę
w prawym górny rogu postu
-
- Firma: nie pracuje
- Ulubiona maszyna: jcb 3cx, case 580sr
Ok, dziękuję bardzo za pomoc. Zamówię wtryski, przy okazji zmierzę kompresję. Maszynę posiadam prywatnie, jest do obsługi jednej nieruchomości, przez ostatnie 9 lat zrobiła 2 tys mth (co wydawało mi się sporo) . Ile na prawdę miała wcześniej nie wiem bo kupiłem używana
Pomiar kompresji pomoże określić zuzycie. Nie wiesz przy jakim ciśnieniu sprężania silnik nadaje się do remontu?
Pomiar kompresji pomoże określić zuzycie. Nie wiesz przy jakim ciśnieniu sprężania silnik nadaje się do remontu?
Adam - Case 580SR II 2007
- rudesmen
- Prawdziwe imię: Patryk
- Zawód: Informatyk
- Firma: Kopaczka.pl
- Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
- Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
- Podziękował: 165 razy
- Otrzymane podziękowania: 35 razy
- Kontakt:
Spokojnie nie bądź taki skory do wydawania pieniędzy bez postawienia trafnej diagnozy.
Diagnozowanie przez Internet - nie będąc przy maszynie, nie mając werbalnych odczuć z naszych subtelnych zmysłów jak wzrok, węch, smak, słuch i dotyk wsparte doświadczeniem mechanika - przy tak lakonicznym opisie jak Twój pierwszy post i mojej nie znajomości maszyny - jest robieniem sobie krzywdy. Możemy wysłać równowartość wtrysków na schronisko dla psów i szanse na poprawę będą podobne
Jeśli zakładamy że wtryski leją to podstawowym sposobem weryfikacji tego jest zrobienie tzw. próby przelewowej (wpiszesz to hasło w google to znajdziesz multum informacji i filmików instruktażowych na YT).
Nie bądź w gorącej wodzie kompany. W ogóle to masz zaplecze (umiejętności, narzędzia) aby samemu wymienić wtryski; jak myślałeś to robić (sam czy zleć - komu)?
PS. Poczytaj też inne wątki z ramki "Podobne tematy" pod spodem↓

Diagnozowanie przez Internet - nie będąc przy maszynie, nie mając werbalnych odczuć z naszych subtelnych zmysłów jak wzrok, węch, smak, słuch i dotyk wsparte doświadczeniem mechanika - przy tak lakonicznym opisie jak Twój pierwszy post i mojej nie znajomości maszyny - jest robieniem sobie krzywdy. Możemy wysłać równowartość wtrysków na schronisko dla psów i szanse na poprawę będą podobne

Jeśli zakładamy że wtryski leją to podstawowym sposobem weryfikacji tego jest zrobienie tzw. próby przelewowej (wpiszesz to hasło w google to znajdziesz multum informacji i filmików instruktażowych na YT).
Nie bądź w gorącej wodzie kompany. W ogóle to masz zaplecze (umiejętności, narzędzia) aby samemu wymienić wtryski; jak myślałeś to robić (sam czy zleć - komu)?
PS. Poczytaj też inne wątki z ramki "Podobne tematy" pod spodem↓
- Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak
- Dziękujemy sobie za pomoc klikając ikonkę
w prawym górny rogu postu
-
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
W tej maszynie, za przedostawanie się paliwa do oleju, najczęściej odpowiedzialna jest wstępna pompka paliwa. jest przykręcona do bloku silnika i napędzana krzywką z wałka rozrządu, więc ma bezpośredni kontakt z komorą silnika. Diagnozę zaczął bym od wymontowania tej pompki i sprawdzeniu czy nie leje się z niej po naciśnięciu dźwigni. Ewentualnie od razu wymienić, bo nie jest droga. Kolejnym miejscem, w którym może dochodzić do przecieku jest pompa wtryskowa, ale to już większe koszty.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-