Dodatkowa linia hydrauliczna w chińczyku

Tom01
Imię i nazwisko: Tomasz
Zawód: Spec od niszowych spraw
Zainteresowania: Ojojoj.... długo by wymieniać. :)

Re: Dodatkowa linia hydrauliczna w chińczyku

Post autor: Tom01 »

rudesmen pisze: ndz 23 lut 2025, 23:00 ale mnie już też zaczęła krew zalewać bo wątek ma już naście postów, a mimo prośby przy zakładaniu wątku o dane maszyny i późniejszej w poście dalej nie wiedzieliśmy podstawowej sprawy tj. o jakiej maszynie rozmawiamy. Każdy ma swoje sposoby rozwiązywania problemów i dojścia do potrzebnych informacji ale bez wiedzy o czym mowa to :wall:
Spoko. Uznałem, że przy chinolu, których jest marek od zarąbania, nie bardzo wiadomo co podawać. Bardzo pragnę pomocy w doborze zabawek jakie sprawdzą się przy tej maszynie i zrobią to co chcę. Tak, że pytajcie, będę starał się na bieżąco sprawdzać dane i parametry jakich potrzebujecie. Pompę i rozdzielacz podałem. Do tego wiem, że maszyna ma sterowanie serwem (ciśnieniem pilotowym) oraz kompensację obciążenia LS. Wszystkie linie sterowania są proporcjonalne. Co dalej?
allegro8228
Imię i nazwisko: Technika Mobilna
Zawód: Automatyk
Firma: Własna
Ulubiona maszyna: SAUER DANFOSS
Zainteresowania: Nietypowe awarie
Numer telefonu: 534004894
Podziękował: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: allegro8228 »

1) Linia zasilania z poszczególnych sekcji, ciśnienie i przepływ? Proszę napisać ile tych sekcji finalnie pan przewiduje i jak je i kiedy zamierza pan je zasilać.
2) Siłowniki od tych sekcji i ich wielkość/zakres, dodatkowo czy przewiduje pan montaż czujników np. pozycji/kąta ?
3) Rozumiem że sterowanie z joysticka elektronicznego będzie blokować sterowanie hydrauliczne (manualne) i nie będzie potrzeby działania dwóch wariantów na raz?
4) Przewiduje pan cykle automatyczne/synchronizacje kilu sekcji na raz? Np. z panelu na którym będzie można to ustawić lub wybrać konfiguracje.
Tom01

Ad.1 Maszyna jest kategorii Mini 2,2T, pompa i rozdzielacz 9 sekcyjny, mają sumaryczną przepustowość 80l/min przy ciśnieniu max 315bar. Obstawiam, że przy normalnym użytkowaniu ciśnienie jest typowe ok 210bar. Wszystkie linie są proporcjonalne i z uwzględnieniem obciążenia. Mam 1 linię wolną, sterowana pedałem, pójdzie do tilta. Potrzebuję więc dodatkowo 3 linie, z czego 2 proporcjonalne i 1 linię szybkozłącza hydraulicznego. Linie sterujące tiltem, obrotem i zamykaniem chwytaka powinny móc działać jednocześnie. W ostateczności tilt i obrót, a chwytak osobno.

Ad. 2 To jest mini, więc siłowniki też są mini. No, trochę większe niż w najmniejszych, ale to nie są jakieś potwory. Do zasilenia są:
- Silnik obrotu tilt
- Szybkozłącze
- Silnik obrotu chwytaka
- Siłownik zamykania chwytaka
Czujniki w tej maszynie nie.

Ad. 3 Ideałem byłoby połączenie całego sterowania w dwóch joystickach, ale tu koszt zabija na miejscu. W jednym z pierwszych postów opisałem pomysł, na połączenie w jednym z joysticków funkcji sterowania bomem i obrót maszyny z obrotem i zamykaniem chwytaka.

Ad. 4 Nie, wszystko manual. Acz zaprogramowanie np planowania, to marzenie. Ciekawe ile milionów to kosztuje.
Tom01

Producent głowicy zaproponował mi takie rozwiązanie:

Zrzut_2025-02-24_20-14-47.png

Pomijając, że wykonania to trochę druciarstwo, miałbym już tilt i szybkozłącze sterowane pedałem, po przełączeniu guziczka. Odpowiadałoby mi to, tym bardziej, że koszt praktycznie żaden. Co sądzicie?
Tom01

Nie wiem jak administracja traktuje pisanie post pod postem, ale robię tak ku czytelności. Proponuję rozwiązanie następujące:

1 Na ramieniu dwa rozdzielcze z elektrozaworami i mam tilt, a po pstryknięciu przełącznika, zasilanie szybkozłącza. Obie funkcje sterowane pedałem.

2 Pod kabiną montuję dwa rozdzielacze z elektrozaworami na linii obrotu kabiny i tak samo dwa na linii podnoszenia bomu. Od tych rozdzielczacy ciągnę dodatkowe przewody do obrotu i zamykania chwytaka. Mam wówczas wszystko pod lewym joystickiem i przełącznikiem. I tu pojawia się, pytanie: Linie obrotu kabiny i podnoszenia bomu mają największe przepływy w maszynie. Czy wówczas trzeba za rodziałem strumienia zastosować jakiś zawór dławiący? Aby nie było szybkich nerwowych ruchów osprzętu?

PS. Zamiast po dwa zawory na linię, można zastosować zawory 6/2, sterujące od razu dwoma siłownikami?

Zrzut_2025-02-24_21-25-44.png

Poza niedużymi (mam nadzieję) problemami technicznymi, wydaje się, że taki układ będzie działał i przy tym kosztował niedużo.
allegro8228

Przy pierwszym poście zapomniałem dopisać jednego punktu.
5) Proszę się zapoznać z podstawami hydrauliki siłowej, co to jest ciśnienie, co to jest przepływ, przekrój przewodu i jak jedno ma się z drugimi trzecim. Proszę poszukać książki lub materiałów studenckich do laboratorium. Jak pan już zrozumie to proszę przejść do materiałów na temat sterowania proporcjonalnego/LS/elektrozaworów i ich konfiguracji. Inaczej tracimy czas.
Awatar użytkownika
mechanior
Mechanik
Imię i nazwisko: Romek
Zawód: mechanik maszyn budowlanych
Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT
Ulubiona maszyna: Caterpillar, Perkins, DHB
Zainteresowania: Caterpillar
Podziękował: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Post autor: mechanior »

allegro8228 pisze: wt 25 lut 2025, 06:12 Przy pierwszym poście zapomniałem dopisać jednego punktu.
5) Proszę się zapoznać z podstawami hydrauliki siłowej, co to jest ciśnienie, co to jest przepływ, przekrój przewodu i jak jedno ma się z drugimi trzecim. Proszę poszukać książki lub materiałów studenckich do laboratorium. Jak pan już zrozumie to proszę przejść do materiałów na temat sterowania proporcjonalnego/LS/elektrozaworów i ich konfiguracji. Inaczej tracimy czas.
I za tą wypowiedź człowieku dostajesz ode mnie łapkę więlkości Kilimandżaro!! :mrgreen:
Ja już nawet nie próbuję ludzi uświadamiać bo od 2008 roku naczytałem się na tym forum że jestem: dorobkiewicz, krwipijca, świnia, chytrus i zdzierca... tylko dla tego że próbowałem ludzi "prostować" i uświadamiać że hydraulika siłowa to nie majsterkowiczowstwo i bez pewnej wiedzy nie ogarniesz... no ale chłopaki tutaj głównie wymagają byś bezkosztowo udostępnił tutorial w typie :"odkręc cztery śruby, wsadź pręta żebrowanego fi około 15 i WUALA! DZIAŁA!!"... Jestem skończonym ch... bo nie chce się podzielić tajemnymi zaklęciami na naprawę czy budowę pewnych podzespołów - BO NA ELEKTRODZIE DO GOLFA MI PEDZIELI JAK ODPOWIECZYĆ CHAMULCE
...

BTW, napisałem powyżej że najprosciej dzielnikami strumienia i to co zaprezentowano na ramieniu to jest jakiś CHAOS...

DALEJ AUTOR TEKSTU NIE POWIEDZIAŁ CO TO ZA MASZYNA? czy tylko ja zaślepłem? Poka tą pompe z LSem w minikoparce chińskiej bo aż mnie zaciekawiłeś!
Obrazek
CATERPILLAR, PERKINS, młoty DHB, skrzynie biegów, mosty, części używane
tel. +48 607-848-217 >klinikaMaszyn na FB<
Tom01

Ale dlaczego tak niemiło się zrobiło? @allegro8228, nie pozwalaj sobie na takie impertynencje.

Forum dyskusyjne, z definicji służy do dyskusji, a nie spuszczania delikwentów z wodą w kiblu. Chyba, że się mylę. Mam kłopot z maszyną i dociekam jak najsensowniej ją rozbudować pod konkretne potrzeby. Nic również nie pisałem, że oczekuję gratisowego gotowego rozwiązania. Wręcz przeciwnie.

@mechanior, podałem wszystkie informacje o maszynie, włącznie z jej nazwą handlową. Czego nie podałem a co byłoby niezbędne do merytorycznego ustosunkowania się do moich próśb? No, chyba, że owe ustosunkowanie ma sugerować moje odstosunkowanie.

Pompa jest, jak podałem: Taifeng TFA10VO28. Producent podaje o niej: "Suitable for various working conditions of hydraulic system, can realize load sensitive, power control,pressure cutting,electric proportional displacement and other control methods."

Wygląda tak, na tyle ile do niej się dostałem:

Zrzut_2025-02-26_16-29-16.png
Zrzut_2025-02-26_16-29-21.png
Awatar użytkownika
rudesmen
Moderator
Imię i nazwisko: Patryk Rudczuk
Zawód: Informatyk
Firma: Kopaczka
Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
Numer telefonu: 792-463-968
Podziękował: 203 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy

Post autor: rudesmen »

Temat odblokowany.
  • Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak :piwo:
  • Dziękujemy sobie za pomoc klikając ikonkę Obrazek w prawym górny rogu postu
Tom01

Zawór do szybkozłącza hydraulicznego

Panowie, pomóżcie namierzyć przykładowe elektrozawory krzyżowe, z regulacją, do zasilania szybkozłącza hydraulicznego. Będzie wpięty w linię zamykania łyżki tak, aby przy każdym ruchu dociągać szybkozłącze.

Obiekt: minikoparka

Czy to jest coś takiego?
Zrzut_2025-03-14_22-40-07.png
Awatar użytkownika
rudesmen
Moderator
Imię i nazwisko: Patryk Rudczuk
Zawód: Informatyk
Firma: Kopaczka
Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
Numer telefonu: 792-463-968
Podziękował: 203 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy

Post autor: rudesmen »

Tomasz zakładam, że pytanie o elektrozawory krzyżowe jest związane z dodatkową linią dlatego scaliłem wątki.

Ostatnie emocje opadły. Ponieważ sam nie wiem to proszę Roman lub allegro8228 podpowiedzcie Tomkowi czy to właściwy symbol.
  • Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak :piwo:
  • Dziękujemy sobie za pomoc klikając ikonkę Obrazek w prawym górny rogu postu
Tom01

Znalazłem sporo informacji na temat, jak powinno się zreaalizować zasilanie szybkozłącza. @mechanior sugerował już dawno temu, że wystarczy elektrozawór dwupozycyjny, przełaczający kierunek obiegu oleju, plus zdławienie przepływu. Problem w tym, że za chiny, nie mogę znaleźć takiego zaworu. Ten linkowany chyba robi to co trzeba, ale jest trzypozycyjny i bez regulacji.
Tom01

Panowie, znalazłem schemat podłączenia z JCB. Tylko po co tam jest zawór zwrotny przy siłowniku szybkozłącza? Co oznacza linia odprowadzenia przecieków od niego do drugiego przyłącza?

Zrzut_2025-03-16_15-26-50.png

W ofercie firmy Ponar znałazłem zawory. Czy dobrze rozumuję, że właściwy w tym zastosowaniu będzie w wykonaniu MA?

Zrzut_2025-03-16_15-40-16.png
allegro8228

Wygląda to na rodzaj układu półotwartego, natomiast wg. mnie czegoś tam brakuje lub jest niekompletny, nie wiem co producent rozumie jako serwis line, jest też dziwny bypass przy dolnym siłowniku(?), trudno mi się wypowiadać w imieniu producenta. Natomiast jeżeli chodzi o Ponar, to ma pan przedstawiciela w Białymstoku który wszystko panu dobierze, więc polecam skorzystać z jego usług, tym bardziej że jest na miejscu.
Awatar użytkownika
mechanior
Mechanik
Imię i nazwisko: Romek
Zawód: mechanik maszyn budowlanych
Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT
Ulubiona maszyna: Caterpillar, Perkins, DHB
Zainteresowania: Caterpillar
Podziękował: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Post autor: mechanior »

Robi sie to na zasilaniu z pompy bocznikując obwód który jest uruchamiany przy zamykaniu łyżki. zaworem dwupozycyjnym, jednocewkowym.
Zestaw do nabycia u mnie. Na życzenie dokładam regulator ciśnienia domykania któy bywa ważny w dużych maszynach lub w pewnych odmianach szybkozłacza (np bofors z klinem), do minikopki zazwyczaj wystarczy sam elektrozawór.

na schemacie JCB jest zamek uruchamiany wzrostem ciśnienia po stronie przeciwnej
Obrazek
CATERPILLAR, PERKINS, młoty DHB, skrzynie biegów, mosty, części używane
tel. +48 607-848-217 >klinikaMaszyn na FB<
ODPOWIEDZ