Dzień dobry,
Planuje zakup minikoparki do celów prywatnych, prace ogrodowe i około domowe, nie planuje na niej zarabiać, ani świadczyć usług.
Znalazłem na portalu oelix uzywana jcb z 2005 roku i 3500 mth, oraz mase nowych Chińczyków w cenie do 25 tysi.
Pytanie mam czy kupić używaną markową maszynę, czy lepiej nowego chińczyka z "gwarancją".
Zakup minikoparki
Re: Zakup minikoparki
Podbijam temat, bo mam taki sam dylemat.
Rozmawiałem z jednym znajomym mechanikiem od koparek i mówił, że lepiej iść w kierunku starszych, markowych używek - łatwiej o części, łatwiej o późniejszą odsprzedaż, a czasem i jakość pracy porównywalna do tych nowych chińczyków.
Ja się zastanawiam jaki przedział wagowy brać pod uwagę. Dla mnie w grę wchodzi zakres od 1t do 6t, ale do prac wokół domu to chyba 1,5-2,5t byłoby optymalnie - co sądzicie? Jakie koparki najłatwiej później odsprzedać? Wydaje się, że mini do 1,8t, ale może się mylę? Może warto iść w cięższą?
Mam budżet ok 35 tys. zł, koparki potrzebuję na około rok. Patrzyć tylko na JCB i CAT, czy jakiś Bobcat, yanmar, Volvo, Mitshubishi, albo Hitachi też brać pod uwagę?
Rozmawiałem z jednym znajomym mechanikiem od koparek i mówił, że lepiej iść w kierunku starszych, markowych używek - łatwiej o części, łatwiej o późniejszą odsprzedaż, a czasem i jakość pracy porównywalna do tych nowych chińczyków.
Ja się zastanawiam jaki przedział wagowy brać pod uwagę. Dla mnie w grę wchodzi zakres od 1t do 6t, ale do prac wokół domu to chyba 1,5-2,5t byłoby optymalnie - co sądzicie? Jakie koparki najłatwiej później odsprzedać? Wydaje się, że mini do 1,8t, ale może się mylę? Może warto iść w cięższą?
Mam budżet ok 35 tys. zł, koparki potrzebuję na około rok. Patrzyć tylko na JCB i CAT, czy jakiś Bobcat, yanmar, Volvo, Mitshubishi, albo Hitachi też brać pod uwagę?
- rudesmen
- Moderator
- Imię i nazwisko: Patryk Rudczuk
- Zawód: Informatyk
- Firma: Kopaczka
- Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
- Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
- Numer telefonu: 792-463-968
- Podziękował: 203 razy
- Otrzymane podziękowania: 44 razy
Naprowadź mnie kolego co tu zrobić żeby użytkownicy odpowiadali na pytania innych a nie tylko je zadawali 

- Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak
- Dziękujemy sobie za pomoc klikając ikonkę
w prawym górny rogu postu
-
- Firma: as
- Ulubiona maszyna: merlo 32.7 evt
cat d3b lgp - Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
A co ci mają odpowiedzieć? jcb z 5 roku 8018 to 50 koła, a nie 35, za tyle to jakiś gruz, ogólnie kupuj jak najcięższą, a tym samym będzie droższa dobrze żeby miała gąsienice rozsuwane wtedy łatwo sprzedać dalej
-