Dom szkieletowy czy murowany

brodaty
Firma: ----
Ulubiona maszyna: brak

Post autor: brodaty »

Cześć,
Mamy działkę i w perspektywie kolejnego roku chcielibyśmy się zaczać budowac. Domek o powierzchni około 130 m kw. I teraz pytanie, czy wchodzić w technologię szkieletową czy murowaną. Nie potrzebuję domu na 300 lat, a na jakieś 50-60. Czy warto wchodzić w szkieletową? Jakieś doświadczenia?
MARIO/MECALAC
Firma: OL-KOP
Ulubiona maszyna: MECALAC 12 MXT
Kontakt:

Post autor: MARIO/MECALAC »

Szkielet. Na facebooku jest grupa domy szkieletowe czy jakoś tak. Ludzie sobie bardzo chwalą, cenowo podobnie a jest dużo szybciej postawiony dom
Proszę nie wydzwaniać w sprawie naprawy Mecalaca. Nie jestem mechanikiem

Jeśli pomogłem nie pisz Dziękuje kliknij POCHWAŁA!!
Rezerwiści To Specjaliści Pędzą Bimber Nawet Z Liści
ksieciunio
Ulubiona maszyna: hammelmann aquajet 12

Post autor: ksieciunio »

Mur-beton 100% ,bedzie trwaly a dzieci jeszcze sprzedadza za dobry pieniadz .
A jakies wersje odchudzone ...widac w stanachm troche mocniej powieje i juz niema dach nad glowa.
makumba
Firma: własna
Ulubiona maszyna: cat 428 b,cat 432e,zetor forterra, bumar p184,dzwig fablok

Post autor: makumba »

Polecam dom z porotermu ,mur trójwarstwowy, ciepły solidny i oszczędny dom na wiele lat,
mariuszww
Firma: 1337
Ulubiona maszyna: JLG

Post autor: mariuszww »

Zauwazylem ostatnimi czasy jakies dziwne zapedy na stawianie domkow szkieletowych. Wydaje mi sie ze to jednak slabe rozwiazanie patrzac na to pod wzgledem wytrzymalosci. Wiadomo u nas jakies mocniejsze porywy wiatru czy tez huragany sa rzadkoscia ale warto tutaj spojrzec na Stany Zjednoczone. Przyjdzie wiekszy powiew i domy leza jak zapalki. Nie bardzo rozumiem takiego toku myslenia .. w sumie oni lepiej zarabiaja to moga sobie pozwolic na oplacenie pakietu ubezpieczenia full wypas z ktorego pozniej beda budowac to samo. Sam przymierzam sie do budowym w tym roku .. znalazlem w sieci kilka ciekawych projektow i mam zamiar je wykonac z pomoca mojego szwagra budowlanca. Jest jedna kwestia nad jaka sie mocno zastanawiam .. skad wziasc beton towarowy oraz jakie powinien miec parametry. U mnie w okolicy z jednym z wiekszych dostawcow jest http://betonnadom.pl/lokalizacje/beton-olsztyn Mieliscie moze z nimi do czynienia? Interesuja mnie obiektywne opinie bylych klientow. Jesli macie ewentualnie innego sprawdzonego dostawce to prosze o namiar. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 21 sty 2018, 15:35 przez mariuszww, łącznie zmieniany 1 raz.
DLis
Firma: własna
Ulubiona maszyna: JCB

Post autor: DLis »

Jednak co beton to beton a nie jakieś angielskie niedoróbki.
MARIO/MECALAC
Firma: OL-KOP
Ulubiona maszyna: MECALAC 12 MXT
Kontakt:

Post autor: MARIO/MECALAC »

No tak beton to beton ale stare drewniane domy które maja 150 lat i są zadbane nadal stoją a to co murowane to fajnie zie sypie jak domek z kart. Nie raz burzyłem dom który miał 20-30lat bo deweloper dał dobra kasę za działkę i dom trzeba było zburzyć. Technologia idzie do przodu. Dom z drewna jest dużo cieplejszy i szybciej się nagrzewa oraz oddaje ciepło niż beton. Ja jak bym się miał budować to tylko drewniany dom.
Proszę nie wydzwaniać w sprawie naprawy Mecalaca. Nie jestem mechanikiem

Jeśli pomogłem nie pisz Dziękuje kliknij POCHWAŁA!!
Rezerwiści To Specjaliści Pędzą Bimber Nawet Z Liści
SebastianKursy
Firma: Diagno-Test Sp. z o.o. Ośrodek Szkoleń Zawodowych
41-400 Mysłowice, ul. Świerczyny 72
Ulubiona maszyna: Podest ruchomy P-183

Re: Dom szkieletowy czy murowany

Post autor: SebastianKursy »

Witaj kolego zobacz sobie domy drewniane , organizowałem w takim zakładzie kurs suwnic . te domy są super jakby mnie było stać to stawiał bym na taki , z zewnątrz nawet nie widać że to drewno.
Tutaj masz link do tej firmy, siedziba w Siemianowicach Śląskich , przed fabryką stoi ekspozycja , można wejść i pooglądać wraz z przedstawicielem , który wszystko wytłumaczy.
Pozdrawiam Seba
https://wolfhaus.pl/
ZbyszekPiasek
Imię i nazwisko: Zbych
Zawód: Budowniczy
Firma: Zbych-Pol&Mobet
Ulubiona maszyna: JCB
Zainteresowania: Podróże, piłka nożna

Re: Dom szkieletowy czy murowany

Post autor: ZbyszekPiasek »

Zdecydowanie jestem murem za murowanym domem, może dlatego, że przeżyłem pożar drewnianego i wiem ile z niego zostało... a jeśli chodzi o materiały betonowe to polecam Zbych-Pol&Mobet
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”