8018 2006 zanikające ruchy
8018 2006 zanikające ruchy
Marka i model maszyny: jcb 8018
Rok produkcji: 2006
Witam ma problem moje Jcb 8018 jak sie zagrzeje momentami traci ruchy albo są nagłe, jak straci ruch kontruje go innym i wszystko wraca do normy. Gdzie szukać przyczyny? co to może być?
Rok produkcji: 2006
Witam ma problem moje Jcb 8018 jak sie zagrzeje momentami traci ruchy albo są nagłe, jak straci ruch kontruje go innym i wszystko wraca do normy. Gdzie szukać przyczyny? co to może być?
-
- Firma: FHU KOPAREX
- Ulubiona maszyna: Volvo, JCB, Takeuchi, Komatsu. Zeppelin/Schaeff
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
jcb zanikające ruchy
miałem taki problem z 8018. na bank masz za małe cisnienia sterowania na dzojstikach. W razie czego naprawiamy takie usterki. PW
Masz problem z zanikającymi ruchami na dżojstikach ?
Po rozgrzaniu ramie zwalnia lub wcale nie reaguje ?
Rozwiążemy twój problem ! Dotyczy on najczęściej JCB 8014 - 8018, Neusony, Schaeff/Zeppelin HR 12
SERWIS MASZYN
TEL: 517 440 673
Rozwiążemy twój problem ! Dotyczy on najczęściej JCB 8014 - 8018, Neusony, Schaeff/Zeppelin HR 12
SERWIS MASZYN
-
- Firma: Wspaniała
- Ulubiona maszyna: Wszystkie
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
jcb zanikające ruchy
Po ponad czterech latach chyba już sobie z tym poradził...
- Załączniki
-
- Złota koparka.png (132.13 KiB) Przejrzano 5575 razy
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy w błocie z świnią.
Po pewnym czasie zauważasz że świni się to podoba.
- mechanior
- Mechanik
- Imię i nazwisko: Romek
- Zawód: mechanik maszyn budowlanych
- Firma: klinikaMASZYN.pl
serwis maszyn CAT - Ulubiona maszyna: Caterpillar, Perkins, DHB
- Zainteresowania: Caterpillar
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 78 razy
- Kontakt:
jcb zanikające ruchy
Rydzyk, POMAGAMY NA FORUM, jeszcze jeden post z sugestią rozwiązania problemu POZA FORUM i dostaniesz ostrzeżenie...
Jeśli znasz rozwiązanie to po prostu go opisz!
Jeśli znasz rozwiązanie to po prostu go opisz!

CATERPILLAR, PERKINS, młoty DHB, skrzynie biegów, mosty, części używane
tel. +48 607-848-217 >klinikaMaszyn na FB<
-
jcb zanikające ruchy
Ma ich kilka...
- mechanior
- Mechanik
- Kontakt:
jcb zanikające ruchy
Widzę i odpisuję na każdy...

-
jcb zanikające ruchy
On nic prócz reklamy nic nie wnosi na forum...
-
- Firma: FHU KOPAREX
- Ulubiona maszyna: Volvo, JCB, Takeuchi, Komatsu. Zeppelin/Schaeff
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: jcb zanikające ruchy
Wnosze ofertę pomocy, jesli ktos ma z tym problem jestem w stanie a przynajmniej spruje problem rozwiązać.zeppelin zm 15 pisze:On nic prócz reklamy nic nie wnosi na forum...
wiec teraz do sedna w czym tkwi problem.... Główny problem powstał już w samym projekcie i założeniach działania instalacji hydraulicznej w modelach których ten problem dotyczy ( najczęściej JCB od 8014 do 8018, oraz 8015, Schaeff/zeppelin HR12, Neusony). Problem pojawia sie zazwyczaj stopniowo.. od niedziałania 1 funkcji, potem 2 itd..... w/w modele oparte sa na tej samej zasadzie pozyskiwania cisnienia sterowanie pochodzącego od głownej pompy, zazwyczaj cisnienie w stanie spoczynku (zapalona maszyna na wolnych obrotach i operator nie wykonuje żadnych ruchów) wynosi ok 0.5-3 bar i teraz jak operator poruszy dzojstikiem to cisnienie powinno wystarczyc do wzbudzenia całego układu, co za skutkuje wzrostem na sterowaniu w okolice 30 bar.
Dlaczego czasem to nie działa ? zbiega się na to kilka czynników, jedne z nich to zużycie rozdzielacza(mikro przecieki/pekniecia które spowodują ze układ się nie wzbudzi), trochę słabsza wydajność pompy i jeszcze parę innych rzeczy.
Wymiana hydro akumulatora w zaawansowanym stadium nie przyniesie efektu- owy akumulator ma stabilizować uderzenia/wahania ciśnienia gdy ostro machasz dżojstikiem. Wymiana Pompy tez nie przyniesie efektu w zaawansowanym stadium. Nie polecam tez regeneracji rozdzielaczy bo w większości przypadków jest gorzej jak było przed. Wymiana rozdzielacza w większości przypadków odpada bo czasem koszt zbliża sie do połowy wartości maszyny. Najlepiej jest przeprojektować układ hydrauliczny tak aby problem nie powracał... i to tez czynimy, Jest to w miarę tani i skuteczny sposób naprawy tej usterki.
Odrazu odpowiem bo ktoś powie; Panie ale to nie naprawa. Nie da się tego tak łatwo naprawić. Trzeba układ zmodyfikować i w każdej marce/modelu robi się to inaczej aby reszta działała bez zarzutu. Dodam ze w mini z pompami tłoczkowymi usterka praktycznie nie występuje. Powiedziałem co mogłem, resztę zostawię dla siebie, a hejterom dziękuje ale nie będę się tu wdawał w dyskusje czy moje wpisy były pomocne czy tez nie.
pozdrawiam.
Masz problem z zanikającymi ruchami na dżojstikach ?
SERWIS MASZYN
SERWIS MASZYN
-
jcb zanikające ruchy
No i to była informacja która się może przydać. Forum to nie portal w którym tylko chcesz pozyskiwać klientów. Jeśli chcesz to jest do tego odpowiedni dział że coś oferujesz.
- mechanior
- Mechanik
- Kontakt:
jcb zanikające ruchy
To nie hejt. Wyobraź sobie że ja prowadzę serwis, żyję z tego a i tak potrafię się tutaj dzielić swoja wiedzą teoretycznie ograniczając swoje dochody, pomagam ludziom tłumacząc jak usuwać usterki, pisze solucje i tutoriale, jeśli nie potrafisz tego robić tutaj za darmo, nie rozumiesz idei tego portalu i nie używaj forum jako słupa ogłoszeniowego. Reklamuj się w działach do tego przeznaczonych bo tutaj pomagamy ludziom na ile się da NA FORUM i ZA DARMO.
Czekam na odpowiedź...
Czekam na odpowiedź...

- umanek82
- Zawód: technik-specjalista
- Firma: mała
- Ulubiona maszyna: JCB3CX/4CX LOADALL MINI80XX JS itp
- Zainteresowania: motoryzacja muzyka lotnictwo komputery elektronika
jcb zanikające ruchy
PAN MECHANIOR ma racje.
Forum jest po to by pomagać za darmo.
Forum jest po to by pomagać za darmo.
Pomoc w naprawie maszyn JCBinne marki okazjonalnie
tel: 691546655
tel: 691546655
- Grzegorz14
- Firma: Brak
- Ulubiona maszyna: JCB 8014
Wnosze ofertę pomocy, jesli ktos ma z tym problem jestem w stanie a przynajmniej spruje problem rozwiązać.rydzyk673 pisze:zeppelin zm 15 pisze:On nic prócz reklamy nic nie wnosi na forum...
wiec teraz do sedna w czym tkwi problem.... Główny problem powstał już w samym projekcie i założeniach działania instalacji hydraulicznej w modelach których ten problem dotyczy ( najczęściej JCB od 8014 do 8018, oraz 8015..."
Jaki jest orientacyjny koszt przeróbki z dojazdem do maszyny (Kilece)?
Objawy dokładnie takie same, stara JCB 8014, bardzo zaniedbana, reanimujemy w wolnym czasie na własne potrzeby w gospodarstwie. Dowóz do Pana Mechaniora jest możliwy ale mocno zależy od odległości.
-
- Firma: brak
- Ulubiona maszyna: jcb 8018
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Panie Rydzyk czy jak tam zwał , przesiedziałem nad tym tematem o znalazłem rozwiązanie i głupoty opowiadasz , mamisz ludzi jak Rydzykrydzyk673 pisze: ↑wt 31 lip 2018, 18:22Wnosze ofertę pomocy, jesli ktos ma z tym problem jestem w stanie a przynajmniej spruje problem rozwiązać.zeppelin zm 15 pisze:On nic prócz reklamy nic nie wnosi na forum...
wiec teraz do sedna w czym tkwi problem.... Główny problem powstał już w samym projekcie i założeniach działania instalacji hydraulicznej w modelach których ten problem dotyczy ( najczęściej JCB od 8014 do 8018, oraz 8015, Schaeff/zeppelin HR12, Neusony). Problem pojawia sie zazwyczaj stopniowo.. od niedziałania 1 funkcji, potem 2 itd..... w/w modele oparte sa na tej samej zasadzie pozyskiwania cisnienia sterowanie pochodzącego od głownej pompy, zazwyczaj cisnienie w stanie spoczynku (zapalona maszyna na wolnych obrotach i operator nie wykonuje żadnych ruchów) wynosi ok 0.5-3 bar i teraz jak operator poruszy dzojstikiem to cisnienie powinno wystarczyc do wzbudzenia całego układu, co za skutkuje wzrostem na sterowaniu w okolice 30 bar.
Dlaczego czasem to nie działa ? zbiega się na to kilka czynników, jedne z nich to zużycie rozdzielacza(mikro przecieki/pekniecia które spowodują ze układ się nie wzbudzi), trochę słabsza wydajność pompy i jeszcze parę innych rzeczy.
Wymiana hydro akumulatora w zaawansowanym stadium nie przyniesie efektu- owy akumulator ma stabilizować uderzenia/wahania ciśnienia gdy ostro machasz dżojstikiem. Wymiana Pompy tez nie przyniesie efektu w zaawansowanym stadium. Nie polecam tez regeneracji rozdzielaczy bo w większości przypadków jest gorzej jak było przed. Wymiana rozdzielacza w większości przypadków odpada bo czasem koszt zbliża sie do połowy wartości maszyny. Najlepiej jest przeprojektować układ hydrauliczny tak aby problem nie powracał... i to tez czynimy, Jest to w miarę tani i skuteczny sposób naprawy tej usterki.
Odrazu odpowiem bo ktoś powie; Panie ale to nie naprawa. Nie da się tego tak łatwo naprawić. Trzeba układ zmodyfikować i w każdej marce/modelu robi się to inaczej aby reszta działała bez zarzutu. Dodam ze w mini z pompami tłoczkowymi usterka praktycznie nie występuje. Powiedziałem co mogłem, resztę zostawię dla siebie, a hejterom dziękuje ale nie będę się tu wdawał w dyskusje czy moje wpisy były pomocne czy tez nie.
pozdrawiam.
- rudesmen
- Administrator
- Imię i nazwisko: Patryk Rudczuk
- Zawód: Informatyk
- Firma: Kopaczka
- Ulubiona maszyna: Jeszcze szukam
- Zainteresowania: lubię jeździć na rowerze
- Numer telefonu: 792-463-968
- Podziękował: 361 razy
- Otrzymane podziękowania: 77 razy
W wątku Dzojstiki słabo reagują JCB 8018 18 czerwca już się pochwaliłeś, że jesteś sprytny jak Rydzyk i sam odkryłeś co zrobić aby wyeliminować problem.
Brawo, jeszcze raz gratuluję
Jak chcesz zrobić coś dobrego dla innych to opisz swoje odkrycie, no chyba że chcesz robić konkurencje rydzykowi
Twój opis mogę dodać do Bazy wiedzy - był by to pierwszy wpis od użytkownika
Brawo, jeszcze raz gratuluję

Jak chcesz zrobić coś dobrego dla innych to opisz swoje odkrycie, no chyba że chcesz robić konkurencje rydzykowi

Twój opis mogę dodać do Bazy wiedzy - był by to pierwszy wpis od użytkownika

- Nie jestem mechanikiem - zadaje pytanie aby ułatwić rozwiązanie problemu
- Wątek ma służyć autorowi i przyszłym poszukiwaczom rozwiązań tego samego problemu. Podziel się rozwiązaniem nawet gdy odpowiedzi brak
- Okaż wdzięczność
>
-