Marka i model maszyny: Schaeff HR16
Rok produkcji: 1997
Mam problem z prawym joystickiem, który nie reaguje na wolnych obrotach minikoparki Schaeff HR 16. Dopiero gdy dodam więcej gazu to zaczyna działać. Do tego łyżka minikoparki otwiera i zamyka sie bardzo powoli. Nie wiem co z tym zrobic a jest to dośc uciążliwe podczas pracy minikoparką. Myślę że to może wina rozdzielacza lub hydroakumulatora ale nie jestem pewny. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Prawy joystic nie reaguje
Re: Prawy joystic nie reaguje
Witam.
Dokładnie kolego, sprawdź hydroakumulator i jeśli możesz to ciśnienia na pompie na wolnych i szybkich obrotach silnika, bez wykonywania funkcji (na ciepłym i zimnym oleju).
pozdro.
Dokładnie kolego, sprawdź hydroakumulator i jeśli możesz to ciśnienia na pompie na wolnych i szybkich obrotach silnika, bez wykonywania funkcji (na ciepłym i zimnym oleju).
pozdro.
Hydraulika siłowa, mechanika maszyn
tel.691540055
tel.691540055
Pompa powinna być w porządku ponieważ była ostatnio w regeneracji, ale postaram sie sprawdzić ciśnienie. A czy można naprawić hydroakumulator czy musze go od razu wymienić na nowy?
Jeśli ma zawór to można sprawdzić ciśnienie gazu i doładować do odpowiedniej wartości.
Jeżeli nie ma żadnego zaworu to jest to jednorazówka.
Najlepiej dać do punktu serwisu hydrauliki siłowej, sprawdzą i ewentualnie nabiją gazem.
Jeżeli nie ma żadnego zaworu to jest to jednorazówka.
Najlepiej dać do punktu serwisu hydrauliki siłowej, sprawdzą i ewentualnie nabiją gazem.
Hydraulika siłowa, mechanika maszyn
tel.691540055
tel.691540055
Miałeś racje. Niestety w mojej minikoparce miałem jednorazówkę i postanowiłem kupić nowy hydroakumulator. Po wymianie na nowy wszystko działa już tak jak należy.
- wujek616
- Ulubiona maszyna: Mecalac12MXT,AtlasAR51B,
Deutz-Fahr Agrotron130,6.45TT - Zainteresowania: motoryzacja,maszyny budowlane,rolnictwo
no to wypadałoby nagrodzić kolegę KK72 "pochwałą"mati8 pisze:Miałeś racje. Niestety w mojej minikoparce miałem jednorazówkę i postanowiłem kupić nowy hydroakumulator. Po wymianie na nowy wszystko działa już tak jak należy.
691119423 Paweł
Jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA !
Jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA !
-
- Zawód: OPERATOT
- Firma: GP-KOP
- Ulubiona maszyna: JCB 802.4
JCB 8035 ZTS
JCB 3CX CONTRACTOR
Koledzy a czy może ktoś tak szybko wyjaśnić do czego ten akumulator hydrauliczny tam służy ? Ja też widzę w swoich maszynach że są te banieczki tam pod spodem i kiedyś się zastanawiałem jak to sprawdzić , czy to jeszcze jest dobre.
Czasami zdarza się że trochę opóźnia ruchy łyżki albo bumu, muszę trochę dłużej potrzymać dzojstik żeby coś zadziałało.
Czasami zdarza się że trochę opóźnia ruchy łyżki albo bumu, muszę trochę dłużej potrzymać dzojstik żeby coś zadziałało.
Prawy joystic nie reaguje
W minikoparkach, bazuję na schamatach z Wackera Neusona i Kuboty, hydroakumulator podłączony jest do zaworu redukcyjnego (30 - 40 bar) zasilającego dżojstiki i wysterowującego szybką jazdę. Ma za zadanie wyrównywać zredukowane ciśnienie tak aby nie pulsowało podczas normalnej pracy a jednocześnie po wyłączeniu silnika aby była możliwość opuszczenia ramienia koparki (hydroakumulator magazynuje olej pod ciśnieniem potrzebnym do przesterowania suwaków w rozdzielaczu).
Mieliśmy taki przypadek w skidsteerze Neusona gdzie był uszkodzony hydroak. i sterowanie działało z opóźnieniem a przy pewnych ruchach dżoje się wzbudzały i z miniładowarki robił się skoczek.
Jak sprawdzić: Podnieść ramię do góry, wyłączyć silnik, załączyć zapłon bez uruchamiania silnika i spróbować opuścić ramię. Jeśli się opuszcza to aku ok. jeśli nie to do regeneracji lub wymiany (możliwe inne usterki).
Powyższe dotyczy tylko maszyn gdzie hydroakumulator jest zastosowany jak w powyższym opisie. W ładowarkach hydroakumulatory stosuje się też przy amortyzacji łyżki i przy układzie awaryjnego hamowania.
Mieliśmy taki przypadek w skidsteerze Neusona gdzie był uszkodzony hydroak. i sterowanie działało z opóźnieniem a przy pewnych ruchach dżoje się wzbudzały i z miniładowarki robił się skoczek.
Jak sprawdzić: Podnieść ramię do góry, wyłączyć silnik, załączyć zapłon bez uruchamiania silnika i spróbować opuścić ramię. Jeśli się opuszcza to aku ok. jeśli nie to do regeneracji lub wymiany (możliwe inne usterki).
Powyższe dotyczy tylko maszyn gdzie hydroakumulator jest zastosowany jak w powyższym opisie. W ładowarkach hydroakumulatory stosuje się też przy amortyzacji łyżki i przy układzie awaryjnego hamowania.
-