Prawy joystic nie reaguje

mati8
Firma: budowlana
Ulubiona maszyna: Schaeff HR16

Post autor: mati8 »

Marka i model maszyny: Schaeff HR16
Rok produkcji: 1997

Mam problem z prawym joystickiem, który nie reaguje na wolnych obrotach minikoparki Schaeff HR 16. Dopiero gdy dodam więcej gazu to zaczyna działać. Do tego łyżka minikoparki otwiera i zamyka sie bardzo powoli. Nie wiem co z tym zrobic a jest to dośc uciążliwe podczas pracy minikoparką. Myślę że to może wina rozdzielacza lub hydroakumulatora ale nie jestem pewny. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KK72
Zawód: mechanik

Re: Prawy joystic nie reaguje

Post autor: KK72 »

Witam.
Dokładnie kolego, sprawdź hydroakumulator i jeśli możesz to ciśnienia na pompie na wolnych i szybkich obrotach silnika, bez wykonywania funkcji (na ciepłym i zimnym oleju).
pozdro.
Hydraulika siłowa, mechanika maszyn

tel.691540055
mati8

Pompa powinna być w porządku ponieważ była ostatnio w regeneracji, ale postaram sie sprawdzić ciśnienie. A czy można naprawić hydroakumulator czy musze go od razu wymienić na nowy?
Awatar użytkownika
KK72
Zawód: mechanik

Post autor: KK72 »

Jeśli ma zawór to można sprawdzić ciśnienie gazu i doładować do odpowiedniej wartości.
Jeżeli nie ma żadnego zaworu to jest to jednorazówka.
Najlepiej dać do punktu serwisu hydrauliki siłowej, sprawdzą i ewentualnie nabiją gazem.
Hydraulika siłowa, mechanika maszyn

tel.691540055
mati8

Miałeś racje. Niestety w mojej minikoparce miałem jednorazówkę i postanowiłem kupić nowy hydroakumulator. Po wymianie na nowy wszystko działa już tak jak należy.
Awatar użytkownika
wujek616
Ulubiona maszyna: Mecalac12MXT,AtlasAR51B,
Deutz-Fahr Agrotron130,6.45TT
Zainteresowania: motoryzacja,maszyny budowlane,rolnictwo

Post autor: wujek616 »

mati8 pisze:Miałeś racje. Niestety w mojej minikoparce miałem jednorazówkę i postanowiłem kupić nowy hydroakumulator. Po wymianie na nowy wszystko działa już tak jak należy.
no to wypadałoby nagrodzić kolegę KK72 "pochwałą"
691119423 Paweł
Jeśli pomogłem kliknij POCHWAŁA !
MilimetrXX
Zawód: OPERATOT
Firma: GP-KOP
Ulubiona maszyna: JCB 802.4
JCB 8035 ZTS
JCB 3CX CONTRACTOR

Post autor: MilimetrXX »

Koledzy a czy może ktoś tak szybko wyjaśnić do czego ten akumulator hydrauliczny tam służy ? Ja też widzę w swoich maszynach że są te banieczki tam pod spodem i kiedyś się zastanawiałem jak to sprawdzić , czy to jeszcze jest dobre.
Czasami zdarza się że trochę opóźnia ruchy łyżki albo bumu, muszę trochę dłużej potrzymać dzojstik żeby coś zadziałało.
Qulimax

Post autor: Qulimax »

W minikoparkach, bazuję na schamatach z Wackera Neusona i Kuboty, hydroakumulator podłączony jest do zaworu redukcyjnego (30 - 40 bar) zasilającego dżojstiki i wysterowującego szybką jazdę. Ma za zadanie wyrównywać zredukowane ciśnienie tak aby nie pulsowało podczas normalnej pracy a jednocześnie po wyłączeniu silnika aby była możliwość opuszczenia ramienia koparki (hydroakumulator magazynuje olej pod ciśnieniem potrzebnym do przesterowania suwaków w rozdzielaczu).
Mieliśmy taki przypadek w skidsteerze Neusona gdzie był uszkodzony hydroak. i sterowanie działało z opóźnieniem a przy pewnych ruchach dżoje się wzbudzały i z miniładowarki robił się skoczek.
Jak sprawdzić: Podnieść ramię do góry, wyłączyć silnik, załączyć zapłon bez uruchamiania silnika i spróbować opuścić ramię. Jeśli się opuszcza to aku ok. jeśli nie to do regeneracji lub wymiany (możliwe inne usterki).
Powyższe dotyczy tylko maszyn gdzie hydroakumulator jest zastosowany jak w powyższym opisie. W ładowarkach hydroakumulatory stosuje się też przy amortyzacji łyżki i przy układzie awaryjnego hamowania.
ODPOWIEDZ