NEWS: WSZYSTKO W PORZĄDKU! Jesteś na Kopaczka.pl :D .
Forum przeszło aktualizację skryptu tzw. silnika. Można normalnie przeglądać, zakładać wątki i pisać odpowiedzi.
Zapraszam do wątku AKTUALIZACJA po więcej informacji i do dyskusji co ułatwi dopracowanie forum pod nas Wszystkich!

Yanmar B25V - rok produkcji 2003 - brak mocy i piszczenie

staszekpilot
Prawdziwe imię: Stanisław
Zawód: operator
Firma: własna działalność
Ulubiona maszyna: Yanmar B25V
Zainteresowania: motocykle

Yanmar B25V - rok produkcji 2003 - brak mocy i piszczenie

Post autor: staszekpilot »

VIN/Numer seryjny:
Motogodziny: 13000

Film z problemem: https://www.youtube.com/watch?v=LPPByMJdSRY

Cześć wszystkim,
od jakiegoś czasu z okolicy hydraulicznej pompy oleju dochodzi piszczenie. Po wciśnięciu pedału szybkiej jazdy ("zająca") dźwięk cichnie. Pozostałe dźwignie nie mają wpływu na ten odgłos.

Blok zaworowy został zdemontowany i wyczyszczony na myjce ultradźwiękowej. Nie wyeliminowało to piszczenia. Dodatkowo śruba, znajdująca się na bloku zaworowym, która jak domniemam reguluje przepływ oleju została przekręcona - nie wiem w którą stronę ponieważ to nie ja wykonywałem naprawę. Koparka straciła moc. Następnie wkręciłem śrubę w prawą stronę do oporu i koparka odzyskała moc, ale to nie wyeliminowało piszczenia.

Panowie, pytanie czy ktoś już się spotkał z podobnym problemem piszczenia, jakie mogę być przyczyny, ewentualne ryzyka podczas długotrwałego użytkowania i sposoby tego rozwiązania?
Dodatkowo śruba na bloku zaworowym jest kręcona do końca, koparka bardzo dobrze chodzi i ma moc, lecz i tu pytanie czy to nie wpływa negatywnie na żywotność koparki.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam,
Staszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Minikoparki”